Vi har testat 16 däck med dimensionen 195/65 R15 för mellanstora bilar och 16 med dimensionen 175/65 R14 för mindre bilar. Att ett däck ska ha god bromseffekt är en självklarhet. Och det har också de allra flesta, på torra vägar i alla fall. Men att bromsa snabbt på våt väg är svårare. Här har vi hittat några värstingar, som får väldigt låga betyg.
Vi varnar för det mellanstora däcket ... och de små däcken ..., ... och ...
– De här däcken är riktigt farliga, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Köp inte dem! De har praktiskt taget inget grepp alls på våta vägar.
– Priset är inte alltid avgörande, fortsätter Ronny Karlsson. ... är till exempel testets näst dyraste just nu.
Men priserna kan variera (se faktaruta). Flera av de andra dåliga däcken är dock lågprisdäck. Att spara några hundralappar och sedan inte kunna bromsa när det regnar – det kan stå dig dyrt.
Ronny Karlsson avråder också från köp av .... Inte direkt farligt, men dåligt.
Testvinnare bland de mellanstora däcken blev ... och ..., båda i topp med 68 poäng av 100 möjliga. Bäst av de små blev ... med 69 poäng.
Tufft testjobb
Vi testar däcken på olika banor, både våta och torra, och simulerar vattenplaning både på raksträckor i 7 mm vattendjup och i kurvor med 4 mm vatten. Testförarna får jobba hårt. De kör in bilen i ett garage, däcken byts nästan lika snabbt som vid en Formel 1-tävling, och sedan backar förarna direkt ut på banan igen.
Detta upprepas flera gånger med varje uppsättning däck. Men förarna får inte se vilka däck som sätts på; testet ska vara helt opartiskt.
– Jag har åkt med några gånger, säger Ronny Karlsson, och de här testförarna är fantastiska. De får köra som ”lärlingar” i nära fem år innan de blir godkända.
Sämre hållbarhet
Även om väggreppet blivit bättre har hållbarheten blivit sämre. Detta gör att du måste kolla dina däck noga, och kanske byta oftare. Sommardäck ska vara mjuka för att ge bra grepp, och då slits de snabbare.
Man kan tillverka hållbarare däck, men då är de hårdare, och har inte samma grepp. Kör du en dieselbil har den ett kraftigare vridmoment, och detta sliter också mer på däcken. År 2012 införde EU en märkning som ska finnas på alla däck. Den anger energieffektivitet, våtgrepp och ljudnivå.
Man räknar med att cirka 20 procent av bilens bränsle går åt till däckens kontakt med vägbanan. Bränsleförbrukningen skiljer sig knappt mellan de olika däcken i Råd & Röns test. Det varierar bara 4–5 procent mellan högsta och lägsta värdet.
Din körstil är mycket mer avgörande. Om du kör mjukt och lugnt drar bilen mindre bränsle än om du gasar och bromsar hårt och har en ryckig körstil.
Miljömärkning saknas
Däck och miljö har också diskuterats mycket de senaste åren. Men någon enhetlig miljömärkningsstandard för däck finns ännu inte.
– Det är många parametrar som ska vägas in, säger Ronny Karlsson, och tillverkarna anger dem på lite olika sätt än så länge. Både tillverkning, bränsleförbrukning, slitage och hur vi tar hand om däcken när de är utslitna spelar in.
När du kört med dina däck så att mönsterdjupet är mindre än 1,6 millimeter (3 millimeter för vinterväglag) är det dags att byta. Men du får inte köra däcken själv till tippen. Enligt Svensk Däckåtervinnings regler ska du lämna dem till en däckverkstad, som ska ta emot dem utan kostnad. Du måste då ha demonterat dem från fälgen, annars får verkstaden ta ut en extra kostnad för att göra detta.
...