Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Det betyder E-numren

Det finns över 300 E-nummer för tillsatser i mat. Har du koll på vilket nummer som gör vad?

e_nummer

 

(Bild: Sötningsmedlet E 960 är steviolglykosider som utvinns av stevia.)

 

E 100–180

Färgämnen som till exempel socker­kulör, E 150. De mest kontroversiella ämnena är azofärgerna, som misstänks ge allergiska reaktioner och orsaka beteendestörningar hos barn. De var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU. Läs mer i faktarutan nedan.

 

E 200–

E-nummer som börjar på siffran 2 är främst konserveringsmedel, som tillsätts för att livsmedel ska hålla längre.

 

E 300–

E-nummer som börjar på 3 är anti­oxidationsmedel, som används för att hindra fett från att härskna och frukt från att missfärgas. Ett exempel är citronsyra (E 330) som kan förhindra missfärgning av ett uppskuret äpple.

 

E 400–

E-nummer som börjar på 4 är oftast konsistensmedel som emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel.

 

E 500–

E-nummer som börjar på 5 definieras som ”övriga tillsatser” och inkluderar färgstabilisatorer samt klumpförebyggande och surhets­reglerande medel.

 

E 600–

E-nummer som börjar på 6 är främst smakförstärkare, där E 620–625 (glutamat) är de mest ökända. De misstänks orsaka så kallat Chinese restaurant syndrome, överkänslighets­reaktioner i form av bland annat huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet. Smakförstärkare tillsätts främst i färdiglagade rätter. Är det mycket glutamat i en produkt kan man misstänka att produktionen inte har skett med någon större omsorg.

 

E 901–914

Ytbehandlingsmedel som tillsätts för att skydda livsmedel och ge dem en blank yta. Skyddet kan vara kemiskt konserverande, för att förebygga till exempel en mögelväxt, eller mer mekaniskt, som ett slags emballage.

 

E 950–969

Sötningsmedel, där ett av de mest kända är E 951, aspartam. Ämnet är 200 gånger sötare än socker, men misstänks vara cancerframkallande. Detta har dock tillbakavisats av EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. Sackarin (E 954), sukralos (E 955) och aspartam misstänks påverka den normala bakteriefloran i tarmen, vilket kan öka risken för diabetes. E 952, cyklamat, var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Det är fortfarande förbjudet i USA.

 

Gaser och drivmedel

E-nummer 290 och E 938–949 är gaser som används för att packa livsmedel i skyddande atmosfär och som drivmedel i sprejförpackningar.

 

För vegetarianer och veganer

... kan det vara bra att känna till vilka tillsatser som kan utvinnas från djur. Vanliga är E 471, E 901 (bivax) och E 1105. Många av ämnena som kan ha animaliskt ursprung kan även vara tillverkade av vegetabilier eller tillverkade på syntetisk väg. För att få reda på exakt vilket ursprung en tillsats har måste du kontakta tillverkaren.

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se
Shutterstock
Foto

 

 

Varningstext

varning

Azofärger som E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 och E 129 måste ha texten ”kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration” i innehållsförteckningen.

 

Prenumerera
pren445_teaser

Prenumerera på Råd & Rön

 10 nr av papperstidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Digital tidning i surfplatta.

     Beställ här >>

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant