Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Teknikskolan: Så fungerar surroundljud

Tv-apparaterna blir allt mer avancerade men ljudet har hamnat i lite skymundan. Vi förklarar hur du får maffigt bioljud hemma i soffan.

hemmabio

Bra ljud förhöjer filmupplevelsen.

Att ha en gigantisk 65-tums-tv i vardagsrummet är inte ovanligt nu för tiden. Det är inte så långt ifrån att ha en egen minibiograf. Men för att riktigt leva sig in i filmen blir det stor skillnad om ljudets riktning också motsvarar vad som händer på skärmen. När en film spelas upp i vanlig stereo kommer ljudet framifrån, fördelat på en högtalare till höger och en till vänster. Stereoljud benämns också som 2.0-ljud. Nästa steg är surroundljud – en vanlig kombination är surroundljud med fem kanaler. Då kommer ljudet även från högtalare rakt framifrån samt snett bakifrån från höger och vänster. En surrounduppsättning med fem högtalare förkortas 5.0.

Nästan alltid kompletteras en sådan uppsättning med en subbashögtalare som återger de riktigt låga basfrekvenserna, till exempel åskmuller och explosioner. Örat uppfattar inte riktningen för de låga frekvenserna, subbashögtalaren kan därför placeras lite var som helst i rummet. Om du ser förkortningen 5.1 på baksidan av ett blu-ray-fodral eller i en digital filmbutik betyder det att filmen är mixad med ljudkanaler för fem surroundhögtalare plus en subbas. För några år sedan kom nya ljudformat som även kan dra nytta av högtalare i taket. De kan ha extrema högtalarkombinationer som 9.1.4, alltså nio högtalare på golvet, fyra i taket och en subbas.

Hur biolikt och maffigt det än låter med avancerat surroundljud är det få av oss som har intresset (och plånboken) att köpa förstärkare, massor med högtalare och sedan dra tiotals meter kabel över hela rummet. De flesta som vill ha bättre ljud än vad tv:n presterar brukar i stället skaffa en ljudlimpa. Det är en avlång högtalare, med flera högtalarelement, som placeras vid tv:n. Elementen är riktade så att ljudet ska studsa på väggar vilket skapar en surroundkänsla. Problemet är dock att det inte fungerar i praktiken. När vi testade ljudlimpor 2018 kom vi fram till att surroundkänslan var synnerligen medioker. Däremot gav ljudlimporna betydligt högre kvalitet på ljudet i stereoläge, jämfört med tv:ns inbyggda högtalare.

 

Flera standarder

Det finns olika standarder, som utvecklas av de två konkurrerande företagen Dolby och DTS. Här är några av de mest profilerade.

Dolby Digital och DTS: Instegsvarianterna för surroundljud i 5.1-format. Vanligt på dvd-filmer. Dolby Digital finns även i många strömningstjänster. Ljudet är komprimerat, vilket betyder att ljudkvaliteten är något begränsad.

Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio: De vanligaste surroundformaten på blu-ray-skivor. Upp till sju markhögtalare plus subbas stödjs. Ljudkvaliteten är högsta möjliga.

Dolby Atmos och DTS:X: De senaste standarderna, som även kan utnyttja takmonterade högtalare. Används i biografer och finns på många nysläppta blu-ray-filmer. Ljudkvaliteten är högsta möjliga. Netflix har även ett visst utbud av film och tv med Dolby Atmos.

 

 

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se
Shutterstock
Foto

 

Vad vill du veta mer om?

Digitaliseringen går snabbt framåt och med den kommer många nya begrepp. Det kan vara svårt att hänga med. Är det något du känner att du redan borde veta och därför tycker att det är jobbigt att fråga om? Mejla oss på radron@radron.se.

 

Prenumerera
pren55

55 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. När du prenumererar får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 164 tv-apparater.

Test - Ljudlimpor
ljudlimpor-2018

Bättre ljud till tv:n

Med rätt ljudlimpa kopplad till tv:n låter filmerna och tv-programmen helt plötsligt riktigt bra. Dessutom spelar den enkelt musik från din telefon. 

Teknikskolan
usb

Teknikskolan - allt du behöver veta om usb

Kontakten ska passa och hastigheten ska vara så hög som möjligt. Vi förklarar hur du bäst använder usb-kabeln.

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 164 tv-apparater.

Test - Ljudlimpor
ljudlimpor-2018

Bättre ljud till tv:n

Med rätt ljudlimpa kopplad till tv:n låter filmerna och tv-programmen helt plötsligt riktigt bra. Dessutom spelar den enkelt musik från din telefon. 

Teknikskolan
usb

Teknikskolan - allt du behöver veta om usb

Kontakten ska passa och hastigheten ska vara så hög som möjligt. Vi förklarar hur du bäst använder usb-kabeln.