Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så konsument(o)vänliga är partierna

Feministiskt initiativ visar sig vara konsumentens bästa vän när partierna tvingas bekänna färg i en rad olika konsumentfrågor. Centerpartiet står däremot inte på konsumentens sida.

Inför höstens riksdagsval har organisationen Sveriges Konsumenter ställt 100 krav för en starkare konsumentpolitik. Riksdagspartierna, samt Feministiskt initiativ, har fått svara på hur de ställer sig till kraven, och det visar sig att alla partier stödjer över hälften av dem.

– Det är tydligt att allt fler partier har upptäckt att det inte går att lämna konsumentfrågorna till marknadskrafterna, utan att det krävs mer politisk styrning, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Om Feministiskt initiativ är mest konsumentvänligt, får Centerpartiet anses leda bottenligan. Även om det är Kristdemokraterna som har flest nej, ligger Centern sist i ja-toppen, på tredje plats i nej-toppen samt är det parti som är tveksam i flest frågor.

Men det är också många frågor där samtliga partier är helt överens, bland annat om att förbättra reklamationsrätten, uppmuntra till produktion av hälsosam och hållbart producerad mat, införa tuffare kemikalielagstiftning samt modernisera konsumentskyddet för digitala tjänster och produkter.

Tror du att vi kommer att få se några resultat efter valet?

– Oavsett vilken regering det blir kommer det att hända saker, men även om partierna är eniga om ett krav behöver inte det innebära exakt samma åtgärder, säger Jan Bertoft.

Efter valet kommer Sveriges Konsumenter att följa upp enkätresultatet, bland annat genom att uppvakta de berörda ministrarna, men också kontakta partierna och olika utskott och arbetsgrupper.

– Har det inte hänt någonting kommer vi att hänvisa till enkäten och visa vad de sa före valet, säger Jan Bertoft.

Text: Malin Olsson

 

Hos Sveriges Konsumenter hittar du alla resultat från den stora undersökningen. Där kan du se exakt vad varje parti tycker om konsumentpolitik inom t.ex. mat, hälsa, energi och personlig integritet.

tabell