Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Mass-svimning i protest mot usla villkor

En ”mass-svimning” genomfördes i dag i Stockholm, i protest mot kambodjanska textilarbetares usla villkor.

Ett trettiotal personer lade sig mitt i lunchrusningen ner utanför en av H&Ms största butiker. I en halvtimme låg de ”avsvimmade” utanför butiken. Syftet med aktionen är att synliggöra de problem som finns på kambodjanska textilfabriker.

Enligt organisationen Fair Trade Center, som arrangerar aktionen, har det de senaste åren blivit allt vanligare med massvimningar på textilfabriker. Arbetarna i fabrikerna svimmar på grund av dålig ventilation, exponering för kemikalier och undernäring. Eftersom de har så låga löner har de inte råd att köpa tillräckligt med mat, och de tvingas arbeta mycket övertid.

Fair Trade Center ställer nu en rad krav på H&M och andra företag som är verksamma i Kambodja, bland annat att de ska betala ut en lön som det går att leva på. Christopher Riddselius, verksamhetsansvarig på Fair Trade Center, tycker att de låga lönerna talar sitt tydliga språk.

svimmare

Ett trettiotal "svimmade" på Drottninggatan i Stockholm idag.

– Det är tydligt at det inte finns någon vilja hos H&M att förbättre villkoren. H&M och de andra klädföretagen pressar priserna i de länderna, så arbetarna får mindre betalt i dag än tidigare. Samtidigt ökar inflationen, vilket gör att den reella lönen blir ännu mindre, säger han.

Aktionen är en del av en global kampanj av Clean Clothes Campaign och den kambodjanska fackföreningen C.CADWU.

H&M säger i ett pressmeddelande att de självklart är positiva till en höjning av lönen till textilarbetarna i deras leverantörers fabriker, men de vill inte uttala sig vidare i frågan.

Text: Annika Berge