Hörlurar – bäst i test
Vi har testat 200 hörlurar, 165 av dem är trådlösa. Ungefär hälften av hörlurarna i testet har öronsnäckor, resten har kåpor över öronen. Aktiv brusreducering finns i 73 av lurarna.
Skillnaden i ljudkvalitet är enorm och det är långt ifrån alltid som prislappen speglar kvaliteten. De bästa hörlurarna ger din musik en härlig lyster och klang. Men se upp för testets bottenskrap – de riktigt river i dina öron.
Om testet

Vi har testat...
- Ljudkvalitet för pop, rock, jazz, klassisk musik och radioprat.
- Komforten för byglar, kåpor och öronsnäckor.
- Hur mycket ljud som läcker ut från hörlurarna till omgivningen.
- Hållbarhet för bygel och sladd.
- Batteritiden för trådlösa modeller.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- 10 lurar för ett brusfritt hemmakontor
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade hörlurar
Fler tester
Utdrag ur testet av hörlurar
Det finns i grova drag tre olika typer av hörlurar. Vilken som passar dig bäst beror helt på hur du tänkt använda lurarna och vad du prioriterar.
Hörlurar som omsluter örat
Den största typen av hörlurar. De stora kåporna bidrar till att hålla ute störande ljud från dina öron samtidigt som de inte läcker musik till dem omkring dig. Men ingen kåpa isolerar helt från vare sig störande ljud eller ljudläckage.
Storleken gör att de kan kännas otympliga att ta med på resa. När de inte sitter på huvudet ska de ju få plats någonstans. De omslutande kåporna kan också göra att öronen känns alltför varma efter ett tag. Ju varmare väder desto snabbare känner du svetten längs örsnibbarna.
Hörlurar som sitter på örat
Hörlurar vars kåpor inte omsluter öronen väger mindre och är mer portabla. Om bygeln kan vikas ihop får de ofta plats i jackfickan. De känns heller inte så varma som omslutande kåpor.
Nackdelen är att ljud utifrån kan störa och att din musik i större utsträckning hörs av dem omkring dig.
Hörlurar som sitter i örat
Den mest portabla varianten av hörlurar som slinker ner även i trånga jeansfickor. Eftersom de saknar bygel är de inte i vägen för vare sig mössor, glasögon eller snofsiga frisyrer.
Det kan vara svårt att få de små hörlurspluggarna att sitta bekvämt i öronen. Ibland ingår avtagbara gummiproppar i flera storlekar som gör att snäckorna passar olika stora örongångar. Eftersom det hänger en sladd från båda öronsnäckorna finns en lite större risk för trassel när de används (de allra flesta hörlurar med kåpor har bara sladd från ena örat).
...
Fjärrkontroll och mikrofon
När du valt typ av hörlur finns det även några speciella finesser som du bör ta ställning till. Använder du hörlurarna till din smarta telefon gör en fjärrkontroll och mikrofon att du får flera extra funktioner. Du kan använda hörlurarna som ett vanligt headset – svara och avsluta samtal utan att plocka upp telefonen ur fickan.
Med fjärrkontrollen kan du även styra musiken på din smarta telefon – starta/pausa och hoppa bakåt/framåt i telefonens låtlista.
Trådlösa hörlurar
Två tredjedelar av modellerna i testet är trådlösa. Alla trådlösa lurar kräver batteri. På vissa hörlurar kan du koppla in en sladd om batteriet tar slut, på andra finns inte den möjligheten utan lurarna blir obrukbara tills du laddar dem igen. Egenskapen ”Funktion vid tomt batteri” i resultattabellen visar om den trådlösa hörluren även fungerar med sladd. Batteritiden skiljer sig åt mycket, från nästan två dygn till en ynka timme.
Trådlösa i-örat-lurar finns i två varianter. Dels en variant där de båda öronsnäckorna binds samman med en sladd eller bygel, som hängs runt nacken. Dels en variant som är helt sladdlösa, vilket gör att du måste hålla reda på två separata lurar när du lägger dem ifrån dig. Batteritiden är kort för de helt sladdlösa, oftast följer det dock med ett förvaringsfodral med inbyggt batteri som laddar öronsnäckorna när de förvaras i det.
Aktiv brusreducering
En teknik som strävar efter att ta bort störande ljud utifrån. Små mikrofoner på hörlurarna lyssnar på de ljud som når kåporna utifrån. Ljudet analyseras blixtsnabbt och hörlurarna spelar sedan upp motverkande ljudvågor som neutraliserar brusljudet. Därmed uppfattar inte örat bruset. En knapp fjärdedel av modellerna i testet har brusreducering.
Den brusreducerande funktionen kan användas när hörlurarna spelar upp musik. Trots en bullrig omgivning kan du då lyssna på förhållandevis låg volym. Funktionen kan också användas utan att musik samtidigt spelas upp. Då skapar du helt enkelt en tystare omgivning. Aktiv brusreducering kräver batterier för att fungera.
Ljudkvalitet
Typ av hörlur och eventuella finesser är viktiga för att bli nöjd med köpet, men viktigast är nog trots allt lurarnas ljudkvalitet. Det samlade betyg i testtabellen härrör till 50 procent från just delbetyg för ljudkvalitet.
Vår expertpanel om fem personer har bedömt hörlurarnas ljudkvalitet genom att lyssna på såväl pop, klassisk musik, jazz och radioprat. De olika genrerna låter ungefär lika bra i varje lur, ingen modell presterar till exempel markant bättre för pop än för klassisk musik. Däremot är det enorma skillnader i ljudkvalitet modellerna emellan. För de bästa lurarna lämnade expertpanelen omdömen som ”detaljerat och behagligt ljud med varma toner” och ”underhållande och kraftfullt”, medan bottenmodellerna fick mindre smickrande skriftliga omdömen som ”hårt och kantigt” eller ”avsaknad av detaljer och ekande ljud”.
Komfort
Testpanelen hade väldigt likartade omdömen om hörlurarnas ljudkvalitet, men meningarna gick isär när det kom till komforten. När en panelmedlem tyckte att en modell satt för hårt över hjässan men att kåporna var sköna, kunde en annan tycka att den var alldeles lagom tajt över huvudet men att kåporna klämde öronen. Därför hamnar komfortbetygen oftast i mitten av betygsskalan. Be att få prova lurarna i affären innan köpet så märker du snabbt hur bra de passar just ditt huvud.
Ljudläckage
Om du vill undvika sura blickar från dina medpassagerare i pendeltrafiken ska hörlurarna spela upp musik för dig och ingen annan. Många modeller i testet har litet eller i alla fall godtagbart ljudläckage. Men med vissa finns risk att halva tågvagnen hör vad du lyssnar på. De läcker ljud som akustiska såll och får bara ettor eller tvåor i betyg för ljudläckage.
Låtar i labbet
Här är låtlistan som vår expertpanel använde för att utvärdera ljudkvaliteten:
- Here to Stay med Pat Metheny Group (jazz)
- War med Frankie Goes To Hollywood (pop)
- Bach Courante från Cellosvit nr 1 med YoYo Ma (klassisk)
- Tosca Te Deum “Tre Sbirri” med Andrea Bocelli, Fiorenza Cedolins, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino & Zubin Mehta (klassisk)
- “In Our Time – Fermats Last Theorem”, Melvin Bragg Radio 4 (prat från BBC)
- Chris Evans Breakfast Show, Radio 2 (pop och prat från BBC)
- Radio 1 drive time show (pop och prat från BBC)