Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Fotbollar - bäst i test

Det stundas fotbolls-VM i Brasilien, en högtid för världens alla fotbollsfans. Råd & Rön har testat Brazucan, mästerskapets officiella matchboll, och det visar sig att den håller måttet med råge.

På sommarens bollplaner och på sandstränderna kommer det nog att sparkas både en och flera fotbollar med det speciella mönstret, Brazucabollen. Men det finns naturligtvis många fler bollar att välja bland. Förutom Brazuca har vi testat ett gäng andra officiella matchbollar för olika liga och cupspel, sammanlagt sju stycken.

Vi har också testat fyra av matchbollarnas så kallade replika, det vill säga tillverkarnas variant av deras officiella matchbollar. De är i ett enklare utförande och därmed billigare och kostar runt 200 kronor i stället för drygt 1000 kronor.

Det är ganska stor spridning på det samlade betyget, med årets VM-boll som tabelletta med 85 poäng. Men som man kan förvänta ligger de betydligt dyrare matchbollarna samlade överst i tabellen, medan respektive replika har sämre betyg – förutom Nikes matchboll Ordem, som smög sig in bland bottenbollarna men fortfarande med ett hyfsat betyg.

Sedan 1934 har fotbolls-VM haft en officiell matchboll. Den ska vara godkänd och uppfylla FIFA:s (Fédération Internationale de Football Association) krav. Det är FIFA som arrangerar världsmästerskapen i fotboll.

Samma test som FIFA

Vi har utfört samma kvalitetstester som FIFA, och på liknande vis, bland annat mätningar av rundhet, storlek och vattenupptag. Dessutom har vi lagt till två testmoment: en panel av brasilianska fotbollsspelare som har fått spela med bollarna samt en vindtunnel där bollarnas egenskaper i olika hastigheter har prövats.

vindtunnel
Fotbollens egenskaper, hur den beter sig i luften och hur bollbanan går, testas i olika hastigheter i en vindtunnel. Med hjälp av rök kan man se hur bollen rör sig.

På läderbollarnas tid var vattenupptaget ett problem, men även mer moderna bollar kan läcka in vatten. Vi har, liksom FIFA, sänkt ner bollarna 250 gånger och knådat dem i en tunna fylld med vatten. Brazucas replika tog upp en hel del vatten. Anledningen kan vara att den är sydd och inte limmad som den dyrare varianten.

På jumboplatsen ligger Adidas Cafusa replika med endast 37 poäng. Det är framför allt i vindtunnel som den inte uppträder som en fotboll ska. Intressant nog är att den däremot uppskattades av testpanelen. Fotboll är mer än vetenskap; det är känsla också.

Sydd eller limmad

Att få bollen riktigt rund är en utmaning. Bollarnas radie har mätts på 100 olika punkter. FIFA är ännu mer noggranna, med 45 000 punkter.

– Matchbollarna är limmade med större delar, medan replikan är sydd och med mindre bitar, och då är det svårare att få den rund, att flyga i luften och att studsa bra, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Men trots att Adidas matchboll Final – Lisbon 2014 endast får betyg 5 för sin rundhet får den toppbetyg för uppträdande och bollbana. Dessutom var testpanelen klart nöjd. Det kanske finns ytterligare mer än bara vetenskap och känsla i fotboll?

Varför har vi inte testat Allsvenskans officiella matchboll för ligaspel? Det finns ingen, än så länge.

– Det är på gång, det är i alla fall vår ambition, men det är 32 lag, 16 i Allsvenskan och 16 i Superettan, som ska enas först, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll.

Text: Malin Olsson

Testansvarig: Ronny Karlsson

 

Slutsats

Råd & Rön har testat elva fotbollar, sju officiella matchbollar för omkring 1 000 kronor och fyra replika, tillverkarnas billigare matchbollsvariant, som kostar runt 200 kronor.

Årets VM-fotboll, Adidas Brazuca, blev bäst i test med 85 poäng av 100 möjliga. Adidas Cafusa replika var klart sämst med 37 poäng. Men trots bollens urusla betyg för uppträdande och bollbana tyckte testpanelen, bestående av brasilianska fotbollsspelare, att det var en bra boll att spela med.

Bra köp är Adidas Final Capitano – Lisbon 2014.  

 

Här spelas det med matchbollarna

  • Brazuca: 2014 FIFA World Cup, 2013/14 Portugisiska Primeira Liga, 2013/14 Ryska Premier League, 2014 Major League Soccer (USA)
  • Cafusa: 2013 Confederations Cup, 2012/13 Portugisiska Primeira Liga
  • Torfabrik: 2013/14 Tyska Bundesliga
  • Final-Lisbon 2014: 2013/14 UEFA Champions League
  • Incyte: 2013/14 Engelska Premier League, 2013/14 Italienska Serie A, 2013/14 Spanska La Liga
  • Brillant Super: 2013/14 Belgiska Pro League, 2013/14 Danska Superligaen
  • Ordem: 2014 Brasilianska Serie A, 2014 Libertadores Cup

Inför fotbolls-VM har vi inte bara testat Brazucabollens egenskaper. Vi har även varit på plats i Kina och granskat hur arbetsvillkoren för de anställda ser ut i en av de två fabriker som tillverkar årets officiella VM-boll. 

Läs artikeln från Brazucafabriken

 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.