Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tänk på det här innan du köper gymkort

Det är januari och många känner att det är dags för nya tag – aldrig är gymmen så fullsatta som veckorna efter nyår. Men innan du tecknar ett dyrt gymavtal är det några frågor du bör ställa dig.

shutterstock_710398696

Hur mycket kommer du att träna?

Fundera på hur mycket du egentligen kommer att träna – och försök vara realistisk. Ett gymkort kan kosta från några hundralappar upp till nära tusen kronor i månaden. Om du tränar max en gång i veckan kanske det blir billigare att köpa ett klippkort, där du sedan betalar per träningstillfälle. Om du enbart tränar på jobblunchen kanske det är värt att bara köpa ett dagkort, som ofta är billigare.

 Hur lång tid är du redo att binda dig?

Många gym erbjuder medlemskap som löper i ett år. Längre avtal än så är oskäligt, det har patent- och marknadsdomstolen slagit fast. Det kan vara svårt att bryta avtalet i förväg – att du blir gravid, sjuk eller flyttar är till exempel inte nödvändigtvis tillräckliga skäl. Vid sjukdom eller graviditet kan det vara möjligt att frysa avtalet, men då löper det vidare när frysningsperioden har gått ut. Ibland kan du överlåta kortet till någon annan, men det kostar ofta en slant. Läs avtalet ordentligt innan du skriver på, så att du vet vad som gäller på just det gymmet.

Halva befolkningen är otränad

46 procent av svenska folket har så låg kondition att den anses vara hälsofarlig. Det visar en studie som Gymnastik- och idrottshögskolan har gjort på 350 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 år. Studiedeltagarna har fått sin kondition beräknad via ett konditionstest på cykel. I hela gruppen hade konditionen minskat med 10,8 procent, och nedgången var kraftigare för män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och de som bor på landsbygden.

 Har du koll på när avtalet löper ut?

Om du har bundit upp dig för ett år har gymmet rätt att omvandla avtalet till ett löpande avtal vid årets slut. Gymkortet tickar då bara på och kostnaden dras varje månad tills det sägs upp. Gymmet får dock inte har en uppsägningstid som är längre än tre månader. Men vill du vara säker på att gymkortet verkligen tar slut ett år efter att du tecknade det, måste du se till att säga upp det i god tid innan året är slut. Annars fortsätter gymkortet kostar pengar, och risken finns annars att det blir liggande i en låda och kostar pengar i flera år om du inte har koll på att pengarna dras. 

 Vet du vad du betalar för?

Vissa gym erbjuder möjligheten att provträna innan du tecknar upp dig för ett år. Det erbjudandet bör du nappa på. Det är väldigt svårt att i efterhand klaga på att träningen inte är som du har förväntat dig. De flesta gym förbehåller sig rätten att ändra i utbudet under avtalets gång, så det är inte självklart att ditt favoritpass finns kvar under hela din avtalstid. En del populära pass blir snabbt fullsatta och det kan vara svårt att få plats. Fråga gymmet om du kan få se statistik över vilka pass som är fullsatta och när det är som mest folk i gymmet.

Gratis att träna på utegym

Om det känns dyrt med gymkort går det att träna gratis på utegym. Det finns ett hundratal runt om i Sverige och de går att använda en stor del av året bara du klär dig rätt. På sommaren kan du på många platser gå på gratis gympass utomhus.

 Vad har PT:n för kunskap – egentligen?

Personlig tränare (PT) är ingen skyddad titel, så vem som helst kan kalla sig för det och börja träna andra. Att tränaren är licensierad, diplomerad eller certifierad betyder i stort sett ingenting. Är du osäker, fråga tränaren vad hen har för utbildning och vad som händer om du inte är nöjd med träningen. Ett tips är att sätta upp mätbara mål med träningen, så att du ser verkligt resultat.

sex Vad händer om du blir skadad?  

Om du blir skadad för att gymmet har varit vårdslöst, till exempel genom att inte sköta om sina redskap, har du rätt att få ersättning för eventuell utebliven ersättning från ditt jobb om du inte kan arbeta, samt sveda och värk. Men då måste du kunna bevisa att det inte är du som har varit vårdslös.  

Gå inte ut för hårt

Många är extra taggade att komma i gång med träningen efter nyår, men risken för skador och för att tappa sugen ökar om du börjar för tufft. Träna en eller två gånger i veckan till en början.

 

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se

 

Shutterstock
Foto
Prenumerera
pren55

55 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 55 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Funktions t-shirtar
funktionströja test 2018

Bästa tröjan för hård träning

Funktionströjan ska transportera bort fukt och sitta skönt på kroppen när du anstränger dig som mest. Vi har testat 20 kortärmade ­tröjor tänkta för riktigt svettig träning.

Test - Havregryn
havregryn-test-2018

Nyttiga gryn

Havregryn är nyttiga, billiga och närodlade. Vi har testat hur de smakar och om de innehåller rester av bekämpningsmedel eller mögelgifter. 

Träna
gym

Tränaren stack med pengarna

Att ha en personlig tränare blir allt populärare, men om tränaren bryter mot avtalet kan det vara svårt att få rätt.

Test - Funktions t-shirtar
funktionströja test 2018

Bästa tröjan för hård träning

Funktionströjan ska transportera bort fukt och sitta skönt på kroppen när du anstränger dig som mest. Vi har testat 20 kortärmade ­tröjor tänkta för riktigt svettig träning.

Test - Havregryn
havregryn-test-2018

Nyttiga gryn

Havregryn är nyttiga, billiga och närodlade. Vi har testat hur de smakar och om de innehåller rester av bekämpningsmedel eller mögelgifter. 

Träna
gym

Tränaren stack med pengarna

Att ha en personlig tränare blir allt populärare, men om tränaren bryter mot avtalet kan det vara svårt att få rätt.