Hoppa till innehållet

Så sänker du mobilkostnaden

Avancerade smarta mobiler och flera gigabyte datatrafik per månad gör att månadsräkningen känns mindre munter. Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.

Publicerad

Som alltid är det dina personliga behov som bestämmer ramarna – hur mycket du ringer och surfar med mobilen avgör vilket abonnemang och vilken mobiltelefon du ska lägga dina pengar på. Det finns hundratals olika abonnemangserbjudanden på marknaden, och de ändrar ofta form.

Den här guiden visar i grova drag olika typer av abonnemangsformer och sparknep. Tänk också på att priset inte är allt. Täckning och kundtjänst är andra aspekter som är nog så viktiga när du väljer operatör.

 

 

ettFast kostnad

De stora operatörerna satsar numera stenhårt på att få dig att teckna ett abonnemang med fast månadspris. Då ingår i princip obegränsade samtal och SMS samt en viss mängd datatrafik.

Månadspriset bestäms av hur mycket datatrafik som ingår. Räkna med att betala ungefär 300 kr per månad för ett fastprisabonnemang med två gigabyte data. Fördelen med fast pris är att du slipper tänka på hur länge du pratar.

Men självklart har teleoperatörerna räknat länge och väl på sina prisnivåer och vet att normalanvändaren inte använder telefonen i motsvarande omfattning.

TIPS: Kolla din nuvarande mobilräkning för att se hur mycket du ringer, sms:ar och surfar varje månad.

 

tvåRörlig kostnad

För dig som ringer mindre och surfar lite (eller kanske inte alls) kan det löna sig att ha ett rörligt abonnemang, så som var vanligt för ett par år sedan.

Du betalar en mindre grundsumma per månad, och utöver det kostar varje samtalsminut och sms cirka 50 till 80 öre. Rörliga abonnemang finns i många olika varianter, både med och utan pott att använda.

TIPS: På internet finns flera interaktiva prisjämförelsefunktioner för mobilabonnemang, till exempel på www.pricerunner.se, www.prisjakt.nu och www.compricer.se

 

treKontantkort

De klassiska kontantkorten är nu kompletterade med datatrafik. Du betalar in en summa i förväg för samtal, sms och datatrafik. Även kontantkort med fastprisanvändning finns.

Då får du ringa och sms:a hur mycket du vill under en viss tidsperiod (månad eller vecka). Precis som för löpande fastprisabonnemang är det datastorleken som bestämmer prislappen.

TIPS: Du måste registrera ditt kontantkort för att kunna använda betaltjänster via sms. 

 

fyraVälj en virtuell operatör

Inte bara de operatörer som äger mobilnäten erbjuder mobilabonnemang. Flera andra företag hyr nätkapacitet av nätägarna. Några namn är Alltele, Glocalnet, Halebop och Hallon. De så kallade virtuella operatörerna konkurrerar nästan uteslutande med lågt pris. Täckningen är densamma som för det nät de hyr in sig på.

Genom att kapa sina kostnader för kundtjänst och fakturering kan de erbjuda priser 10–20 procent under de fyra stora mobilnätägarna. Vissa virtuella operatörer är helägda av någon av de fyra, vilket gör att man mer kan kalla dem separata varumärken. Halebop ägs till exempel av Telia, och Hallon har samma ägare som Tre.

TIPS: Försök få en uppfattning om den virtuella operatörens servicenivå. Kan du betala med pappersfaktura? 

 

femSurfa med wi-fi

wifi telefonPlanera din användning av datatrafik så slipper du slå i ditt abonnemangs datatak. Ladda hem appar, musik och annat när du befinner dig inom ett trådlöst nätverk. Se upp extra mycket om du har ett 4G-abonnemang. Då laddas data blixtsnabbt till telefonen, vilket såklart är bekvämt, men dataförbrukningen har en förmåga att springa iväg.

Lyssnar du till exempel på strömmande musik och byter låt efter bara några sekunder kan hela låten ha hunnit laddas till telefonens buffertminne. Då har du förbrukat ungefär fyra megabyte data i onödan.

TIPS: Operatörerna har tjänster där du kan få veta din förbrukning just nu. Telia: sms:a ordet DATAMÄNGD till 4466. Telenor: sms:a ordet DATA till 222. Tele2: via hemsida. Tre: via hemsida och app. 

 

sexVälj förra årets supermobil

Mobilutvecklingen går i rasande fart, och de som en gång var flaggskeppsmodeller sjunker snabbt i pris när ännu snabbare supermobiler släpps.

Samsungs Galaxy S4 kostade till exempel närmare 6 000 kr när den lanserades förra april. Ett år senare har priset sjunkit till ungefär 3 500 kr medan efterföljaren Galaxy S5 nu i stället kostar 6 000 kr.

TIPS: Ta reda på mobiltillverkarnas lanseringsdatum för årets modeller. Apple har till exempel hittills alltid lanserat nya iPhone i september och samtidigt offentliggjort lägre priser på föregångarna. 

 

sjuSkippa försäkringen

Räkna med en knapp hundralapp i månaden för att få din nya mobil försäkrad. Det är en väldigt hög premie för en pryl som förlorar halva sitt nyprisvärde efter bara ett år.

Troligen har du redan ett visst skydd genom din hemförsäkring, om än med något högre självrisk. Reklamationsrätten skyddar mot tillverkningsfel, och telefonen har också någon form av tillverkargaranti.

TIPS: Läs villkoren ytterst noga om du ändå vill ha försäkringen. Hur stor är självrisken? Vem tilllåts använda telefonen förutom du själv? 

 

åttaKöp telefonen av operatören

Vår granskning i nummer 9/2013 visar att det oftast lönar sig att köpa mobiltelefonen av operatören tillsammans med ett abonnemang. Genom en förhöjd månadsavgift köper du de facto mobilen på avbetalning.

De förmånliga priserna gäller främst dyrare mobiler tillsammans med två års bindningstid. Vill du inte binda dig så länge och inte har behov av en avancerad telefon kan det bli billigare att i stället köpa mobilen separat i en elektronikbutik.

TIPS: Jämför priset på telefonen du vill ha hos flera fysiska butiker och e-handlare. De riktpriser som operatörerna anger i sina erbjudanden är ofta generöst tilltagna.