Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Fair Finance Guide - tjänsten som hjälper dig till hållbart sparande

Hur schysta är bankerna? Investeras dina sparpengar på ett etiskt hållbart sätt? Med webbtjänsten Fair Finance Guide kan du granska och påverka din bank.

fairfinanceguide

  1. Kolla hur bra din bank är på hållbarhet. www.fairfinanceguide.se kan du jämföra din bank med andra banker. De största bankerna i Sverige har betygssatts på 13 olika områden som klimatförändringar, mänskliga rättigheter och korruption.
  2. Berätta för din bank vad du tycker. På webbsidan kan du skicka ett mejl till banken och meddela vad du tycker om deras hållbarhetsarbete. Du kan skriva ett eget, eller välja ett förskrivet.
  3. Byt om du inte är nöjd. Jämför med de andra bankernas betyg. Hittar du någon som har bättre riktlinjer för sina investeringar? Klicka på Byt bank så får du veta mer.
  4. Välj sparprodukter, exempelvis fonder, som ställer extra höga krav på hållbarhet. De heter ofta gröna, hållbarhets- eller etikfonder. Även om innehållet varierar så är dessa i regel mer hållbara än vanliga fonder.

Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart bankerna investerar.

Genom en internationell metod kartläggs vilka krav de sju största bankerna i Sverige ställer på hållbarhet och socialt ansvar när de investerar. Sedan granskas genom fallstudier hur bankerna agerar och investerar i praktiken, för att kontrollera om de följer sina riktlinjer. 

En av organisationerna bakom Fair Finance Guide Sverige är Sveriges Konsumenter, som också äger Råd & Rön.

Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant