Hoppa till innehållet
Läs mer

Fluor ett måste på barnets borste

Många barntandkrämer är i sötaste laget och doftar som en hel godisbutik, visar Råd & Röns granskning. Men värst är ändå de alternativa barntandkrämer som saknar fluor – det är helt galet eftersom fluor är det som bäst skyddar mot hål i tänderna.

Publicerad

Råd & Rön har granskat 14 barntandkrämer. Blå och rosa gelé, starka, syntetiska dofter av smultron och bubbelgum är inte ovanligt. Och alla med mer eller mindre söt smak.

Måste barnen verkligen ha en särskild barntandkräm? Går det inte borsta med mammas och pappas tandkräm? Vi låter frågan gå vidare till Bibi Stenman, tandhygienist och ”överfluortant”, utvecklings- och folkhälsosamordnare på Folktandvården i Stockholms län.

– Den främsta anledningen till att det finns barntandkräm är just smaken. Många barn tycker det är alldeles för stark smak på vuxentandkräm. Men visst går det lika bra att låta barnen borsta tänderna med vuxentandkräm så länge de inte har några särskilda tillsatser med extra slip- eller blekmedel till exempel.

– Personligen tycker jag att det är olyckligt att de flesta barntandkrämer är så söta, och många föräldrar har hört av sig till oss om det. På senare tid har det kommit några barn-tandkrämer med mildare smak, till exempel mint. Det är bra, här har man lyssnat på konsumenterna, säger hon.

Numera är det ingen större skillnad på fluorhalten i barn- och vuxentandkräm. Fluorhalten i barntandkräm var tidigare betydligt lägre än i vuxentandkräm och låg i de flesta fall kring 500 ppm (milligram per kilogram tandkräm). Små barn sväljer lätt tandkrämen, och för mycket fluor kan skada emaljen på tänderna när de bildas.

Högre fluorhalt

Nu har tandkrämerna för barn upp till 6 år en fluorhalt på 1 000 ppm och juniortandkrämerna 1 450 ppm, vilket är jämförbart med vuxentandkrämerna. Det är EUs vetenskapliga råd som har kommit fram till att tandkräm med en fluorhalt på upp till 1 500 ppm inte är skadligt för barn om man inte har mer tandkräm på borsten än vad som motsvarar en ärtas storlek.

Fördelarna med en högre fluorhalt överväger helt enkelt riskerna, då fluor är det enda medel som bevisat förebygger karies.
När jag berättar för Bibi Stenman att vi funnit två barntandkrämer utan fluor i hälsokostbutiken, från Weleda och Urtekram, blir hon mycket upprörd.

– Dem ska man absolut inte använda, säger hon. Särskilt med tanke på att tänderna är extra känsliga för karies under de två första åren. Det här gäller både mjölktänderna och de permanenta tänderna.

– Fluor är ju omdebatterat, och varken våra barn- eller vuxentandkrämer innehåller fluor. Vi möter en efterfrågan som finns. Vår Tooth Gel for Kids innehåller i stället kiselbas, som rengör tänderna, och extrakt från ringblomma, som verkar antibakteriellt. Man kan eventuellt låta barnet komplettera med fluorsköljning om man vill, säger Maria Bichel, produktchef på Weleda.

Fluor höjde tandhälsan

Men det är långtifrån tillräckligt, menar professor Jörgen G. Norén på Institutionen för Odontologi vid Göteborgs universitet.
– Jag förstår inte varför det med jämna mellanrum dyker upp idéer om att man ska ha tandkräm utan fluor. Rätt använd är riskerna med fluortandkräm minimala. Och det finns en bred enighet i vetenskapliga kretsar om att fluor har en väldigt stor betydelse för att förhindra karies bland barn, säger han.

– Men naturligtvis ska man komma ihåg den egentliga orsaken till karies, där kosten spelar en stor roll. Det är ju inte så att barnen får karies på grund av brist på fluor, tillägger han.

Fluor är det enda medel som har den här skyddande effekten mot karies. Det har flera jämförande studier visat. Dentosal och Vademecum gör till exempel stort nummer av att deras barntandkrämer även innehåller xylitol, ett sötningsmedel med vissa antibakteriella egenskaper. Xylitol har dock inte alls samma effekt mot karies som fluor.

– Det var införandet av fluortandkrämen på 1970-talet som höjde tandhälsan effektivt, även om utbyggnaden av den organiserade barn- och ungdomstandvården självklart också spelade in, säger Jörgen G. Norén.

Bibi Stenman tycker det är förrädiskt att vissa tandkrämer är utan fluor.
– Numera förutsätter de flesta att alla tandkrämer är fluortandkrämer. Det gäller att läsa ordentligt på förpackningen.

Sötningsmedel

Tandkrämerna innehåller en rad ämnen förutom fluor. Sorbitol och xylitol är vanliga sötningsmedel, som dock inte skadar tänderna. Natriumlaurylsulfat, SLS, är ett skummedel som kan verka irriterande på känsliga slemhinnor.

Tandkrämerna från Apoliva, Dentosal, Ica, Zendium samt Sensodyns Pro-Emalj Junior är de flourtandkrämer som inte innehåller SLS. Ett plus i kanten för dem.
När vår danska systertidning Taenk granskade barntandkrämer lät man även ett laboratorium analysera innehållet i dem.

Samtliga tandkrämer innehöll aromämnen. De flesta innehöll också färgämnen, utom Zendiums, Urtekrams och Weledas tandkrämer. Alla tandkrämer i Taenks urval hade korrekt angett de parfymämnen som de innehöll och som de var skyldiga att ange på grund av allergirisken.

 

 

Slutsats

Vi har granskat ett urval vanliga barntandkrämer för från första tanden, från 6 år och juniortandkrämer. Alla är mer eller mindre söta, men de allra flesta uppfyller rekommendationerna om fluorhalter.

För barn yngre än 6 år bör man använda en tandkräm som innehåller 1 000 ppm fluor, och för barn äldre än 6 år fungerar en vuxentandkräm eller en tandkräm med 1 450 ppm bra.

Undvik Weledas och Urtekrams alternativa tandkrämer, som inte innehåller fluor, det enda effektiva skyddet mot karies. Ett flertal flourtandkrämer innehåller inte SLS, som kan irritera slemhinnorna.

Om man vill undvika de söta smakerna går det bra att använda en vuxentandkräm utan tillsatser, som extra blek- eller slipmedel, till barnet. 

 

DET HÄR ÄR FLUOR

Fluor är ett vanligt grundämne som finns i naturen, i grundvattnet och i jordskorpan. Det finns också naturligt i till exempel fisk och i te. Fluor stärker emaljen på tänderna och motverkar på så sätt karies.

För mycket fluor när tänderna mineraliseras i käkarna kan ge fläckar på tänderna.Barnet får i sig fluor via maten, tandvården och via tandkrämen som man borstar med.

I vissa områden i Sverige, till exempel Uppsalatrakten, är fluorhalten högre i grundvattnet än på andra ställen. Kolla med vattenverket i din kommun om du är orolig.

 

SÅ BORSTAR DU BARNETS TÄNDER

  • Börja borsta när första tanden har kommit. Använd då inte mer tandkräm än barnets lillfingernagel, innan barnet lärt sig att spotta ut tandkrämen.
  • Borsta noga med fluortandkräm morgon och kväll.
  • Låt gärna barnet borsta själv, men du som vuxen måste också borsta tänderna på barnet tills det kan klara av det själv. Först vid cirka 12 års ålder är barnets finmotorik fullt utvecklad.