Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Ullunderställ

Ett riktigt bra underställ i merinoull värmer utan att klia, håller fukt borta från huden och torkar snabbt. Många av underställströjorna i testet klarade detta galant, men andra fungerade dåligt, satt illa och krympte i tvätten.

skidor

Ullunderställ är perfekta för all aktivitet där man vill hålla kroppen varm under en lång tid, som skidåkning, skridskoåkning, svampplockning eller paddling. Det säger Sofia Börjeskog, som utöver att vara projektledare för testet även är utbildad fjäll- och vildmarksledare och expert på hur man klär sig varmt i kalla klimat.

– Jag har alltid ullunderställ när jag ska ut. Jag tror att evolutionen har gjort sitt, det är ingen slump att får har ull och fåglar dun. De fryser inte, säger hon.

Dagens ullunderställ är gjorda av merinoull. Merinoull har mjukare fibrer än vanlig ull, vilket gör att den inte sticks och kliar lika mycket. Det här, tillsammans med ullens övriga egenskaper – den andas, värmer även när den är blöt, samt är självrengörande – gör den till ett perfekt material i underställ.

Sjunkit något i pris

De senaste åren har fler upptäckt merinoullens fördelar, och marknaden för ullunderställ har exploderat.

– Nu har alla stora sportkedjor egna versioner, det hade de inte när vi testade underställ för några år sedan. Då fanns det ett fåtal ullunderställ, i dag finns en helt annan bredd, säger Sofia Börjeskog.

Det har gjort att priset har sjunkit något, men att köpa ett helt ställ kostar ändå en hel del. Råd & Röns test visar dock att om man väljer rätt ställ kan man få ett som både fungerar bra, håller länge och sitter skönt. Vi har testat tretton underställströjor som alla innehåller minst 75 procent merinoull, och som har en tjocklek på drygt 200 gram per kvadratmeter, vilket gör dem medeltjocka.

– Det är ett bra allroundplagg, varken speciellt tunt eller tjockt. Det är ett bra första underställ att köpa om man inte redan har något, säger Sofia Börjeskog.

Vi har testat tröjornas funktion i labb, där vi har mätt hur bra tröjorna andas, behåller värme, suger upp fukt, hur snabbt de torkar samt hur bra de klarar nötning och tvätt. Sedan har vi låtit en testpanel bedöma hur tröjorna sitter och känns mot huden.

Bäst i test är Devolds tröja, som får höga betyg både i labbtest och av vår testpanel. Den sitter skönt, har bra passform och håller bra genom alla tvättar. Även testets näst bästa tröja, den från Smartwool, får höga betyg för både passform och funktion.

Tröjan som kommer därefter, från Craft, är lite speciell. Den har olika stickning på rygg och under armarna, vilket brukar vara vanligt på träningskläder i syntet men som få andra ullunderställ har. Det här gör att den sitter bra och att tyget är tunnare mot de ställen på kroppen där man svettas mest.

– Jag var skeptisk först, men den blev en favorit. Den sitter som ett andra skinn, men man måste gå upp en storlek, säger en från testpanelen.

Crafts tröja får dock underkänt i uppsugningsförmåga. Det får även tröjorna från Woolpower, Kari Traa, Ulvang, Bergans, Everest, McKinley och Aclima.

– Ull attraherar inte vatten naturligt, jämfört med till exempel bomull. De tröjor som har bra uppsugningsförmåga har nog behandlats. Om du svettas mycket och inte vill känna dig blöt bör du välja någon av dem, säger Sofia Börjeskog.

Krymper lite

Att ull skulle vara ett material som krymper mycket kan vårt test tillbakavisa. De flesta tröjor krympte inte alls, och de tålde även att nötas och att tvättas utan att tappa färg eller form. Aclimas tröja är ett undantag, vilket är en anledning till att tröjan får så lågt betyg i testet.

– Den tröjan krympte 13 procent på längden, det är mycket, säger Sofia Börjeskog.

McKinleys tröja krympte i halsen. Dock ansåg många ur testpanelen att tröjan var för stor i halsen, så det kanske inte var helt negativt.

Underställen från Devold, Craft och Icebreaker var testpanelens favoriter. Minst gillades tröjan från Janus, som ansågs vara för tjock, stickig och ha dålig passform.

– Den var slapp och kort och konstig, säger en paneldeltagare.

Även Kari Traas och Kasks tröja fick minuspoäng för att de stacks något mer.

– De kändes lite mer. Inte stickiga som gamla tiders ullunderställ, långt ifrån, men de känns mer, säger en paneldeltagare.

Lång livslängd

En fördel med ylle är att det inte behöver tvättas lika ofta som andra material, eftersom det är smutsavvisande. Det är för att fibrerna i ullen är täckta av vaxer och salter. Det skapar en naturligt antimikrobiell miljö som stöter bort bakterier.

