Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Förbered dig för hårddiskkraschen

Frågan är inte vad som händer med dina personliga dokument och bilder om din hårddisk går sönder, utan vad som händer när den går sönder. Följ våra tips om säkerhetskopiering så slipper du råka ut för en digital katastrof.

hårddisk-krasch-backup

Du har redan backupprogram

Både Windows och Mac OS har inbyggda program för säkerhetskopiering. I ­Windows 10 kan du ­använda funktionen Filhistorik. I ­Mac OS heter funktionen Time machine. Genom de båda inbyggda ­funktionerna kan du återställa äldre versioner av enskilda säkerhetskopierade filer. Du behöver en extern hårddisk för att lagra backupfilerna.

Kopiera hela hårddisken

Om datorn börjar krångla av okänd anledning, eller om du råkar ut för svårutrotade virus, är det ibland lättast att börja om från början. Har du då en säkerhetskopia på hela hårddisken (kallas ofta diskavbildning eller disc image) är det snabbt gjort. Då kan du återställa datorn till exakt som den var innan problemen började. Tänk på att alla ändringar gjorda efter att du skapade disk­avbildningen går förlorade. Gör du en diskavbildning 31 mars som du sedan installerar 30 april försvinner allt som du skapat eller ändrat däremellan. I Windows gör du kopior av hela hård­disken i funktionen Säkerhetskopiering och återställning. I Mac OS använder du Time machine. En diskavbildning tar stor plats och kräver extern hårddisk.

 

11,8 %

av alla hårddiskar går ­sönder under sitt fjärde år. Siffran kommer från backuptjänsten Backblaze som fört statistik över livslängden på sina 25 000 hårddiskar.

 

Säkerhetskopiera online

I stället för att ha en egen extern hårddisk kan du använda en backuptjänst på internet. Då säkerhets­kopieras dina filer på tjänstens servrar, det brukar kallas molnlagring. En backuptjänst kostar några tjugor varje månad, exempel på tjänster är Crashplan och Backblaze. Obs! Blanda inte ihop dem med synkningstjänster som Dropbox eller Icloud (se rutan nedan).

Gör det själv

Om du inte vill använda ett program eller tjänst för automatiserad backup kan du i stället med jämna mellanrum kopiera dina viktigaste filer manuellt till en extern hårddisk eller bränna dem på dvd-skivor. Största problemet är att du kommer att glömma det oftare än du vill erkänna för dig själv. Ett tips är att skapa en kalenderpåminnelse i telefonen som piper till åtminstone varje månad.

På två platser

Även den bästa backup är värdelös om den går förlorad samtidigt som originalfilerna. Om till exempel inbrottstjuven tar både datorn och den externa hårddisken står du där med skägget i brevlådan. Se därför till att lagra en backup utanför hemmet. Förvara till exempel en backuphårddisk hos en vän, uppdatera säkerhetskopian med jämna mellanrum och ta med den tillbaka till din kompis.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se
Shutterstock
Foto

 

 

Skilj på synk och backup

Synkning

Att synka en fil mellan olika enheter (till exempel en dator och en telefon) innebär att samma version finns på alla enheter. Ändrar du i filen på ­datorn visas ändringen även på telefonen. Tar du bort filen från telefonen försvinner den också från datorn.
Exempel: Synkningstjänster som Dropbox och Icloud.


Backup

Backup innebär att en fil kopieras till en enhet där den förblir oförändrad, oavsett vad som händer med originalfilen.
Exempel: Bränna en fil som ligger på ­datorns hårddisk till en dvd-skiva. Backuptjänster som Crashplan eller Backblaze.

Prenumerera nu
webb_prenpuff

För 55 kr/mån får du:

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. När du prenumererar får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
IT
privatpånätet

5 enkla sätt att bli privat på nätet

Allt du gör på nätet lämnar spår som kan användas för allt från skräddarsydda annonser till övervakning. Vi tipsar om hur du får kontroll över informationen du delar med dig av.

Ekonomi
e-id bild

Så väljer du e-legitimation

Att kunna legitimera sig digitalt underlättar allt från att göra bankärenden till att signera avtal på nätet. Här är fem sätt att skaffa e-legitimation om du inte redan har gjort det.

IT
privatpånätet

5 enkla sätt att bli privat på nätet

Allt du gör på nätet lämnar spår som kan användas för allt från skräddarsydda annonser till övervakning. Vi tipsar om hur du får kontroll över informationen du delar med dig av.

Ekonomi
e-id bild

Så väljer du e-legitimation

Att kunna legitimera sig digitalt underlättar allt från att göra bankärenden till att signera avtal på nätet. Här är fem sätt att skaffa e-legitimation om du inte redan har gjort det.