Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Dags att göra höst i trädgården

Nu är tiden att ta hand om din trädgård efter sommaren. Träd, blommor, gräs och jord ska pysslas om.

höst-tulpanlökar

Beskär träden

Träd kan beskäras vid olika tidpunkter, men gärna på hösten. Juli, augusti och september är en bra tid. Fruktträd beskärs när du har skördat frukten. Har du unga träd ska de beskäras varje år, tills de har fått den form du vill ha. Sedan räcker det med vart tredje år. Ta bort grenar som växer inåt i kronan, trädet ska ha luft och ljus för fruktsättningen. Var också noga med att ta bort skadade grenar.

Ta hand om blommorna

Skydda rotsystemet på känsliga växter genom att täcka plantornas bas med löv och gärna granris som håller löven på plats. Tycker du att det ser skräpigt ut med perennernas vissnade stjälkar, klipp ner dem. Men tänk på att blommor med ihåliga stjälkar kan få frostskador om vatten och snö tränger ner i dem. Du kan också klippa perennerna till våren. Dela och flytta med fördel perennerna på hösten. Men gör det inte för sent, de måste hinna rota sig innan frosten kommer. Knölväxter som dahlior ska du låta vissna och sedan ta in och förvara på frostfri plats. Låt dem vara ifred hela vintern och ta sedan fram dem till våren och plantera om dem.

Plantera lökar

Det roligaste höstpysslet är att plantera lökar och se fram emot vårens blomning. Fyll på med tulpaner, påsk- och pingstliljor, krokus, scilla – det finns ju mängder av sorter att välja bland. Plantera innan tjälen kommer och glöm inte att vattna rejält en gång direkt när du har grävt ner lökarna.

Vattna de vintergröna

Har du vintergröna växter, som tujor, enar, rhododendron och lagerhägg, är det viktigt att vattna dem rejält innan frosten kommer. Då riskerar de inte att torka över vintern.

Klipp en sista gång

Sista gången du klipper gräsmattan bör du låta den vara lite längre, fyra–fem centimeter. På så sätt klarar den vintern bättre. Har du löv som fallit på gräsmattan, klipp dem också och låt dem multna, det blir extra gödning. Vill du inte klippa ner löven, kratta ihop dem och lägg dem i komposten. De blir bra näring till nästa år. Om gräsmattan ser ledsen ut kan du ge den en omgång höstgödsel för att stimulera tillväxten till våren och göra att mattan står emot svampsjukdomar.

Gräv där du står

Grönsaks- och potatislandet mår bra av att höstgrävas, särskilt om du har tung lerjord. När du gräver och vänder jorden kommer det ner mer luft, och jorden blir porösare till våren. Vänd gärna ner kompost eller torvmull samtidigt som du gräver. Och försök att plocka bort så många rotogräs som möjligt.

Sköt om redskapen och utemöblerna

Låt inte trädgårdsredskap ligga ute över vintern. Klippande redskap med skär, som sekatörer och saxar, kan du gärna olja in. Förvara dem stängda. Ta bort eventuell rost från sågar och knivar. Töm vattenslangen och förvara den frostfritt. Se till att slangen inte är kopplad till vattenutkastaren när du stänger av den. Då kan vatten stanna i utkastaren och orsaka frostskador på vintern. En bensindriven gräsklippare bör tömmas på bensin. Passa också på att rengöra tändstiften. Trädgårdsmöblerna mår inte bra av att stå ute. Har du inte något tillräckligt stort förråd, försök att ställa dem under tak. Att täcka med presenning är inte bra, det stänger in fukten.

Höstfint i krukor

Har du haft sommarblommor i utekrukor kan du fixa ny fägring med höstblommor. Det finns flera växter som tål kyla och till och med lite frost. Krukorna måste också tåla frost, välj gärna material som betong eller hårdbrända lerkrukor. Höstfina blommor är till exempel bollkryss, prydnadskål, cyklamen och murgröna. Torra fröställningar, grenar och prydnadspumpor är också fint att dekorera med. Och små barrväxter som enar och granar. Kanske läge att odla egen julgran?

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Shutterstock
Foto

Skydda stammarna

Sätt upp gnagskydd runt stammarna på dina fruktträd. Hungriga rådjur och harar gnager gärna på barken på vintern. Det kan skada trädet, eftersom näringen transporteras uppåt i trädet genom barken. I värsta fall dör det gnagskadade trädet.

Sätt upp fågelholkar

Fåglar bygger visserligen bo på våren, men hösten är en bra tid att sätta upp holkar. Då hinner de lufta ur och få lite ”naturfärg” till våren. Fåglar gillar nämligen inte helt nya holkar. Men stannfåglar kan ibland använda även nyuppsatta holkar som ”hotellrum” under vintern. Om de trivs bygger de bo i holken till våren.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Trädgård
lawn-1540788

10 tips till perfekt matta

Jord, frön, vatten och gödning. Det är de fyra komponenter som behövs för en fin gräsmatta. Plus tid. Det finns ingen quick fix till den perfekta gräsmattan.

Hem
inbrottstjuv

Lura inbrottstjuven

Risken för inbrott är allra störst under den mörka årstiden. Men det finns mycket du kan göra för att skydda ditt hem från tjuvarna.

Hem
oversvamning_smal2

Undvik fuktskador hemma

Fuktskador kan kräva dyra renoveringar och dessutom vara en hälsofara. Var vaksam – fukt kan frodas på flera platser i bostaden.

Trädgård
lawn-1540788

10 tips till perfekt matta

Jord, frön, vatten och gödning. Det är de fyra komponenter som behövs för en fin gräsmatta. Plus tid. Det finns ingen quick fix till den perfekta gräsmattan.

Hem
inbrottstjuv

Lura inbrottstjuven

Risken för inbrott är allra störst under den mörka årstiden. Men det finns mycket du kan göra för att skydda ditt hem från tjuvarna.

Hem
oversvamning_smal2

Undvik fuktskador hemma

Fuktskador kan kräva dyra renoveringar och dessutom vara en hälsofara. Var vaksam – fukt kan frodas på flera platser i bostaden.