Hoppa till innehållet

Livräddaren som ger dig bra flyt

Många som dör på sjön hade klarat sig om de burit flytväst. Här är allt du behöver veta om den bärkraftiga livräddaren.

Publicerad

I Sverige omkommer cirka 35 personer per år i fritidsbåtsolyckor, som ofta inträffar nära land och i lugnt väder. Hälften av de omkomna är män över 50 år och drygt hälften har druckit alko­hol. Endast en av tio drunknade bär flytväst eller flytplagg, och många av döds­olyckorna hade kunnat undvikas om fler hade gjort det. 

Barn drunknar tyst!

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Barn bör ha på sig flytväst när de leker vid vatten där de inte bottnar, på klippor, brantare stränder, bryggor och båtar. Tänk på att barn drunknar tyst! Övervaka små barn hela tiden, utse en person som är ansvarig. Olyckor har skett där flera vuxna varit närvarande men alla trott att det var någon annan som var ansvarig.

Rätt modell till barnet

Barn ska alltid ha en räddningsväst med krage, så att barnets ansikte vänds uppåt om det hamnar i vattnet. Grenremmen ska vara spänd, så att västen inte trycks upp över barnets ­huvud. Det är viktigt att den passar bra, så köp inte en flytväst att växa i. Låt gärna barnet provbada med flytvästen på,
så att hen vet hur det känns när den är på i vattnet.

Rätt flytkraft
Det finns tre sorters flytvästar. Flytplagg 50 N kallas ofta för seglarväst och kan användas av simkunniga personer som vill kunna röra sig smidigt. Räddningsväst 100 N är gul, orange eller röd och har en krage. Den passar barn, vuxna som inte kan simma och alla som är ute på ­öppet vatten, där man kan behöva vänta på hjälp. Räddningsväst 150 N är uppblåsbar och aktiveras ofta automatiskt när du hamnar i vattnet. N står för Newton och ett högre värde innebär att flytvästen har en högre flytkraft. 

Se till att flytvästen är CE-märkt.

Hyr eller låna

Du kan hyra eller låna flytvästar i någon av landets flytvästdepåer. Var de finns hittar du på Svenska livräddningssällskapets webbplats.

Uppblåsbara flytvästar blåser inte upp

Nyligen gick Konsumentverket ut och varnade för att det finns en drunkningsrisk med uppblåsbara flytvästar, eftersom de inte alltid blåser upp sig som de ska. Kryssarklubben har sedan 2016 undersökt över 2 000 uppblåsbara flytvästar och upptäckt att mellan fem och tio procent inte blåser upp sig när de träffar vattnet. Detta eftersom gaspatronen gängar ut. Vissa flytvästar har en säkring som förhindrar att gaspatronen gängar ut. Konsumentverket uppmanar alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera att gaspatronen har en sådan säkring.

Olyckor har ökat säkerheten

Den första flytvästen, gjord av kork, patenterades 1756. När Titanic krockade med ett isberg 1912 omkom 1 522 personer, några då västens korkkrage slog av nacken vid nedslaget i vattnet, och försök gjordes för att hitta bättre material. När brittiska ångfartyget Vestris sjönk 1928 låg många döda i vattnet med ansiktet nedåt, trots att de bar flytväst. Då började tillverkare experimentera med modeller som kunde vända personen rätt. När Estonia sjönk 1994 var det få som lyckades få på sig räddningsvästarna och spänna fast dem rätt. Efter det börjar ett internationellt arbete med att ta fram bättre räddningsvästar. 

Ny teknik på gång

Experiment görs med olika sändare inbyggda i västarna som ska tala om vem man är och var man befinner sig. Försök görs också med västar som håller värmen och kan ändra färg under olika förhållanden.