Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så (o)säker är din mobil

Oönskade appar, krångliga användar­avtal och bristande säkerhet är något du får leva med om du har en mobiltelefon. Men det finns stora skillnader i hur tillverkarna behandlar din information.

mobilanvändare

Vissa tillverkare krypterar inte ­trafiken från mobilen till sina servrar.

Mobilen är förmodligen den pryl som samlar mest information om dig. Du bär den med dig större delen av dagen och den registrerar var du är, hur mycket du rör dig, vem du kommunicerar med och vilka appar och webbsidor du använder. I vårt test av mobiltelefoner tittar vi därför på hur tillverkarna hanterar säkerhet och personlig integritet.

I dag finns det två olika operativsystem för smarta mobiler på marknaden. Googles­ Android och Apples IOS. IOS används bara av Apple medan Android används av en uppsjö av tillverkare. Båda systemen kräver att du registrerar dig för att kunna använda din mobil fullt ut. Majoriteten av tillverkarna som använder Android har dessutom egna konton vid sidan av Googles där du förväntas dela med dig av dina person­uppgifter ytterligare en gång.

Vi har valt ut 13 populära mobiltelefoner från lika många varumärken för att visa hur olika tillverkare hanterar säkerhet och integritet.

Alla modellerna i testet är inställda från fabrik på att kryptera den information som lagras på själva mobilen. Det är bra om den skulle bli stulen. Men viktigare är kanske att kryptera personuppgifter och annan information som skickas via nätet till tillverkaren så att ingen obehörig kan snappa upp den på vägen. Två av tillverkarna, Samsung och Xiaomi, krypterar inte all den information som skickas när telefonen sätts i gång. I våra tester har vi bland annat kunnat snappa upp information om mobilens serienummer och IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) som används för att identifiera den i mobilnätverket.

I moderna mobiler kan du ofta använda bio­metrisk information som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck för att låsa upp din telefon. Det är en bekväm metod, men inte lika säker som ett bra lösenord för att skydda dina uppgifter. Vi tycker att det är viktigt att användaren får information om riskerna och om var den biometriska informationen lagras. I vårt test får Samsung, Xiaomi och LG lägre betyg för att de inte lever upp till de kraven.

För att ett lösenord ska vara säkert ska det vara tillräckligt långt och komplicerat och inte användas för flera tjänster. Vi tycker att tillverkarna ska hjälpa dig att skapa bra lösenord genom att till exempel inte sätta någon gräns för hur långt lösenord du kan välja. Här brister de flesta tillverkarna, alla utom Sony får en etta i betyg.

I de fall där tillverkarna har egna konton ­eller tjänster, som egna appbutiker, kopplade till telefonerna tycker vi att användaren ska behöva lämna ifrån sig så få personliga uppgifter som möjligt, och vi ger avdrag i betyget om till exempel uppgifter som riktigt namn, födelsedag eller mobilnummer krävs för registrering.

Innan du kan använda din mobil måste du acceptera ett användaravtal. Här skiljer det mycket mellan tillverkarna hur svårt och krångligt det är att ta till sig informationen. Sämst i den här grenen är Samsung och LG som kräver att användaren läser långa och ofta dåligt strukturerade juridiska texter som är svåra eller omöjliga för en lekman att förstå. Samma text kan dessutom dyka upp flera gånger när telefonen startas första gången, vilket gör den ännu svårare att ta till sig.

Googles variant av villkor är bättre uppställda och dessutom med förklarande filmsnuttar vilket gör dem enklare att förstå. Bara Fairphone och Asus låter användaren slippa undan att acceptera några villkor kopplade till det egna företaget.

När det gäller data om din position eller om du vill att dina bilder och andra filer ska lagras på servrar i molnet tycker vi att det är något som användaren aktivt ska välja själv. I många mobiler är det i stället något du aktivt måste välja bort. Ibland är det heller inte tydligt var du ställer in vilken information du vill dela. Svårast att veta vilken information du delar är det i Motorolas telefon och bäst på att låta användaren själv bestämma detta är Apple och Fairphone.

De tillverkare som använder Googles Androidsystem lägger ofta in extra appar, ofta kallat bloatware, som användaren inte kan välja bort. Apparna kan vara allt från chattverktyg till nyhetsappar. Förutom att dessa appar tar upp plats på mobilen kan de utgöra en säkerhetsrisk och ge ytterligare företag tillgång till personlig information om dig utan att du har möjlighet att styra över det. I vår genomgång är det sju av tillverkarna som har valt att ha sådana appar installerade.

Hämta tabellen som pdf här

 

5 tips för en säkrare mobil

  • Lås mobilen Se till att mobilens skärmlås är på­slaget och att du har ett lösenord/en kod som är svår att gissa för utomstående. Det skyddar den information du har i mobilen om du till exempel skulle tappa den.
  • Skaffa lösenords­hanterare Ett bra lösenord får inte vara enkelt att gissa och du bör använda ett unikt för varje sajt eller app. Det blir svårt att hålla i huvudet och i mobilen är det dessutom knepigare än vid datorn att mata in långa krångliga lösenord. Därför är det en bra idé att skaffa en lösenordshanterare. På många nyare mobiler kan den ställas in så att den automatiskt fyller i rätt lösenord. Exempel på lösenordshanterare är Keepass, Lastpass, 1Password och Dashlane.
  • Håll mobilen uppdaterad Se till att din telefon alltid är upp­daterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna. När tillverkaren har en ny uppdatering redo ska du få en notifiering om det i mobilen och då bör du tacka ja för att nyupptäckta säkerhetshål i operativsystemet ska kunna täppas till.
  • Se upp med öppet wifi Om du har liten datamängd på ditt abonnemang eller befinner dig utomlands utanför EU kan det vara frestande att använda öppna wifinät för att surfa. Men är nätet öppet är risken stor att någon kan lyssna av din trafik.
  • Se upp med sms-länkar Precis som på datorn kan du ut­sättas för bedrägeriförsök via skumma länkar i mobilen. Förutom via mejl kan de dyka upp i till exempel sms eller chattprogram. Klicka inte på länkar från avsändare du inte känner igen. Se också upp med länkar i meddelanden från dina vänner som på något sätt verkar konstiga, eftersom det förekommer att bedragare kapar avsändarens identitet.

 

 

jonas-ryberg-2018
Jonas Ryberg
Text
jonas.ryberg@radron.se

 

lisa-wärmegård-2018
Lisa Wärmegård
Testansvarig
lisa.warmegard@radron.se

 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tidigare test: Mobiltelefoner 2019
mobiler

Smarta mobiler i alla prisklasser

Apple eller Android? Vi har testat 57 mobiltelefoner i alla prisklasser och från de flesta tillverkare.

Mobilt
broken iphone

Iphone ömtåligast och dyrast att laga

När vi testar hållbarheten på mobiltelefoner klarar sig vissa helt oskadda medan andra blir till skräp. Flera av de nya lyxmodellerna går både lättast sönder och kostar mest att reparera.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Tidigare test: Mobiltelefoner 2019
mobiler

Smarta mobiler i alla prisklasser

Apple eller Android? Vi har testat 57 mobiltelefoner i alla prisklasser och från de flesta tillverkare.

Mobilt
broken iphone

Iphone ömtåligast och dyrast att laga

När vi testar hållbarheten på mobiltelefoner klarar sig vissa helt oskadda medan andra blir till skräp. Flera av de nya lyxmodellerna går både lättast sönder och kostar mest att reparera.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.