Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Ryanair trixar med försäkringar

Energiskt och på olika mindre trevliga sätt försöker Ryanair få dig att teckna en extra reseförsäkring.

Att boka en resa på Ryanair är inte helt lätt. Det är många val som ska göras – antal bagage, prioriterad ombordstigning, eventuell hyrbil och mycket annat. Och inte minst att välja eller välja bort försäkring. Just försäkringsvalet är minst sagt förenat med krångel.

En ruta i bokningsformuläret har rubriken Köp din reseförsäkring, och sedan följer en uppräkning av vad som ingår i Ryanairs två reseförsäkringar. Har du redan en reseförsäkring ska du förstås välja bort den.

Det valet kan du helt ologiskt finna i en rullmeny med rubriken Passagerare. Menyn innehåller egentligen ingen försäkringsinformation, utan är en uppräkning av alla länder, där man också ska välja vilket land man bor i.

Inklämt mellan Lettland och Litauen finns raden ”Jag behöver ingen försäkring”. Varför den har placerats där kan man fråga sig. Många passagerare som har försäkring missar säkert den raden och blir då i onödan debiterade drygt 130 kronor för en extra reseförsäkring.

Försöker skrämmas

Inte nog med det, resenärer som väljer bort Ryanairs alternativ möts av en ny ruta som dyker upp på skärmen. Där står det i dålig översättning från engelskan: ”Many många ångrar sig att dem ej tagit en reseförsäkring. Är det värt risken. Att hamna i en nödsituation utomlands kan  kosta dig tusentals.” Sedan kan du välja det hotfulla alternativet ”Nej tack, jag tar risken” eller acceptera ”Ja, täcker min semester”.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, tycker inte om Ryanairs modell:

– Det ser ut som en väl uttänkt strategi att ha försäkringen förifylld så att man lätt råkar teckna en försäkring som man kanske inte behöver. Det verkar som om Ryanair försöker skrämmas genom att ge sken av att om man inte tecknar just deras försäkring så riskerar man stora kostnader om man blir sjuk.

Hon fortsätter:

– Att resa utan ett fullgott försäkringsskydd innebär förstås risker. Men de flesta har redan ett sådant skydd i reseskyddet i sin hemförsäkring eller åtminstone avbeställningsskydd om man betalat resan med ett bank- eller kreditkort. 

Text: Ingrid Jacobsson

 

Prenumerera
pren55

ALLA våra tester för 55 kr/mån

 Över 100 tester gjorda i labb.
 Många nya tester varje månad.
 Råd & Röns utgåva på surfplatta