Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Farligt för vovven

Många hundar är glupska och sätter gärna i sig lite av varje som råkar stå framme. Vi har listat några av de livsmedel du ska se upp med som hundägare.

hundäter

 

 

Sötningsmedlet xylitol

Xylitol (björksocker), som bland annat finns i desserter, godis, glass och tuggummi kan ge akut hypoglykemi, det vill säga blodsockerfall med yrsel och darrighet. Hunden kan också få leverskador. För en tiokilos hund räcker två–tre tuggummin eller tre godistabletter för att orsaka förgiftning.

Vindruvor och russin

Druvorna kan orsaka akut njursvikt och framkalla kräkning och diarré. Den skadliga dosen kan variera. I ett fall blev en åttakilos hund dålig av så lite som fyra vindruvor.

Kakao och chokladchoklad

Det innehåller olika alkaloider (kvävehaltiga ämnen), framför allt teobromin, som är giftigt för hundar. 4 gram rent kakopulver kan vara nog för att döda en hund. Teobrominet påverkar bland annat hjärta, lungor, muskler och centrala nervsystemet med symptom som kräkningar, buksmärtor, inkontinens och hjärtklappning. Mörk choklad innehåller mest teobromin per gram, ljus innehåller mindre och vit choklad har så gott som inget teobromin i sig. Köp hundchoklad eller hundgodis i stället.

Lök och vitlök

I så små doser som 5-10 gram per kilo kroppsvikt kan det påverka de röda blodkropparna så att de bryts ner. Hunden drabbas av hemolytisk anemi, en typ av blodbrist som framkallar svaghet, andnöd och som även kan ge gulsot. Trasiga röda blodkroppar kan i värsta fall lagras i njurarna och orsaka en dödlig njurskada.

Det spelar ingen roll om löken är rå, tillagad eller torkad. Symptomen kommer inte direkt, utan först efter ett dygn eller ett par dagar, beroende på hur mycket hunden ätit.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Shutterstock
Foto
Prenumerera nu
webb_prenpuff

För 59 kr/mån får du:

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant