Hoppa till innehållet

Råd & Rön – retro

Här hittar du "retro-inlägg" #tbt (throwback thursday), från gamla tidningsnummer av Råd & Rön, som vi publicerar på vår facebooksida.

Publicerad

Bilbarnstol

Låt barnen ha hockeyhjälm istället för bilbälte. Och bebisen ligger säkert i baksätet. Synen på trafiksäkerhet har minst sagt förändrats sedan 70-talet. Ur Råd & Rön 10/1973.

Tryckkokare

I Grekland kallas tryckkokaren för den snabba kastrullen, fick vi veta i september 1981. Och man behövde inte vara rädd för att den skulle explodera. Lapskojs, bruna bönor, höns och julskinka var bra rätter att laga till i den, tipsade Råd & Rön.

Telefon

”Framtidens telefonapparat” saknar nummerskiva och har istället ”sammanlagt 12 knappar att hålla reda på”. Idag låter dock Televerket dig bara välja mellan 2 telefoner. – Dialog eller Ericofon (Kobra). De levereras inom 8-9 veckor efter beställning. På 80-talet kommer bildtelefonin. Men den kommer att kosta 100 gånger mer att använda ”på längre sträckor”. Det och mycket mer kunde man läsa i vår omfattande guide om hur man ”telefonerar” bäst i december 1971. Begreppet mobil telefoni nämns däremot inte…

telefon

Toalettpappershållare

Vi har testat det mesta genom åren. I februari 1971 var det dags för toapappershållare: "Vid bedömningen av avrivningsförmågan och hållarens lämplighet för olika papperskvaliteter observerande man i första hand om det var möjligt att mata fram och riva av papperet med en hand, eftersom det ur hygienisk synpunkt är önskvärt att så kan ske."

toalettpappershållare

Persondator

I maj 1989 testade vi "10 persondatorer - med hårddisk". Lättast att använda var Macintosh SE, som dock kostade 30 900 kr. Billigast var den "IBM-kompatibla" Philips P3 som kostade 12 600 kr och använde MS-DOS 3.3 med 640 Kb internminne.

persondator

Videokamera

Vår önskan att fånga och dela ögonblick gestaltat anno 1988.

videokamera

Hemmavideo

I juli 1981 beskrev vi det nya fenomenet hemvideo. Videokameran satt ihop med en släpbar bandspelare och kostade en förmögenhet att köpa. Men filmerna behövde inte framkallas så ”timkostnaden blir mycket lägre än för smalfilmaren”.

Kassettdäck

"Dubbeldäckaren" var en etablerad pryl när vi i oktober 1989 testade 9 lyxiga dubbla kassettdäck med prislappar mellan 2000 och 3000 kr. Kenwoods modell kunde t.o.m. göra ..."inspelningar från båda kassettverken. Spelar man in från t.ex. radio får man två 'original', vilket ibland kan vara praktiskt."

kassetdäck

Färg-TV

Det fanns många frågor när färg-tv infördes. Så många att vi i februari 1970 hade en hel bilaga om det nya spännande tv-formatet. Vi kunde t.ex. slå fast:
"En förutsättning är att Ni har tillgång till växelström i Er bostad"
"För en färg-TV behövs ingen särskild färgantenn"
"Licenstillägget om man skaffar färg-tv blir 100 kr"

färgTV

färgTV

färgTV

färgTV

Tennisracket

När vi testade tennisracketar i november 1989 var Sverige fortfarande en stor tennisnation med Wilander, Edberg, Järryd m.fl. Bästa racket i testet kom från Dunlop medan Yonex var sämst.

 

Hårfön

80-talet var de fluffiga frisyrernas årtionde. Passande nog testade vi 18 (pastellfärgade) hårfönar i novembernumret 1985. Vi blev dock inte imponerade av ljudnivåer på över 80 decibel.
Tipset till läsarna: "vill du undvika höga, irriterande ljud, be då att få lyssna på hårtorken i butiken".

hårfön

Hemdator

När man har köpt en ny dator känns det ofta som den är gammal när man packar upp den. I Råd & Rön nr 11 1994 rekommenderades att satsa på en stor hårddisk redan från början. Minst 210 MB!

hemdator

 

Televerket

1977 lät Televerket för första gången skolklasser designa omslagen på årets telefonkatalog genom en stor tävling. Omslagen fick även pryda Råd & Röns omslag till nr 7. I en artikel gavs användbara tips på telefontjänster såsom fröken Ur, väckning och telefonvakt. Telefonvakten var särskilt praktiskt då man kunde ringa vakten och fråga om någon ringt (fniss). 

televerket

Mjöl

1977 ökade intresset för bakning och mjölförsäljningen gick spikrakt uppåt. Nya mjölsorter dök upp i butikshyllorna och i nr 6 granskades 13 olika sorter.

 mjöl

Video

-Sämre än en bra TV-bild, och den är dyr! summerades testet av videospelare i Råd & Rön nr 6 1981. Trots omdömet hade 1 av 25 hushåll skaffat en spelare och Sverige var världens videotätaste land.

video

Konserverad gröt

Går allt att sälja med mördande reklam? I nr 2 1974 konstateras att reklamen har blivit bättre sedan marknadsföringslagen trädde i kraft 1971.

konserverad gröt

Elborrmaskiner

-Gräsklippning är idealisk motion! utropade Arbetsfysiologiska institutet i R&R nr 5 år 1965 i samband med ett test av handjagare. Inför olika sommarprojekt tittade man närmare på inte mindre än 24 elborrmaskiner. I tidningen gick också att läsa om en spännande duell mellan hemlagad och fabrikstillverkad lingondricka.

elborrmaskin

Dataregistrering

"Vi ska kontrollera datorn - inte tvärtom!" inleddes en artikel i nr 7 1975 där Råd & Rön konstaterade att det fanns 15 000 dataregister i Sverige. I samma nummer gavs råd för att minska barnolycksfall. "Sitt ned i bilen, och varför inte en liten ishockeyhjälm på huvudet" O ljuva 70-tal!

dataregistrering

Klädråd

Klädråden från 1968 känns högst aktuella nu till midsommar. Termicbrynja och extra grenskydd rekommenderas! I samma nummer rapporteras även om Riksdagens beslut att börja sända TV2 i december kommande år.

klädråd

Trehjuling

I april 1971 testade vi trehjulingar. De fanns bl.a. att köpa på Domus, EPA och Tempo. Prislappen varierade mellan 25 och 75 kr. Väcker de barndomsminnen?

trehjuling

trehjuling

trehjuling

trehjuling

trehjuling

trehjuling

trehjuling

Videouthyrning

Såhär glad var verkligen inte videouthyraren på 80-talet när du glömt spola tillbaka filmen. Men om du slarvat bort kassetten var det riktigt illa. Då blev du nämligen krävd på 1500 kr i skadestånd av filmbolagens rättighetsorganisation IFPI. IFPI förutsatte nämligen att du kopierat VHS-bandet och därmed gjort dig skyldig till upphovsrättskränkning. Ett orimligt krav menade Konsumentverket.