Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar
Teman:
  • Visa alla
  • Bedrägeri
  • Betalning och avgifter
  • Bilar och fordon
  • Boende och hantverkstjänster
  • Fel på vara eller tjänst
  • Fritid
  • Livsmedel och produkter
  • Resor och transporter
  • Tele, tv och internet
  • Övriga konsumenträttigheter
  • Alla frågor - Livsmedel och produkter

    Hur kan Bordsguld vara mjukare än Bregott?
    2020-01-17

    Fråga: Jag har några gånger provat Bordsguld, Lidls kopia på Arlas Bregott. De har samma ingredienser och borde därför ha samma konsistens. Men Bordsguld är mjukt direkt från kylen, medan Bregott är betydligt hårdare och behöver en stund utanför kylen för att vara bekvämt bredbart. Vad kan skillnaden bero på?
    Peter

    Svar: Typ av fett och i vilka proportioner det har blandats är det som är mest avgörande för en matfettblandnings konsistens, så sett utifrån innehållsförteckningen borde de ha samma konsistens. Men enligt Arlas produktchef Emelie Oldén finns ytterligare en sak som kan påverka. Mycket förenklat kan det förklaras så här:

    När smöret tillverkas hettas grädden upp och allt mjölkfett blir flytande. Hur snabbt fettet sedan kyls ner påverkar hur fettet kristalliseras och stelnar. Det påverkar i sin tur konsistensen på matfettet när det tas ur kylen. Tekniken används av Arla bland annat för att Bregott ska ha samma konsistens året runt, även om fettet i mjölken från korna varierar över året. Så en möjlig förklaring är att produktionsprocessen för Bordsguld och Bregott skiljer sig.

    Det här är Råd & Röns frågespalt

    Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
    Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

    Varför är det stål i vekhållarna?
    veke-ljus 2020-01-17

    Fråga: Varför tillverkas vekhållaren av stål när värmeljuskoppen görs av aluminium?
    Monica

    Svar: Enligt Ikea, som säljer många värmeljus, måste vekhållaren hålla fast veken i en upprätt position även då all ljusmassa har smält. Aluminium är så lätt att en vekhållare i aluminium skulle riskera att välta när allt vax i ljuskoppen blir flytande. Dessutom skulle en hållare i aluminium lätt gå sönder när veken kläms fast.

    Det här är Råd & Röns frågespalt

    Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
    Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

    Hur kan skorporna vara så dyra?
    2020-01-17

    Fråga: Pågens fullkornsskorpor kostar cirka 90 kronor kilot på Ica Maxi. Pågen använder ett fåtal billiga råvaror, bland annat palmolja. Det vore intressant att få en förklaring till vad som gör att osockrade skorpor med billig olja har ett kilopris i nivå med en hel del kött, fisk och annat som borde vara dyrare att producera.
    Solveig

    Svar: Att priset per kilo är högre på skorpor än på annat bröd beror enligt Pågens informationschef Berith Apelgren på flera saker. Skorporna har en längre och mer energikrävande bakprocess än annat bröd, bland annat på grund av att de rostas för att bli krispiga. Skorpor är också ”mindre” produkter än bröd, vilket gör att bakningen kräver mer resurser i bageriet. Dessutom används det enligt henne ett mer högkvalitativt mjöl till skorpor jämfört med bröd.

    Det här är Råd & Röns frågespalt

    Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
    Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

    Hur ska köttet ­märkas?
    2019-11-12

    Fråga: Jag köpte ett paket lammkorv och Svenskt kött-märkningen verkade helt okej. Men etiketten på baksidan, som jag hade missat att läsa i butiken, visade att det var “lamm- och nötkött 79 %”. Då har jag ju ingen aning om hur mycket lammkött det egentligen är i korven. Jag har googlat på Livsmedels­verkets webbplats men hittar inget svar på hur märkningen ska vara. Hur vet jag att det här är svenskt nötkött?
    Ingrid

    Svar: På kött från gris, får, get och fågel måste det stå var djuret är uppfött och slaktat. På nötkött måste det även stå i vilket land djuret är fött. Märket ”Svenskt kött” betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Produkten ska också vara till­verkad och förpackad i Sverige.

    Så i ditt fall med lammkorven kan du vara trygg med att djuren både är födda, uppfödda och slaktade här. Om en vara består av flera olika ingredienser måste de räknas upp på förpackningen. Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Den exakta mängden behöver bara anges för ingredienser som är avgörande för ditt val, till exempel lamm i en lammkorv. Mängden ska då anges i procent. Så i ditt fall skulle märkningen kunna vara vilseledande. Hur stor andel lamm det är i lammkorven kan ju vara avgörande för vilken korv du väljer.

    Det här är Råd & Röns frågespalt

    Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
    Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

    Vattenkokare eller ­induktionshäll?
    2019-11-12

    Fråga: Är vattenkokare eller kastrull på induktionshäll mest energieffektivt? Själv gjorde jag mig av med kokaren när jag skaffade induktionshäll.
    Ragnar

    Svar: Vi har inte gjort något direkt jämförande test mellan vatten­ko­kare och induktionshäll. Men om man jämför energiåtgången för att koka en liter vatten på de produkter vi testat inom de båda ­kategorierna kan man dra ­slutsatsen att det går åt ungefär lika mycket energi oavsett om du använder induktionshäll eller ­vattenkokare.

    Det här är Råd & Röns frågespalt

    Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
    Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

    eller:

    Beställ nu och få direkt tillgång till hela vår webbplats med:

     Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
     Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
     Vår unika samling med svar på hundratals konsumentfrågor
     Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam 

    Prenumerationen kostar 59 kr/mån och du kan avsluta den när som helst.