Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så grillar du miljövänligt

Inget smakar och doftar sommar som mat från grillen. Vi tipsar om hur du gör grillandet mer miljövänligt – och dessutom godare.

grill-galler

Skippa engångsgrillen!

De stora livsmedelskedjorna har bestämt sig för att fasa ut engångsgrillarna, men de kommer att sälja slut sina lager, så de kan finnas kvar för försäljning i sommar. Undvik dessa. Utöver den akuta brandfaran de står för krävs det stora mängder energi för att tillverka aluminiumskalet ­­– och de är svåra att återvinna. Dessutom är det svårt att få ett bra grillresultat på en engångsgrill.

Välj kol – och välj rätt kol

Gasol är en fossil petroleumprodukt, som ger mer utsläpp av växthusgasen koldioxid än grillkol när den förbränns. Grillkolet bör vara märkt med Bra Miljöval, eller FSC (Forest Stewardship Council) – en märkning för hållbara skogsprodukter. Ickemiljömärkt grillkol kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem. Det kan även, enligt Naturskyddsföreningen, innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Bäst är det att välja Bra Miljöval, eftersom den utöver att komma från kontrollerade avverkningar dessutom garanterar att grillkolen inte innehåller några farliga kemiska tillsatser. För varje såld påse grillkol/briketter märkt med Bra Miljöval avsätts dessutom pengar till projekt som ska förbättra den biologiska mångfalden i skog och mark. Kolet kan också vara SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Välj gärna grillkol som är närproducerat.

Skövla inte regnskogen

Undvik grillolja som består av palmolja, eftersom produktionen av den ofta skövlar regnskogar. Välj istället en ekologisk och närproducerad grillolja, till exempel gjord på raps. Om grilloljan består av palmolja bör den vara certifierad enligt RSPO, Roundtable of Sustainable Palm Oil.

Tänd rätt

Tändvätska är varken bra för miljön eller hälsan. Tändvätska är en fossil oljeprodukt, och vid förbränning bildas koldioxid. En del av vätskan dunstar ut i luften, vilket bidrar till bildning av marknära ozon, som är skadligt för människor, grödor och skog. Dessutom tar maten smak av den. Tänk på att den giftiga tändvätskan är en risk om du har klåfingriga barn i närheten – det går inte helt att lita på barnsäkra korkar! I stället kan du använda elektrisk grilltändare, kolkassett/skorstenständare eller värmepistol. Tändpapper gjort på stearin är också bra.

Tänd med stearin eller matolja

Har du ingen elektrisk grilltändare eller kolkassett kan du fixa ditt eget tänddon, antingen genom att slå in stearinljus i tidningspapper eller genom att dränka tidningspapper i matolja.

Lägg grönt på grillen

Produktionen av rött kött orsakar utsläpp av den starka växthusgasen metan. Välj i stället att grilla grönsaker – gärna närproducerade och ekologiska. Kyckling är också klimatsmart, faktiskt mer klimatsmart än till exempel haloumi. Om du vill grilla rött kött, välj då svenskt naturbeteskött eftersom det håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Om du grillar fisk, välj gärna MSC- eller Kravmärkt. Läs mer om vilka fiskar du ska satsa på i Fiskguiden, som görs av Världsnaturfonden.

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se
Shutterstock
Foto

Utnyttja hela grilltiden

Innan kolen har fått rätt glöd kan du steka grönsaker eller snacks till fördrinken i en gjutjärnsgryta direkt på gallret.

Grilla grönsaker

De flesta grönsaker går att grilla, men små grönsaker kan behöva träs upp på spett eller läggas på ett speciellt grönsaksgaller för att inte ramla igenom grillgallret. Stora rotfrukter kan förkokas och lök eller vitkål kan läggas direkt på glöden. Skrapa sedan bort det som är bränt och ät resten.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Trädgård
trädgård-odla

Så skapar du en miljövänlig trädgård

Stora välmanikyrerade gräsmattor är inte bra för den biologiska mångfalden. Gör dig själv och naturen en tjänst och satsa på en miljövänlig trädgård.

Tvätt
tvätt

Så tvättar du mer hållbart

Låg temperatur rekommenderas ofta för att tvätta miljövänligt och energisnålt. Men det är inte hela sanningen.

Trädgård
trädgård-odla

Så skapar du en miljövänlig trädgård

Stora välmanikyrerade gräsmattor är inte bra för den biologiska mångfalden. Gör dig själv och naturen en tjänst och satsa på en miljövänlig trädgård.

Tvätt
tvätt

Så tvättar du mer hållbart

Låg temperatur rekommenderas ofta för att tvätta miljövänligt och energisnålt. Men det är inte hela sanningen.