Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

”Sådana leksaker borde förbjudas”

Vill det sig illa kan ett leksaksgevär vara allt annat än en lek. Cecilia Torudds barnbarn sköt sig själv i benet och fick rejält ont.

cecilia torudd och anton svedberg

Illustratören Cecilia Torudd följde med sitt barnbarn Oskar Levan till BR Leksaker för att köpa ett leksaksgevär, eftersom eleverna i hans klass fått lov att ta med sig en valfri leksak till skolan. I affären fanns en uppsjö av leksaksvapen och Oskar Levan valde en Nerf N-Strike Elite Retaliator.

Väl hemma råkade han skjuta sig i benet medan han undersökte det. Träffen av plastmissilen gjorde rejält ont och lämnade ett märke på benet.

– Sedan ville han inte ha ­geväret för han tyckte det var farligt, säger Cecilia Torudd och berättar att hon efter händelsen avsiktligt sköt sig själv i foten för att känna hur det kändes.

– Riktigt läskigt, det var en riktigt hård smäll. Det stod i instruktionen att man inte skulle sikta på ögonen, men jag tycker att sådana leksaker borde förbjudas. Kan man skjuta sönder ögonen på kompisarna är det ingen leksak. Det normala är ju att man ­leker krig med dem, då är risken stor att man får missilerna i ögat, säger Cecilia Torudd.

 

Nerf N-Strike Elite

Nerf N-strike

Nerf N-Strike Elite ­Retaliator kan laddas med tolv plastmissiler och har en räckvidd på 27 meter. Åldersgränsen är åtta år.

 

För att få säljas måste leksaker uppfylla lag­kraven och kriterierna i eventuella säkerhets­standarder. Ansvaret ligger hos tillverkaren.

Enligt lagen får en leksak inte utgöra någon hälso- eller säkerhetsrisk när den används som den är tänkt, eller på ett sätt man bör kunna förutse. Här ska hänsyn tas till barns beteenden och förmågor.

– Barn kan vara väldigt påhittiga. Det kan vara väldigt svårt att förutse hur ett barn kommer ­använda en produkt, säger Anna Stridsberg, ­utredare på Konsumentverket.

 

Läs mer: 5 säkerhetsrisker med leksaker för barn

 

Tillverkaren ansvarar för att göra leksaken så säker som möjligt. Om vissa risker ändå kvarstår måste tillverkaren varna för dessa och informera om hur de kan undvikas – till exempel att inte sikta mot ögonen med ett leksaksgevär. Tillverkaren ansvarar även för att på ett tydligt sätt upplysa om eventuella åldersgränser eller om leksaken bara får användas under en vuxen persons tillsyn.

Men att varna om en risk räcker inte om den kan undvikas genom god design och bra tillverkning.

– En leksak som liknar ett Nerfgevär skulle inte följa lagen om den hade en spetsig pil, även om företaget skulle varna för det, eftersom det är en onödig risk som kan undvikas, säger Anna Stridsberg.

Enkelt uttryckt får en leksak säljas så länge den uppfyller kraven i lagen och eventuella standarder, samt att butiken kontrollerat att leksaken har försetts med nödvändiga varningar.

– Däremot är det föräldrarnas ansvar att ­bedöma sina egna barns förmågor, och noggrant läsa och följa säkerhetsinformationen som följer med leksaken, säger Anna Stridsberg.

Nerfleksakerna tillverkas av företaget ­Hasbro. Julie Duffy, global kommunikationschef på ­Hasbro, förklarar att säkerheten säkerställs genom ­noggranna tester och menar att Hasbros produkter mot­svarar eller överträffar globala regler och säkerhets­standarder.

BR Leksaker skriver i ett mejl till Råd & Rön att alla leksaker i företagets sortiment är testade ­enligt gällande standarder för leksakssäkerhet. 

Potratt2016_robinhögberg
Robin Högberg
Text
radron@radron.se

 

Felipe Morales
Foto

 

 

Så kontrolleras leksakerna

 

Riskvärdering

Tillverkaren gör en riskvärdering för att avgöra vilka risker som leksaken kan ha, för att på så sätt avgöra vilka säkerhetskrav den ska uppfylla. Leksaken skickas sedan till labb, som testar om produkten motsvarar kraven.

 

Märkning

ce märkning

När tillverkaren sedan bedömer att de uppfyller alla krav, inom bland annat mekanik, ljudnivå, kemi och elsäkerhet, ska tillverkaren CE-märka leksaken. Återförsäljaren är sedan skyldig att kolla att tillverkaren försett leksaken med rätt varningar, till exempel att den är CE-märkt och har rätt instruktioner på svenska.

 

Stickprov

Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket ansvarar för kontrollen av leksaker. Det sker bland annat genom stickprov, men också genom att utreda anmälningar från konsumenter.

 

Förbudvarning

Om det visar sig att en leksak inte uppfyller lagstiftningen, eller att den är farlig på annat sätt, kan en näringsidkare krävas på att ge ytterligare säkerhets- eller varningsinformation, att återkalla produkten eller förbjudas att sälja den.

 

Prenumerera
pren445_teaser

Prenumerera på Råd & Rön

 10 nr av papperstidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Digital tidning i surfplatta.

     Beställ här >>