Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Cykelbarnsitsar

Osäkra fotskydd och bälteslås som barn kan öppna. Råd & Röns test av cykelbarnsitsar visar att många tillverkare slarvar med säkerheten.

När ett barn på egen hand kan sätta sig upp klarar det också att hänga med bakom sadeln på cykeln. De tio cykelbarnsitsarna i vårt test är gjorda för barn mellan 9 och 22 kilo.

Att barnet sitter säkert är såklart väldigt viktigt. Riktigt små barn förstår inte mammas och pappas instruktioner, och lite äldre barn har en tendens att glatt strunta i stränga förmaningar om att sitta still och att ”inte röra”.

Därför är det oroväckande att bälteslåset på två av modellerna, Bellelli Mr Fox och Britax Römer Jockey Comfort, går att öppna med förhållandevis väldigt lite muskelkraft.

– Vuxna öppnar de låsen enkelt med en hand. Barnet kan sitta utan uppsikt och använda båda händerna för att trycka upp låsen, sedan är det bara en enkel hake kvar att forcera. De andra sitsarnas lås kräver tvåhandsfattning från en vuxen, säger Johnwe Cheung, som är projektledare för tester på Råd & Rön.

Inte heller fotskyddet är tillräckligt bra på fyra av sitsarna. Risken finns att barnets fot åker in bland ekrarna. Allra sämst fotskydd har Biltemas sits; där kan även riktigt små barns fötter nå utanför skyddet och komma i kläm.

Det ska dock sägas att alla modeller har fotremmar. Om du använder dem för att spänna fast barnets ben ordentligt är klämrisken i princip obefintlig. Men för den som kanske försovit sig och måste spänna fast en trilskande unge i spöregn inför ett stressat tempolopp till dagis är nog fotremmarna ett moment som gärna hoppas över.

Funkar utan pakethållare
Alla testade sitsar utom Biltemas kan monteras på cyklar utan pakethållare. Sitsens metallstag fästs på ramen under sadeln. Stagen ger en skön svikt för barnet, som slipper känna varje gupp och bula i vägen.

Men ramfästet sitter sällan fast som det ska. Hälften av sitsarna gled nedåt under testet. Om du inte drar åt ramfästets skruvar med jämna mellanrum kommer sitsarna att glida ner och buckla till bakskärmen.

Vi har också testat hur mycket sitsarna svajar när cykeln svänger. De två modellerna från Hamax är de enda som lutar mer än standarden tillåter (åtta grader mer än cykelns lutning). Om cykelturen bjuder på många kraftiga svängar kränger det betydligt mer i barnsitsen än bakom styret.

Text: Hampus Engstedt

 

5 tips inför köpet

Be butiken montera

Visserligen är de testade cykelbarnsitsarna relativt enkla att montera själv, men låter du butiken montera sitsen slipper du oroa dig för att du gjort något fel. Dessutom vet du att din cykels ram passar sitsen.

Provsitt

Ta med barnet till butiken och prova hur smidigt det är att komma i och ur sitsen. Är det lätt att spänna åt remmar och justera bältet? Tänk på att det bör finnas plats för klumpiga vinteroveraller.

Använd kjolskydd

Är du orolig att sitsens fotskydd inte räcker till? Montera ett kjolskydd på bakhjulet. Då hindrar du både kjolar, kappor och barnfötter från att fastna i ekrarna. Ett kjolskydd kostar under hundralappen.

Extra ramfäste

Med ett extra ramfäste blir det smidigt att flytta cykelbarnsitsen mellan två cyklar. Du kan enkelt knäppa loss sitsen från en cykel och trycka in den i fästet på den andra cykeln. Olika tillverkare har olika ramfästen. Sits och ramfästen måste alltså komma från samma tillverkare.

Lutat för långfärd

Planerar du att cykla långa sträckor kan det vara värt att investera i en sits med lutbart ryggstöd. Då blir det skönare för barnet att ta en tupplur under cykelturen. Fråga i butiken hur mycket sitsen kan lutas; det skiljer en hel del mellan olika modeller.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>