Hoppa till innehållet

Var petig med PT:n

En personlig tränare är inte längre bara för prinsessor och Hollywoodstjärnor. Branschen växer explosionsartat. Men vad är det egentligen du får när du bokar en personlig tränare?  

Publicerad

Det är en av de där grå decemberdagarna då gryningsljuset aldrig riktigt försvinner. Stormen Sven är i annalkande och små, små regndroppar fyller luften.

Men i en park i Stockholm har en grupp träningsklädda personer trotsat vädret för att utföra en timmes boxercise med sin personliga tränare. I det tilltagande regnet växlar de boxningsövningar med squats, burpees och utfall.

– Vi jobbar i samma projekt och är alla träningsintresserade. Så i stället för att lägga pengar på teambuilding på restaurang köpte vi tio PT-timmar, säger Annika Tersmeden, en av deltagarna.

Tränaren Sam Rosser ser till att gruppen håller ångan uppe.

– 20 sekunder har gått, det är 25 sekunder kvar. Kom igen nu, kämpa på, ropar han.

Intensiteten i regnet ökar, och takten på gympasset med den. Gruppen tvekar lite inför att lägga sig på marken och göra sit ups, men Sam Rosser peppar.

– Kom igen bara, det är bara lite smuts, ropar han och rättar till en deltagares sit up-teknik.

– Händerna vid huvudet, så där ja.

När passet är slut är deltagarna det också.

– Jag är ganska mör nu, säger Annika Tersmeden.

Passet avslutas med en kort stretch innan deltagarna ger sig av på lunch.

– Man kan få mer hjälp med tekniken då man kör i en mindre grupp. Sam har olika upplägg varje gång; någon gång har vi tränat löpteknik, en annan gång har vi kört boot camp, säger Annika Tersmeden.

träning

Skyddar mot skador

I takt med att vi blir alltmer intresserade av hälsa och är villiga att lägga ner både tid och pengar på träningen har den personliga tränaren blivit ett frekvent inslag också i vanliga motionärers träningsrutin.

Anton Holmberg har varit personlig tränare i 15 år, och han tror att det sätt vi tränar på i dag, och det faktum att många tränar hårdare, har bidragit till suget efter personliga tränare.

Anton Holmberg– Tidigare var vi rätt nöjda med att sitta i en maskin och göra övningar. I dag är träningen mer funktionell. Trenden går också mot att träna snabbt och lyfta tungt. Ju snabbare och tyngre, desto större är risken för skador. Det är här den personliga tränaren kommer in i bilden och hjälper dig att träna rätt och hålla dig skadefri, säger Anton Holmberg, personlig tränare på Sats.

Men att anlita personlig expertis som hjälper dig att träna kostar så klart en slant. Runt 500–700 kronor i timmen, och oftast köper man åtminstone ett par tillfällen.

– Personlig tränare är en ”lyx” för dem som har ekonomin och möjligheten. Många kan uppnå goda och kanske samma resultat på egen hand, men det skulle ta längre tid, säger Caroline Hägglöf, lärare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Men alla är inte övertygade om att det är något vanliga motionärer verkligen behöver.

– Jag är fascinerad över att branschen har vuxit så. Vad är det som gör att vi inte kan träna själva, utan att ha någon som talar om för oss vad vi ska göra? säger Margareta Frykman Järlefelt, idrottslärare med specialidrottsutbildning på idrottshögskolan.

Men det är väl bra att ha en expert som hjälper till; ett gym kan ju upplevas som ganska skrämmande för den oinvigde?

– Jo, men då är det viktigt att tränaren har en gedigen utbildning, och det är tveksamt om alla har det, säger hon.

Titlar utan täckning

De flesta gymkedjor som Råd & Rön har pratat med säger att deras tränare är licensierade, och personliga tränare kan även vara certifierade eller diplomerade. Problemet är att dessa titlar i stort sett inte betyder någonting.

Vem som helst kan starta en utbildning och börja licensiera och certifiera tränare. Vissa kurser som erbjuds är korta och internetbaserade, och då är risken att tränaren inte får tillräckliga kunskaper för att kunna hantera alla slags kunder.

– Liksom frisör är inte personlig tränare en skyddad titel. Men om du går till en outbildad frisör är det värsta som händer att du får en ful frisyr. Går du till en dålig PT kan du skada dig för livet, säger Alan Bergström, ägare av PT School.

Tränaren Sam Rosser har en universitetsutbildning i sportkunskap från sitt hemland England, och han säger att kraven på att bli personlig tränare är lägre här.

– I England går vi genom flera nivåer av träning innan vi kan kvalificeras som personliga tränare. Samma krav finns inte här, och här skulle gymindustrin kunna förbättras, säger han.

Kompetenskrav

Ett försök har gjorts att ta fram kompetenskrav för personliga tränare och testledare, där bland annat Swedish Standards Institute och Konsumentverket varit inblandade. Men hittills har inte gymmen nappat på detta.

– Slutkunden måste veta att tränaren håller en miniminivå. I Sverige har vi ganska stor vana att träna, men många har lite kompetens och mycket åsikter, säger Anatoli Grigorenko, grundare av hälsoföretaget Ylab och initiativtagare till projektet.

Det är alltså upp till varje kund att ta reda på vad ens personliga tränare har för bakgrund.

– Att anlita en personlig tränare är en stor investering, så lägg tid på att ta reda på vem det är du anlitar. Fråga efter var tränaren har utbildat sig, och ta reda på mer om den utbildningen. Våga ställa frågor: Vad händer om du inte blir nöjd? Hur hanterar tränaren det? säger Alan Bergström.

– Framför allt är det viktigt att du hittar någon som du klickar med, eftersom träningen är just personlig. Du kan också kolla referenser och be om tips på bra tränare, säger Anton Holmberg.

Han tipsar även om att sätta upp mätbara mål, som att lära dig att göra ordentliga armhävningar, att kunna dra dig upp i armarna i en pull/shin-up, att få mindre ont i ryggen, att springa milen på en viss tid eller gå ner i vikt.

– Det här med mätbara mål är något som kunden ofta är dålig på att efterfråga, men hur vet jag annars att jag får valuta för pengarna? säger Anton Holmberg.  

 

 

Klaga på tränaren?

Om du är missnöjd med din personliga tränare kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN . Men för att få rättelse där krävs det att man kan visa att det verkligen är fel i tjänsten.

– Kvalitet är svårt att klaga på. Då måste man ju kunna bevisa att tränaren till exempel inte har den utbildning som utlovas eller liknande. Det är lättare att klaga på uteblivna lektioner och fel utrustade lokaler, utifrån vad som utlovats, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Hon säger att de flesta klagomål som har kommit in till dem handlar om fall där kunden köpt ett antal timmar med en viss PT men där företaget av olika anledningar velat byta ut tränaren.

– Och det kan vara känsligt eftersom personkemin antagligen spelar roll när det gäller en personlig tränare, säger Maria Wiezell.