Hoppa till innehållet

Så solar du säkert

Antalet hudcancerfall ökar, och det är våra förändrade solvanor som ligger bakom ökningen. Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med appar, krämer och kläder.

Publicerad

Hudcancer är den näst vanligaste cancerdiagnosen bland både kvinnor och män. Och antalet fall ökar med 5 -6 procent per år. Totalt drabbas över 57 000 svenskar av någon av de tre hudcancertyperna: basalcells-, skivepitelcancer eller malignt melanom.

Det är framför allt våra förändrade solvanor som ligger bakom ökningen. Solresor på vintern och brännor som bättras på i solariet gör att vi numera utsätts för de brännande UV-strålarna året om. När huden exponeras för starkt UV-ljus kan det DNA som finns i våra hudceller skadas.

Kroppen försöker då gå in och reparera det, men en del celler med skadat DNA kommer ändå att finnas kvar i huden eftersom kroppen inte klarar av att laga alla celler. Över tid kan dessa celler föröka sig och utvecklas till hudcancer. Även om man har bränt sig tidigare är det viktigt att inte fylla på med ytterligare skador. Allra viktigast är dock att se till att barn och unga inte bränner sig. 

 

gamla krämer

ettFärskvara

Har du kräm kvar från förra året? Lukta på den och kolla om den skiktat sig och blivit rinnig. I så fall måste du slänga den. Men luktar och känns den okej, kan du använda den, även om den är ett år gammal. De flesta solskydd är dock märkta med ett års hållbarhet. I oöppnad förpackning håller de längre.

Förvara solskyddskrämen mörkt och torrt, inte i kylskåp.

 tvåStrålningens UVA, B, C

Solkräm skyddar mot UVA - och UVC-strålar. Det är UVA -strålningen som gör att vi blir bruna, men den tränger också ner djupare i huden och gör att den åldras i förtid. UVB bränner ytterhuden och är den som gör att vi blir röda och i värsta fall får brännskador.

Både UVA och UVB kan orsaka hudskador och i värsta fall hudcancer. Solkrämer innehåller filter som skyddar mot strålningen. Det kan antingen vara fysikaliska filter, där små partiklar reflekterar bort UV-strålningen, eller kemiska, som absorberar strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning.

Solkrämer ska skydda mot både UVA - och UVB-strålning. Solskyddsfaktorn anges i olika intervaller: låg (faktor 6–10), medel (15–25), hög (30–50) och mycket hög (50+). Skyddet mot UVA - strålar anges med bokstäverna UVA med en ring runt. Märket betyder att UVA -skyddet är minst en tredjedel av skyddet mot UVB-strålning.

app som varnar

treTa appen till hjälp

Strålsäkerhetsmyndigheten lanserade för två år sedan en gratis app som ska hjälpa till att beräkna hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig. Man fyller bara i vilken tid på dygnet det är, om det är sol eller skugga, om man är barn eller vuxen och vilken hudtyp man har.

Ladda ner appen ”Min soltid” för att beräkna hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig. 

Kräma på ordentligt

krämDet angivna solskyddet uppnår du bara om du applicerar så mycket kräm som det står på förpackningen. Minst två matskedar krävs för att smörja in en hel kropp. Och även om två matskedar låter lite är det i stort sett en kupad hand full med kräm. Smörj gärna in dig två gånger, eftersom det är svårt att få på tillräckligt med kräm på en gång. Solkrämen ska också strykas på igen efter ett bad. Även om det står att krämen är vattenfast betyder det bara att den skyddar dig under tiden du är i vattnet.När du kommit upp och kanske torkat av dig är det inte säkert att krämen sitter kvar. Var också försiktig med de områden där kläder ligger emot; där kan krämen skavas av.Sätt på dig kräm innan du går ut i solen, och fortsätt att smörja in dig under dagen, särskilt efter bad. 

  Stanna i skuggan

 

filt som skyddIngen kräm skyddar till 100 procent mot solens strålar. Allra bäst är att skydda sig med kläder och skugga, och använda solkrämen som komplement på de ställen som är extra utsatta. Särskilt barn bör ha kläder på sig, antingen specialkläder för skydd mot solen eller en vanlig t-shirt, tunna byxor och solhatt. Utöver att man riskerar cancer orsakar solen också rynkor, fläckar och pigmentförändringar i ansiktet och på andra utsatta ställen. Speciellt den som är gravid eller äter p-piller riskerar att drabbas, då vissa pigmentförändringar uppstår lättare då.

Vitamin D då? Om man äter en balanserad kost räcker det att vistas ute en kort tid, cirka 15 minuter. Det behöver inte vara i stark sol, skugga är tillräckligt. Då har dagsbehovet av D-vitamin hunnit bildas.

Undvik solen helt om du vill ha fin hy när du blir äldre. Mycket sol torkar ut huden och gör den rynkig.