Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Skydda synen - 8 fakta om solglasögon

Solglasögon skyddar ögonen från grå starr och andra sjukdomar. Dessutom får de bäraren att se frän ut. Vad mer kan man begära av en accessoar?

solglasögon

Skyddar mot grå starr

Solljus kan ge grå starr och makuladegeneration, vilket är åldersförändringar i gula fläcken, och även akuta ögonproblem som snöblindhet. Grå starr kan opereras, men makuladegeneration finns det ingen effektiv behandling mot. Därför är det viktigt att skydda ögonen från solens strålar.

 

Priset oväsentligt

Spelar priset någon roll? Nej, det viktigaste är att solglasögonen skyddar mot UV-strålning, vilket CE-märkta solglasögon gör. Vistas man mycket vid vatten ska man välja polariserande solglasögon, som skyddar mot blänk. Det är bra att välja lätt böjda solglasögon med stora glas, så att de inte släpper in sol från sidorna. Undvik solglasögon som gör att du ser blått, eftersom blått ljus kan ge åldersförändringar i näthinnan.

 

Har burits länge

Redan under förhistorisk tid skyddade inuiter sig från att bli snöblinda med ”glasögon” gjorda av elfenben från valross med smala springor i. I Kina på 1100-talet bar domare mörka glasögon gjorda av tunt slipad rökfärgad kvartz. Dessa bars för att de lättare skulle kunna dölja sina ansiktsuttryck när de förhörde vitten.

Fräckaste brillorna från flygindustrin

Den amerikanske piloten John Arthur Macready klagade 1929 på att det solljuset gav honom huvudvärk när han flög. John Bausch och Henry Lomb fick ansvar för att ta fram solglasögon som skyddar piloters ögon. Så föddes Ray-Ban Aviators, som gjordes dropp­formade för att ge maximalt skydd när piloter blickade ner mot instrument­panelen.

 

Kändisarna gjorde dem poppis

I början av 1900-talet blev användandet av solglasögon mer utbrett. Den tidens filmstjärnor bar dem för att inte bli igenkända – men också för att de ofta hade röda ögon från de starka lamporna som krävdes för den tidens film. Jazzstjärnor som Miles Davis och Thelonious Monk var tidiga med att bära solglas­ögon inomhus. Jackie Kennedy gjorde de stora solglasögonen poppis, medan John Lennon gjorde detsamma för runda varianter.

 

Räddades av produktplacering

1981 såldes endast 18  000 exemplar av de tidigare så populära Ray-Ban Wayfarer. Men de räddades av tidig produktplacering – och Tom Cruise. När han bar Wayfarers i filmen Risky Business ökade försäljningen med 50 procent. När han sedan bar Aviators i Top Gun ökade försäljningen av dessa med 40 procent.

 

Skenbar mångfald

De stora modehusen har egna solglasögonkollektioner, men många av dem tillverkas av samma företag, italienska Luxottica. De gör glasögon för bland annat Prada, Chanel och Dolce & Gabbana. Dessutom äger de Ray-Ban och Oakley, samt USA:s största åter­försäljare av solglasögon, Sunglass hut.

 

3 355 960 kr

… kostar världens förmodligen dyraste solglasögon, som kommer från Chopard. Skalmarna är gjorda av 60 gram 24-karats guld, och är prydda med diamanter. Elton John, Gwyneth Paltrow och Tom Jones ska ha burit dyrgriparna.

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se
Prenumerera
pren55

ALLA våra tester för 55 kr/mån

 Över 100 tester gjorda i labb.
 Många nya tester varje månad.
 Råd & Röns utgåva på surfplatta

 

Du läser nu en gratis artikel hos Råd & Rön

När du har läst den här artikeln har du inga gratis artiklar kvar den här månaden. Bli prenumerant nu och läs så många artiklar och tester du vill.

Bli prenumerant