Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så blir du ett proffs vid grillen

Grilla över glöd och undvik brända biffar med gott om tid, tålamod och rätt grillteknik. Vi har tipsen som gör dig till en riktig grillmästare. 

grill grönsaker kött

ettVälj rätt grill

Vill du grilla ute lite då och då passar en mindre klotgrill för briketter eller kol. Roligare grillning blir det kanske med en större grill där temperatur och avstånd till glöden kan regleras. Med lock på grillen undviker du sotande eldslågor och grillresultatet blir jämnare. Är du en terrass- eller balkonggrillare, satsa på en elektrisk grill som inte ger så mycket rök. En gasolgrill är ett dåligt val för den som vill vara klimatsmart då petroleumgasen ger stor klimatpåverkan. 

tvåKol och briketter

Korv, grönsaker, tunna biffar och fiskfiléer kräver kort grilltid, och då är grillkol som tänds och brinner snabbt det bästa valet. Grillbriketter håller värmen betydligt längre och är smartare till större mängder, och mat som kräver lång grilltid. Både kol och briketter finns märkta med Bra miljöval.

 

Undvik engångsgrill

Engångsgrillen är en riktig miljöbov. Tillverkningen av aluminiumformen kräver stora mängder energi som ger utsläpp av bland annat koldioxid. Om du ändå använder en engångsgrill, var noga med att lämna aluminiumformen i metallåtervinningen

 

Tänd i god tid

Tänd grillen i god tid. Först när kolen och briketterna är gråvita är det dags att börja grilla. Det tar cirka en halvtimme. Dessutom fastnar inte maten lika lätt om grillgallret hinner bli riktigt hett. Rumsvarma råvaror får finare grillyta än kalla. Använd eftervärmen till att steka frukt eller ge skivor av sockerkaka värme, färg och mustig smak.

fyraMarinera

Marinera gärna en timme i citron, smaksatt buljong, vitlök, kryddor och örter. Att pensla magra råvaror med en aning olivolja och soja ger också bra resultat. Till skillnad från andra oljor klarar olivolja höga temperaturer. Marinader med olja och sirap, honung eller socker ger en bränd yta åt det grillade. Därför är det bättre att i stället lägga det färdiggrillade i den smakrika marinaden. 

 

Vänd ofta

Skär bort synligt fett som droppar ner på glöden och utvecklar farliga rökgaser. Undvik att grilla kött och fisk hårt. Vänd ofta. Pressa över citron och strö över rosmarin, timjan, salvia, och servera mycket grönt till det grillade, så blir grillmåltiden läcker och hälsosam. 

 

femGrilla grönt

Grilla zucchini och auberginer skurna på längden i centimetertjocka skivor. Morötter och andra rotfrukter blir snabbt lagom grillade om de förvälls först. Skär i stora långa skivor så att de inte trillar genom gallret. Lättkokta klyftor av vitkål blir mycket läckra efter en vända på grillen. Pensla det gröna med en aning olivolja och tänk på att det snabbt får färg. Strössla över kryddgrönt.

sexGott med lax

Lax med skinnsidan kvar är utmärkt att grilla. Pensla köttsidan med lite citron eller soja. Börja med att ge köttsidan färg och låt fisken grilla klart med skinnsidan ner. Om skinnet blir för mörkt spelar ingen roll eftersom det inte äts.

Lotta Brinck
Text
radron@radron.se

 

Shutterstock
Foto

 

Skippa tändvätskan

Tändvätskan är inte bara giftig utan kan också ge bismak åt det grillade. Elektrisk tändgaffel eller tändrör, miljömärkt tändpapper och tändkuber är miljövänligare val. Stumpar av stearinljus funkar också. 

 

Prenumerera nu
webb_prenpuff

För 59 kr/mån får du:

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Mat
man_funderar_pa_datum

Så länge håller burkarna i kylen

Vågar du äta tacosåsen från förra veckans fredagsmys?

Solskydd
barnisol

Skydda ditt barn i solen

Om ett barn bränner sig i solen fem gånger eller mer ökar risken för malignt melanom med 80 procent.

Miljö
170301hemmaodlat_6l

Här odlar de utan jord

Du behöver inte ha en trädgård för att kunna odla. Det är budskapet från föreningen Hemmaodlat som vill inspirera fler trångbodda stadsbor att odla sin egen mat hemma i bostaden.

Mat
man_funderar_pa_datum

Så länge håller burkarna i kylen

Vågar du äta tacosåsen från förra veckans fredagsmys?

Solskydd
barnisol

Skydda ditt barn i solen

Om ett barn bränner sig i solen fem gånger eller mer ökar risken för malignt melanom med 80 procent.

Miljö
170301hemmaodlat_6l

Här odlar de utan jord

Du behöver inte ha en trädgård för att kunna odla. Det är budskapet från föreningen Hemmaodlat som vill inspirera fler trångbodda stadsbor att odla sin egen mat hemma i bostaden.