Hoppa till innehållet

Rätt glid i spåret

Rätt vallade skidor kan vara skillnaden mellan en fantastisk dag och ren misär. Vi tipsar om giftfria alternativ och annat som hör valla till.

Publicerad
Uppdaterad

Så vallar du

Att valla rätt är en konstform och det finns olika skolor för hur du ska göra. Ett högst förenklat sätt är att du börjar med att ta ut fästzonen genom att stå på skidorna och dra med ett papper under. Där pappret glider ska det vara fästvalla – på resten av skidan ska det vara glidvalla. Glidvallan läggs på och värms in med vallajärnet. Sedan ska det mesta skrapas bort med ett speciellt verktyg. Skidan borstas därefter med stålborste. Innan du ger dig ut stryker du på fästvalla efter temperatur med en vallakloss.

På glid sedan urminnes tid

Förr användes beck, harts eller renhudar för att skidorna skulle få grepp. När man på 1800-talet började tävla i backhoppning ökade behovet av bra glid och därmed andra typer av vallor. Då testades bland annat kåda, linolja och vaselin. På 40-talet började en grupp kemister på företaget Astra forska på valla och tog fram syntetiska varianter i olika färger som passade bra i olika temperaturer. Försäljningen av Astras valla Swix tog ordentlig fart efter svenskarnas framgångar i vinter-OS i Sankt Moritz 1948, där alla guldmedaljörer i längd använde sig av den.

Miljögifter i skidvalla

Många skidvallor innehåller miljögifterna PFAS. Ämnena ger både bättre glid och förhindrar att snön fryser fast. PFAS är en grupp på 4 700 högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ner. De misstänks kunna orsaka leverskador, försämrat immunsystem, cancer och försämrad reproduktion. Längs Vasaloppsspåret har man uppmätt förhöjda halter av fluorerade ämnen.

Fluorfeber

Professionella vallare andas ofta in stora mängder ånga från vallningen och kan drabbas av så kallad fluorfeber, vilket liknar influensa. Detta händer i början av säsongen. Efter det verkar det som om kroppen vänjer sig, men halterna av fluorämnena i blodet fortsätter att stiga. I vissa fall kan halterna vara upp till 500 gånger högre än hos befolkningen generellt. Fråga i handeln efter fluorfria vallor för att göra vallandet giftfritt.

Vallningsfritt med fäll och mönster

Det finns vallningsfria skidor som har fällar eller stighudar i stället för fästvalla. Du kan även använda tejp för att få fäste. Helt vallningsfria är skidorna inte, för att få riktigt bra glid krävs fortfarande glidvalla. Det finns dock alternativ. Med hjälp av speciella verktyg kan du skapa en struktur i belaget, alltså undersidan av skidan, som hindrar snön från att fästa och därmed öka glidet. Detta sliter dock mer på skidan än vad valla gör.