Hoppa till innehållet

Så inomhus i tid för bästa plantorna

Att förkultivera i små krukor inomhus på våren är ett bra sätt att förbättra din skörd. Men var varsam med de små plantorna – se till att de får mycket ljus och vattna lagom.

Publicerad
Uppdaterad

Första sådden

Mars–april är bra för att förså till exempel tomater. Sår du dem för tidigt blir plantorna rangliga och tar sig dåligt. Vissa växter, som paprika, chili och aubergine, tar längre tid på sig att utvecklas, dem kan du börja förkultivera redan i januari–februari. Tänk på att om du planterar tidigt behöver plantorna extra ljus av en lampa. 

Krukorna

Det finns miniväxthus av plast eller små torvkrukor att köpa, men de är inte nödvändiga. Du kan göra egna krukor av tidningspapper, äggkartonger, avkapade toarullar eller mjölkpaket. Även de små plastlådorna som du köper körsbärstomater i blir utmärkta sålådor. Locken skyddar din sådd de första dagarna och dräneringen är klar i och med hålen i botten. 

Jorden

Det är viktigt med bra jord. Bäst är såjord – en blandning av torv, sand, kalk och lite gödning. Den är inte så kompakt och dessutom näringsfattig. De små plantorna ska inte ha för mycket näring i början. Såjorden är dyrare än vanlig planteringsjord, och om du vill spara på den kan du lägga 2–3 centimeter vanlig jord i botten av planteringskrukorna och sedan täcka den med ungefär lika mycket såjord. Du kan också blanda ner korn av vermikulit, som säljs i växtbutiker, eller strö lite ovanpå jorden när plantorna har kommit upp någon centimeter. Vermikulit tillverkas av glimmer, ett fuktighetsbevarande mineral, och kornen reflekterar ljuset, vilket de små plantorna tycker om. 

Chiliplantor passar bra att kultivera inomhus.

Fröna

Mylla ner fröna försiktigt. Inte för många i varje kruka, helst bara 4–5 stycken. Täck sedan med såjord. Läs på påsen hur djupt fröna ska ner i jorden. Vissa sorter, till exempel basilika, är ljusgroende, och ska inte täckas alls. 

Gelé håller fukten

I växtbutiker säljs vattenhållande kristaller av polyakrylamid. De håller fukten i dina blomkrukor eftersom de sväller till en geléartad massa när de blandas med vatten. Bra om du ska resa bort, eller om du har amplar som hänger högt och är svåra att vattna. Men se till att ha dräneringshål i krukorna, annars kan det bli för blött.

Vattningen

Att vattna dina försådda frön är viktigt. För det första ska du vattna igenom jorden ordentligt innan du sår. Vänta sedan ett par timmar innan du stoppar ner fröna – jorden ska vara genomfuktig, men inte dyblöt. Sedan får du hålla koll på jorden, den ska inte torka ut helt. Spreja gärna med en vattenflaska, eller vattna försiktigt med en kanna med stril. 

Täckningen

Om du har ett miniväxthus har du ju redan lock på det, men om du har såkrukor ska du täcka dem med en glasskiva eller plastfolie. Ljus och värme är viktigt, så ställ krukorna i söderläge – gärna över ett element. Bildas det kondens på locket får du ställa det på glänt och låta dropparna torka. När de första bladen har kommit ställer du krukorna lite svalare, men fortfarande ljust. 

Omplantering

När dina plantor har fått ett par bladpar är det dags att skola om dem, det vill säga plantera i större krukor, cirka 8–10 centimeter i diameter. Nu kan du använda vanlig planteringsjord. Hela stjälken ska ner i jorden, det är bara bladen som ska vara ovanför jorden. Fortsätt att ha dem på ett ljust ställe och vattna regelbundet, men ge inte plantorna någon näring förrän två–tre veckor efter omplanteringen.

Utplantering

Sätt inte ut dina plantor förrän det blir minst +15°. Om du ska ha plantorna på friland kan du vänja dem genom att låta krukorna stå ute en lite stund varje dag. Har du ett växthus är det bara att ställa in dem där när vårvärmen kommit. Sedan är det dags att sätta om dem – i grönsakslandet, i amplar eller i stora krukor. Plantor som växer på höjden kan behöva stöd av en pinne så att inte vind eller regn bryter av stjälkarna.

Skaka tomatplantorna

Om du har tomatplantor i växthus eller på en inglasad balkong kommer det ju inte in några bin eller humlor som kan pollinera dem. Ett enkelt sätt att fixa befruktningen är att skaka plantorna lätt när blommorna är fullt utslagna, så sprids pollenet.

Använd mogna frön

Sparar du frön själv, se till att du tar dem från mogna grönsaker och frukter. Gröna paprikor och grön chili är inte mogna – frön från dem kan inte gro. Använd frön från de gula eller röda sorterna i stället.