Hoppa till innehållet

Stopp för gift i återvunnen plast

Tidigare har prylar tillverkade av återvunnen plast kunnat innehålla bromerade flamskyddsmedel. Men nu har EU ändrat lagstiftningen så att gifterna ska bort.

Publicerad

Återvunnen plast får inte längre innehålla flamskydds­medel.

När europeiska konsumentorganisationer 2018 undersökte 430 plastprodukter, till exempel leksaker och köksredskap, hittade de bromerade flamskyddsmedel i en fjärde­del. Det är hormon­störande ämnen som kan orsaka problem med sköld­körteln och orsaka neurologiska skador.

Anledningen till att de annars förbjudna medlen kunde finnas i produkterna var att EU hade ett undantag i lagen som tillät flamskyddsmedel i återvunnen plast, till skillnad från i ny plast. Undantaget kom till för att det ska vara möjligt att återanvända plast från elprodukter, där bromerade flamskyddsmedel används för att minska brandrisken.
– Man började i fel ände genom att se till att plasten skulle kunna återvinnas innan man såg till att den var giftfri, säger Maria Hammarling, projekt­ledare på Sveriges Konsumenter.

Efter påtryckningar från konsumentorganisationer har kryphålet i lagstiftningen nu täppts till. I slutet av förra året tog EU bort undantaget och numer är det inte tillåtet att återvinna plast som innehåller bromerade flamskydds­medel.
– Vi är glada för att besluts­fattarna har lyssnat på oss, det är en seger både för miljö- och konsumentrörelsen, säger Maria Hammarling.

Hon påpekar att det tidigare har varit omöjligt för konsumenter att veta om en produkt innehåller återvunnen plast, eftersom det inte måste anges på produkten. Det tidigare tipset har varit att undvika svart plast, eftersom återvunnen plast ofta färgas just svart.

I Brasilien, Kambodja, Kanada, Japan, Sydkorea och Turkiet är flamskyddsmedlen fortfarande tillåtna. Konsument­organisationerna jobbar för att även dessa ­länder ska förbjuda de ­skadliga ämnena.
– Eftersom näthandeln är global i dag sprids produkterna över hela världen. Därför måste vi se till att de här ämnena är förbjudna överallt, säger Maria Hammarling.