Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Få flyt på flytten

Att flytta gör man inte i en handvändning. Man ska packa, helst både smart och i god tid, och man ska adressändra, flytta abonnemang, transportera, städa, lämna nycklar, packa upp och samtidigt ha koll på livet i övrigt. Men det kan vara riktigt kul också!

Det finns drygt 4,5 miljoner bostäder i Sverige, men få sitter still i föräldraboet livet ut. Är du kvinna flyttar du troligen tolv gånger under ditt liv, enligt Boverkets beräkningar, och är du man gör du det elva gånger.

Med stor sannolikhet hör du alltså till dem som flyttat från en bostad till en annan förut. På grund av studier, arbete, kärlek, separation, utrymmesskäl eller annan anledning. Varje år flyttar cirka 800 000 hushåll på sig i Sverige, oftast inom den egna kommunen, och bara i ungdomsåren, mellan 20 och 30 år, har vi flyttat i genomsnitt fyra gånger.

Därefter flyttar vi inte bara mindre ofta, utan också inom kortare avstånd. Bland personer som passerat 30-årsstrecket går bara elva procent av flyttlassen till adresser utanför det egna länet. Att flytta kan vara både kul och tråkigt. Det innebär slutet på något gammalt och början på något nytt. Här följer några praktiska tips på vägen.

Text: Pontus Ohlin

Illustrationer: Kicki Edgren Nyborg

 

ett Packa

kartongerOkej, nu står det klart att du ska flytta, likaså vart och när. Dags att packa. Lista allt som behöver göras för varje rum och vrå, då får du bättre överblick. Sortera, släng, ge bort. Emballera och fyll kartonger med saker som du inte behöver den närmaste tiden (brukar oftast vara merparten av bohaget).

Flyttkartonger finns att köpa, men oftast kan du låna dem gratis av flyttfirman om du anlitat en sådan. De går också att hyra. Banankartonger är också utmärkta att packa i, tål många kilo böcker och kan hämtas gratis i närmaste livsmedelsbutik.

Undvik framtida huller-om-buller-kaos genom att märka alla kartonger med färgade eller numrerade lappar som antyder vad de innehåller och var de ska ställas i din nya bostad. Till exempel gul lapp för kök, blå för sovrum, grön för vardagsrum, etcetera. Märk även möblerna på det sättet.

TIPS: Ladda en väska med necessär, kläder, laddare och annat nödvändigt för ett par dygn, och ha den lättillgänglig under flytt.

 

två Adressändra

Anmäla flytt ska göras senast en vecka efter flytt, helst tidigare förstås. Flyttanmälan gör du kostnadsfritt på www.adressandring.se eller via telefon 020-97 98 99. Eftersändning av post, som gäller i ett år, kostar dig däremot 450 kronor. Om du är student eller under 26 år kostar det 195 kronor.

Efter anmälan finns din nya adress hos bland annat Försäkringskassan, Skatteverket, din bank, ditt energibolag och andra viktiga myndigheter och organisationer. Tänk dock på att alla – företag och liknande – inte får besked om din ändrade adress, så kontakta dem om du är osäker.

Om du brukar handla från webbutiker, glöm inte att ändra i ditt adressfält. Sms:a nya adressen till vänner och bekanta (flyttkort är inte heller så tokigt!).

TIPS: Adressändra redan medan du packar.

 

tre Ändra abonnemang

Elen, då? Telefonin? Bredbandet? Och tv:n? Vissa abonnemang ska flyttas, andra sägas upp, mätare ska läsas av, och … Här gör du enklast i att lista upp alla företag du är kund hos, ringa dem och berätta att du ska flytta och att du nu undrar om de kan erbjuda dig någon bättre tjänst på din nya adress.

Detta är nämligen ett gyllene tillfälle att jämföra priser och villkor hos olika leverantörer. Se också över hemförsäkringen. Vad gäller där? Om du till exempel flyttar till en bostadsrätt måste du ha ett så kallat bostadsrättstillägg. Ring, fråga, jämför. Bor du i hyresrätt? Säg upp kontraktet – skriftligen och tre månader innan.

TIPS: Arbetsinsatsen kan ge mycket hög utdelning per nedlagd timme.

 

flyttgubbar 

fyra Dags att flytta

Vem gör själva grovjobbet? Du, med hjälp av koffein, pizza och några vänner? Självklart billigaste alternativet. Flyttbil finns att hyra på bensinmackar och biluthyrningsfirmor, men jämför priser och kolla att försäkring gäller först. Om du har råd, anlita en flyttfirma!

De tar allt från några tusenlappar och uppåt, men då får du erfarna proffs och det går undan och du slipper äventyra rygg, axlar och ben. Googla, begär några offerter, kolla att firmorna följer branschpraxis.

Fråga om man tillämpar ”Bohag 2010, Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning”. Begär ett fast pris och ett skriftligt avtal på detta samt en beskrivning av arbetets omfattning. Boka flyttfirma flera veckor i förväg, särskilt viktigt om du tänkt flytta under ett veckoslut eller månadsskifte. Du får inte göra något rot- eller rutavdrag för flytt.

TIPS: Bär dina favoritprylar själv. Fixa barnvakt vid behov. Morsa på grannarna!

 

fem Städa

Städa själv är ju billigast men urtrist och tidskrävande – särskilt som man aldrig ska se sin gamla kvart mer och är fullt upptagen med tankarna på annat håll. Att slarva eller rentav strunta i detta bestyr är dock helt uteslutet; är det inte skinande rent riskerar du att få stå för kostnaden för en städfirma. Om du har råd, anlita en städfirma!

Enligt en undersökning som tidningen Hem & Hyra gjorde förra året kostar det ungefär 2 400 kronor att få en trerummare städad. Priset är inklusive moms och efter avdrag för rut. Samma sak här som med flyttfirmorna – googla, begär offerter och kontrollera vad som gäller. Tillämpar städfirman till exempel nöjd kund-garanti, det vill säga kompletterar de jobbet om du har synpunkter och klagomål på det?

TIPS: Missa inte klassiska lortfällor som badrummets avlopp och utrymmen bakom element och spis. 

 

sex Glöm inte småsakerna

Små men mycket basala prylar är lätta att missa. Nycklar, bruksanvisningar, alla sådana där små men ack så viktiga föremål som du vill ha och behöver till ditt nya hem, det vill ju även den eller de personer ha som ska flytta in i ditt gamla.

Viktigt också att upplysa och själv bli upplyst om eventuella glapp, konstiga ljud eller krångliga spisknappar. Och all extrautrustning som kan finnas men som inte självklart ska vara kvar – exempelvis en tvättmaskin, två garderober och tre persienner – vad händer med dem? Red ut sådana frågetecken med alla inblandade innan du flyttar.

TIPS: Alla nycklar! Lämna din och ta emot de nya.