– Det här gör ylleplagg perfekta för vandring, för man kan ha samma kläder länge utan att de börjar lukta. Att ha samma tröja på sig en vecka är inga problem. I stället för att tvätta kläderna kan man hänga ut dem i fuktig luft, säger Sofia Börjeskog. 

Text: Annika Berge

Testansvarig: Sofia Börjeskog 

Foto: Shutterstock

labb

Testet är gjort i samarbete med Utbildningsradion. Här kan du se Utbildningsradions inslag om testpanelen och testlabbet.

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 13 underställströjor som innehåller minst 75 procent merinoull. Funktion och hållbarhet har mätts i labb, och en testpanel har bedömt hur sköna tröjorna är att använda vid vinteraktiviteter.

Bäst i test är tröjan från Devold, som får bra betyg av både labb och panel och därmed får hela 83 i samlat betyg. Även tröjan från Smartwool får höga betyg rakt igenom.

Några tröjor får underkänt i uppsugningsförmåga, eftersom ull inte har naturlig vattenuppsugningsförmåga. Testpanelen gillade inte Janus tröja som upplevs som tjock och oformlig. Aclimas tröja får dåligt betyg i hållbarhet, eftersom den krymper rejält.

 

”Ull är det som skyddar bäst”

Råd & Röns egen fjällexpert är en varm förespråkare av ullens förträfflighet. Här tipsar hon om hur man bäst klär sig för att hålla sig varm på turen.

Det var under utbildningen till fjäll- och vildmarksledare som Sofia Börjeskog upptäckte ullunderställets fördelar.

– Tidigare visste jag inte så mycket om ull; tänkte väl mest att det kliar. Men under det året var vi ute så otroligt mycket. Jag tror jag sov fler nätter utomhus än inomhus. Jag är ganska känslig för kyla och väta, och har kommit fram till att ull är det som skyddar bäst. Jag vill vara täckt av ull när jag ger mig ut, säger hon.

Sofia Börjeskog

Råd & Röns Sofia Börjeskog är även utbildad fjäll- och vildmarksledare.

 När man klär sig för kallt väder bör innersta lagret vara tätt åtsittande, för att kunna plocka upp svett och transportera bort det från huden.

– Även materialet i underkläderna spelar roll. Har man till exempel en sport-bh av bomull och svettas kyler det väldigt mycket. Ullstrumpor är det absolut viktigaste plagget, säger Sofia Börjeskog.

Ska man ha ryggsäck bör man titta på var sömmarna över axlarna sitter, så att de inte skaver. Över understället ska man ha ett lite luftigare lager, kanske i något fleeceliknande material, och till sist en skaljacka som stänger ute regn och vind. Dessutom bör man alltid ta med sig ett extra lager utöver de kläder man har på sig, ifall vädret försämras.

– Att vara varm, torr och mätt är de tre viktigaste sakerna för en bra tur. Blir man kall tappar man intresset direkt. 

 

Kommentarer från panelen

En panel med 14 män och kvinnor har använd underställströjorna när de sprungit, cyklat, paddlat, isklättrat och åkt skidor. De har bedömt bland annat hur tröjorna känns mot huden, hur sömmarna sitter, samt hur halsmynningen och ärmarna är utformade.

Kari Traa: ”Kliar och är lite för varm för att vara helt optimal för löpning.”

Devold: ”En favorit. Tunn och smidig med bra passform.”

Bergans: ”Blir blöt snabbt och torkar dåligt. Nog bäst för långa promenader.”

Janus: ”Stickigt tyg, för tjock för intensiva aktiviteter och slapp passform.”

Aclima: ”Tjock och varm, men efter två tvättar har den fått tre små hål på magen.”

Kask: ”En touch av stickighet. Bra generell ulltröja, sitter bra. Snyggare än ett 'vanligt' underställ.”

Woolpower: ”Viss uppbyggnad av fukt som ventileras bort med ok hastighet. Bra att kunna tvätta i 60 grader.”

Craft: ”Bra blandning med ull som värmer och lite annat material för att upprätthålla passformen.”

Ullvang: ”Upplever mig blötare i denna än i de andra tröjorna, och den luktar illa under armarna efter några pass.”

Everest: ”Ganska bra, men inte 100 i detaljerna. Eftersom den töjer sig blir det osköna veck mot kroppen.”

McKinley: ”Ingen tröja jag skulle använda för träning utan kanske mer som 'myströja' i en fjällstuga.”

Icebreaker: ”En klassisk ulltröja som har allt man kan önska sig.”

Smartwool: ”Härligt material, lagom tjock för intensiv sport, superbra passform.”