Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Träningsappar - bäst i test

Många peppar sig i löparspåret med hjälp av träningsappar. Vårt test visar att de är både enkla att hantera och mäter milen korrekt. Men se upp – många av dem sprider dina personliga uppgifter.

Har du också hakat på trenden med träningsappar till din mobil? Vi har testat tolv populära löparappar från de stora tillverkarna. I första hand har vi fokuserat på löparfunktionen, men många av dem klarar även många andra motionsformer.

Löparapparna är från sex varumärken som alla har två versioner: en till IOS-mobiler och en till androidmobiler. Vi har testat gratisversionerna, men samtliga finns även betalverisioner. Dem har vi inte testat. Slående är att till synes samma appar från samma tillverkare skiljer sig så mycket åt beroende på vilket operativsystem de är utformade för.

I takt med attträningsapparna har ökat i popularitet har fler och fler funktioner tillkommit. Det som har blivit allt mer viktigt är apparnas sociala del. Många är de motionärer som flitigt delar med sig av sina löparrundor på Facebook. Med en del appar kan dina vänner följa dig i realtid när du är ute på din löparrunda. Det finns till och med en funktion där dina ”appvänner” kan ge dig uppmuntrande tillrop under turen.

– Det är i grunden bra grejer som kan få folk att röra på sig mer. Det passar nog inte alla att mäta saker hela tiden, men då kanske de i stället triggas av den sociala delen, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Malin Håkansson från Stockholm springer tre till fyra gånger i veckan och har använt olika träningsappar i många år. För henne är tid och distans de viktigaste parametrarna. Nu har hon appen Runkeeper i sin mobil:malin håkansson

– Det är nog den jag har använt längst. Jag vet inte varför, det finns andra som är lika bra. Men appar är nog lite av en trendgrej, och just nu har alla jag känner Runkeeper, säger hon.

Alla apparna klarar sig bra när vi testar grundfunktionerna. Samtliga klarar till exempel att mäta korrekt. Felvisningen av antalet löpta meter är som mest 3,23 procent. Det innebär en felmarginal på 323 meter per mil. Samtliga är också lätta att installera och använda, vilket kan vara skönt om man lätt hamnar fel i tekniken.

Däremot skiljer sig apparna åt en hel del när det kommer till innehåll och tillbehör. Du kan till exempel inte räkna med att alla appar kan koppla ihop sig med en smart klocka eller ett pulsband, eller att du kan ladda ner träningsplaner från olika webbplatser. Och om du behöver musik för träningsmoralen ska du välja en app som du inte behöver stänga av varje gång du ska sköta musikvalet. Detgäller även för telefonsamtal.

Allt det där kan vi nog stå ut med. Mycket värre är tillverkarnas nonchalans och vårslöshet när det gäller vår integritet. Personuppgifter, kontakter och till exempel geografiska positioner är hårdvaluta för tillverkarna.

Och med tillverkarnas krångliga och milslånga avtal godkänner vi långt mer än vi förstår. Ett problem som nyligen uppmärksammats av norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet.  

 

Allvarliga integritetsproblem

Norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet varnar för oskäliga avtalsvillkor när det gäller träningsappar. Forbrukerrådet har granskat avtalen för de populära hälso- och träningsapparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och Myfitnesspal.varning

Många hälso- och träningsappar har stora brister i hur de hanterar användarnas data. Det kan bland annat handla om att apptillverkarna förbehåller sig rätten att använda konsumenternas namn och profilbilder till vad de vill, och att de spårar användarna även när appen är avstängd. Dessutom raderas inte alltid personlig data när kontot har avslutas.

 

Malin Håkansson har aldrig läst villkoren innan hon har godkänt avtalen för någon app. Ändå känner hon sig inte särskilt orolig för att hennes uppgifter ska missbrukas, något som nog många känner igen sig i.

– Jag har inte så mycket att dölja, och fyller heller inte i så mycket personlig information. Det finns också en viss vinning: man vill gärna hänga med i vad som är nytt och med den riktade reklamen kan man få det, säger hon.

I säkerhetstestet har vi i huvudsak tittat på om trafiken med din personliga information är krypterad eller okrypterad, och om den endast går till tillverkaren av appen eller om den även går till tredje part. Eftersom det handlar om ett säkerhetstest kan ett bra omdöme aldrig höja det samlade betyget. Vi förväntar oss helt enkelt att säkerheten ska vara klanderfri. Ett dåligt omdöme är däremot en begränsande faktor och sänker det samlade betyget. Appen från Endomondo för IOS hade till exempel vunnit klart om vi endast hade tittat på funktionaliteten. Nu har den så pass stora brister i säkerheten att det samlade betyget har dragits ner rejält.

Text: Malin Olsson

Testansvarig: Ronny Karlsson 

Slutsats:
Vi har testat gratisversionen av 12 populära löparappar från 6 vanliga märken. Innehållet i apparna varierar stort, men basfunktioner som att mäta distans klarar de utmärkt, och alla är enkla att använda. Däremot brister många ordentligt i datasäkerhet.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.