Hoppa till innehållet
Läs mer

Proffsets bästa försäkringstips

Det Gunnar Olsson inte vet om försäkringar är inte värt att veta. Som chef för Konsumenternas försäkringsbyrå har han lotsat oss konsumenter genom försäkringsdjungeln sedan 1980-talet. Råd & Rön bad honom lista sina bästa försäkringstips.

Publicerad

Gunnar OlssonEn försäkring är en svår produkt att köpa, det är Gunnar Olsson den förste att erkänna. Den är abstrakt, den har krångliga villkor och den kan kosta alldeles för mycket. Gunnar Olsson tycker ändå att utvecklingen varit positiv för konsumenterna under de närmare 30 år som han har chefat för Konsumenternas försäkringsbyrå.

– I början var det oligopol som gällde. Försäkringarna såg likadana ut och kostade ungefär lika mycket hos de olika bolagen, säger han.

I början av 2000-talet kom nätmäklarna, då blev det priskonkurrens.

– Men att enbart fokusera på priset är inte bra. Nu har bolagen också börjat profilera sig på innehållet, det är glädjande.

Text och foto: CRISTINA FARM

TIPS FÖR ALLA:

  • Samla försäkringarna i ett bolag; då kan du få rabatter.
  • Titta inte bara på priset; se på försäkringens innehåll också.
  • Dubbelförsäkrad kan du vara vid olycksfall. Då har du rätt till ersättning från båda försäkringarna. När det gäller hemförsäkringen sker ingen utdelning från den om du får från en annan försäkring.
  • Var aktsam om stöldbegärlig egendom, som du har med dig utanför hemmet. Lägg inte ifrån dig dyra grejer; ha koll på dem. Lås dörren till hotellrummet och lägg värdesaker i säkerhetsfacket om det finns ett sådant.
  • Försäkringsbolaget har ett ansvar att utreda din skada. Du ska inte behöva ge dig in i några förhandlingar, utan bolaget ska ge dig korrekt ersättning även om det innebär att du får mer än du har begärt.

 

Flytta hemifrån

Mammas hemförsäkring gäller inte längre

Skaffa egen hemförsäkring så snart du flyttar hemifrån. En hemförsäkring ger ett skydd om till exempel dina saker blir skadade eller stulna, den innehåller ett reseskydd och kan ge ersättning om du blir överfallen eller krävs på skadestånd.

Många tror att föräldrarnas hemförsäkring gäller så länge som man flyttar till och från eller pluggar på annan ort eller jobbar utomlands. Så är det inte. Du måste både vara skriven hos föräldrarna och verkligen bo hos dem för att omfattas av deras hemförsäkring.

Barnförsäkringen löper ut när du fyller 25. Teckna en fortsättningsförsäkring eller en helt ny mot sjukdom och olycksfall. Om du inte är fast anställd kan du inte få förmånlig gruppförsäkring via arbetsgivare eller facket.

Reseförsäkringen behöver inte bli dyr. Var kritisk när du väljer försäkring till jorden-runtresan. Det finns förmånliga försäkringar för dig som reser som backpacker och inte har särskilt dyra grejer med dig. Om resan blir längre än du tänkt dig, kontakta försäkringsbolaget innan försäkringen går ut.

Gunnar Olssons kommentar:

– Unga vuxna är en bortglömd grupp i försäkringssammanhang. Perioden med pluggande, tillfälliga jobb och bostäder tenderar att bli allt längre. Man är fortfarande utanför arbetslivets försäkringssystem och måste själv se till att man är försäkrad.

 

Mitt i livet

Kolla tjänstepensionen redan nu

En bra hem- eller villaförsäkring behövs för familjen. Nu har flera bolag olika varianter, typ bas, mellan eller stor. Granska innehållet i försäkringarna, se vad som passar er.

Barnförsäkringarna är sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Men det är inte de små blessyrerna man försäkrar barnen för, det är om de drabbas så att de aldrig kommer ut i arbetslivet. Samhällets skyddsnät ger dem då en väldigt låg standard.

Hur väljer du tjänstepension? Det gäller att tänka på det nu. Tjänstepension har du om du är anställd och omfattas av kollektivavtal. I de flesta tjänstepensioner ingår en premiedel, där du själv får välja hur dina pengar ska placeras.

Premiedelen kan bli en stor del av tjänstepensionen. Om du är högavlönad och tjänar minst 40 000–45 000 kronor i månaden kan det bli halva pensionen. På www.konsumenternas.se finns en räknehjälp där du kan jämföra avgifter mellan olika bolag.

Tjänstegrupplivförsäkring har alla som omfattas av kollektivavtal. Det ger familjen omkring 250 000 kronor om du dör. Om du vill gardera, teckna en extra livförsäkring; för 1 500 kronor per år får familjen ut en miljon vid dödsfall.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring tecknar du förmånligt via arbetsgivare eller facket.

Bilen ska vara försäkrad, naturligtvis. På www.konsumenternas.se hittar du en rankning av bilförsäkringarna.

Reseskyddet i hemförsäkringen räcker långt om ni åker på charter. Betala resan med kort så får ni avbeställningsskydd.

Gunnar Olssons kommentar:

– Det här är en period i livet när pengarna ska räcka till mycket. Pensionsspara? Javisst, om ni har råd och har pengar över.  

 

Inför pensionen

Vinter på Mallorca? Förläng reseskyddet

Femtiofem plus, dags att se över hur lång tid tjänstepensionen ska betalas ut. Det är bättre att välja fem år i stället för ”resten av livet” av det enkla skälet att det är lättare om man ångrar sig. Om du valt det livslånga alternativet, känner dig krasslig och vill ändra dig kräver bolaget att du ska visa att du är frisk.

När du går i pension blir du av med sjuk- och olycksfallsförsäkringen du haft via arbetsgivaren. Det är lätt att bryta armar och ben på äldre dagar, och en ny olycksfallsförsäkring är ett måste. Om du är med i ett pensionärsförbund, kolla vilka gruppförsäkringar det har.

Ny sjukförsäkring är inte aktuell; du får ju inte längre inkomstbortfall på grund av sjukdom.

Förläng reseskyddet om du är borta längre än 45 dagar. Om du reser med dyrt bagage, som dator, kameror eller exklusiva kläder, kan det också behövas en extra försäkring.

Gunnar Olssons kommentar:

– När du går i pension och slutar jobba blir du också av med grupplivförsäkringen. Det är väldigt dyrt att skaffa ny, och ganska onödigt. Gör något trevligt för pengarna i stället.