Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Res rätt med pass & visum

Måste jag visa passet eller räcker det med ett nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan. 

ettRätt handling

pass bortaNär du ska åka till ett annat land gäller det att du har med dig korrekta resehandlingar. För att vara på den säkra sidan kontrollerar du vad som gäller inför varje resa.

Pass och nationellt ID-kort är de enda giltiga dokument som styrker både identitet och medborgarskap. Ansökan görs hos polisens passexpeditioner. Körkort och (vanligt) ID-kort saknar uppgift om medborgarskap. Giltigt pass får inte ha trasiga sidor eller anteckningar.

Etiketterna på passets baksida fyller ingen funktion när du har fått passet, men låt dem sitta kvar så att pärmen inte skadas. En del länder kräver att passet ska vara giltigt upp till ett halvår efter hemresan. När du reser till ett annat EU-land behöver ditt pass inte ha längre giltighetstid än till datumet för hemresan.

Visum är en tillåtelse att resa in i ett annat land. Det ger däremot ingen automatisk rätt utan är bara ett förhandstillstånd.

Du ansvarar själv för att du har rätt resehandling med dig. Blir ditt pass/nationella ID-kort stulet kan det sluta med stora kostnader för att ta dig hem. 

 

tvåResa inom Schengen och Norden

Inom Schengen kan du röra dig fritt, då personkontrollerna vid gränserna har tagits bort. Du måste däremot alltid ha med dig pass eller nationellt ID-kort, eftersom du ibland måste kunna legitimera dig och visa på ditt medborgarskap.

Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz är inte medlemmar i EU men ingår i Schengen. Några EU-länder, bland andra Storbritannien och Irland, deltar inte fullt ut i Schengensamarbetet. Vid deras gränskontroller måste du visa pass.

Det kan räcka med nationellt ID-kort, men den svenska passlagen kräver att du visar pass när du reser med flyg från Sverige direkt till ett land utanför Schengen.

För resor inom Norden, förutom Svalbard, krävs inget pass eller nationellt ID-kort. Men på till exempel hotell kan du behöva visa körkort eller vanligt ID-kort.

När du flyger inom Schengen kan vissa flygbolag kräva att du visar upp ditt pass när du checkar in. Det rör sig om en säkerhetskontroll och är inte en personkontroll. Bolagen bestämmer själva vilka identitetshandlingar de godkänner. 

 

treResa utanför Schengen

väska med passNär du reser till resten av världens hörn måste du alltid ha pass att visa upp vid gränskontrollen. En del länder kräver också visum. Även om du bara ska mellanlanda kan du behöva ett så kallat transitvisum.

Om du reser till USA behöver du inte visum, men du måste registrera dig på nätet, en ESTA-ansökan, ”Electronic System for Travel Authorization”, senast 72 timmar före resan.

Kolla alltid med resebolaget eller landets ambassad vad som gäller. Även om du har rest till landet tidigare kan reglerna ha ändrats sedan dess.

 

Text: Malin Olsson

Illustrationer: Kicki Edgren Nyborg 

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant