Hoppa till innehållet

Olagliga kontrakt bakom EM-tröjorna

I fotbolls-EM i Paris laddar supportrarna genom att köpa tröjor i sitt lags färger, med välkända loggor på bröstet. Men de som syr plaggen i Kambodja får inte ta del av festyran – deras arbetsförhållanden är hårda och orättvisa.

Publicerad

I oktober 2015 kontaktade vi Adidas, Puma och Nike för att få veta var deras kläder till fotbolls-EM producerades. Puma svarade omedelbart med en lista på fabriker som tillverkar sportkläder till Uefa Euro 2016. Nike svarade inte alls. Adidas svarade: ”Listan på leverantörer som tillverkar kläder för Uefa Euro 2016 till Adidasgruppen kommer att publiceras senast i april 2016.” I slutet av mars har vi ännu inte sett någon lista från Adidas.

På plats i Kambodja träffar vi flera fabriksarbetare som jobbar på textilfabriken Shenzhou, som tillverkar sportkläder för märken som Adidas, Nike och Puma, enligt uppgift på fabrikens webbplats.

Arbetarna berättar att de är anställda på korttidskontrakt, vilket är olagligt enligt kambodjansk lag om det har gått mer än två år. Dessa korttidskontrakt har kritiserats av fackföreningar och människorätts­experter därför att de används av fabriksägare för att diskriminera till exempel gravida kvinnor, fackmedlemmar och arbetare som kritiserar olagliga arbetsförhållanden.

 

LÄS MER: Hennes man dog i sportklädesfabriken

 

Textilarbetare med korttidskontrakt har många av de rättigheter som tillsvidareanställda har, men de har mindre skydd mot avsked. En fabrik kan till exempel välja att inte förnya ett kontrakt utan förklaring. Dessutom har de tillsvidareanställda rätt till längre uppsägningstid.

Efter att ha pratat med arbetarna kontaktar vi Adidas för att höra vad företaget säger om deras situation, och för att få veta vilka produkter som är tillverkade på just den här fabriken. Adidas bekräftar att fabriken är en leverantör men ger oss inga detaljer.

När det gäller anställningskontrakten svarar ­Adidas: ”Angående Shenzhou har vi bett leverantören att ta fram en plan och sätta tydliga mål för att omvandla korttidskontrakt till tillsvidareanställningar. Shenzhou lanserade denna plan i slutet av förra året men ledarskapet upplevde ett starkt motstånd från arbetarna. Därför fokuserar Shenzhou nu på att utbilda arbetarna i fördelarna med tillsvidareanställningar.”