Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Vandringsstavar – bäst i test

 

Råd & Rön har testat nio ihopfällbara vandringsstavar. Testet har gjorts både i labb och med hjälp av en testpanel bestående av sju män och sju kvinnor. Vandringsstaven som är bäst i test klarar de tekniska testerna utan anmärkning och är dessutom testpanelens favorit. Testvinnaren är också en av de billigare stavarna i testet.

I testet har vi bland annat:

 • Bedömt hur bra stavarna är för vandring i lutning och på olika underlag.
 • Mätt hållbarhet för handrem och handtag.
 • Mätt vandringsstavarnas stabilitet.
 • Bedömt komforten för handrem och handtag.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

De här vandringsstavarna ingår i testet

Tillverkare Modell Pris Typ
Black Diamond Distance Carbon FLZ Poles 1700 kr Z-stav
Black Diamond Distance FLZ Poles 1400 kr Z-stav
Black Diamond Trail 850 kr Teleskop
Fizan Compact 739 kr Teleskop
Komperdell C3 Carbon Pro 599 kr Teleskop
Komperdell Highlander Cork 649 kr Teleskop
Leki Traveller Carbon 1895 kr Teleskop
Silva Trekking 3Z 795 - 899 kr Z-stav
Swix Sonic Tourer 521 - 795 kr Teleskop

Utdrag ur testet av vandringsstavar

Stavar i aluminium och kolfiber har för länge sedan konkurrerat ut den klassiska vandrarstaven i björk bland fjällvandrare och andra som ger sig ut i naturen. Den moderna vandringsstaven kommer i par, påminner om skidstavar i utförandet och används av alltifrån den som behöver lite extra stöd på promenaden hemma till den som ska genomföra ultramaraton i bergig miljö. Förutom att hjälpa till med balansen avlastar stavarna ben, knän och fötter, framför allt i backig terräng. Stavarna kan också komma till användning när du vadar över vattendrag och behöver extra balans eller för att uppskatta hur djupt det är innan du sätter ner foten.

Vi har låtit stavarna gå igenom tekniska test i ett labb, men även satt dem i händerna på en testpanel som har fått använda dem på vandringsturer i varierad terräng.

Alla stavarna går att fälla ihop för att kunna packas eller bäras på alternativt i en ryggsäck. Stavarnas längd är justerbar för att kunna anpassas både efter hur lång användaren är och efter om staven används uppför eller nedför en brant backe.

Alla modeller är relativt lätta, även om vikten skiljer en hel del. Lättaste staven väger 165 gram per stav medan den tyngsta väger 271 gram. Både den lättaste och tyngsta modellen är gjorda av aluminium. Men vi har också två kolfibermodeller i testet och en där stavens ovandel är gjord av kolfiber och nederdelen av aluminium. Kolfiber är lättare och styvare än aluminium, men å andra sidan sprödare och dyrare. 

För de testade modellerna finns två huvudmetoder för hur stavarna viks ihop. Det vanligaste är en klassisk teleskopmodell där rören i den nedre delen av staven skjuts in i rören i den övre delen. I utfällt läge låses staven antingen genom att rören vrids åt varsitt håll eller genom ett snäpplås. Tre av stavarna fälls i stället ihop som ett z, där varje del av staven hamnar var för sig och hålls ihop med en rem.

Fördelen med z-varianten är bland annat att stavarna blir kortare när de fälls ihop. Du kan också bevara den längdinställning du har valt när du fäller ihop stavarna, vilket är smidigt om du bara tillfälligt vill fästa dem på ryggsäcken. Nackdelen, jämfört med teleskopvarianten, är att stavarna blir lite av ett ”plockepinn” i ihopfällt läge, vilket kan göra dem knepigare att hantera.

Stavarna av teleskopmodell blir längre när de är ihopfällda och vissa av deltagarna i vår testpanel upplevde att det var svårt att få isär och ihop dem när låsmekanismen dragits åt för hårt. Om låset dras för löst kan problemet däremot bli att staven sjunker ihop under vandringen, något som flera i panelen råkade ut för.

Längd på staven

Längden på stavarna i testet kan justeras. När du står på platt mark ska du ha armbågen i 90 graders vinkel när du håller i staven. Då har den rätt längd. Om du går mycket utför kan det vara bekvämt att justera staven så att den blir lite längre och om du går uppför kan stavarna justeras för att bli lite kortare.

Låsmekanismerna på två stavar blir svåra att öppna och stänga när de använts många gånger och behöver då justeras för att hålla röret på plats. En vandringsstav har i stället problem med att låsmekanismen blir svår att hantera i kyla.

En annan egenskap som skiljer stavarna åt är handlovsremmen. En variant sticker ut mest. Den sitter som en handske över handen och kan kopplas loss från själva staven. Det tyckte panelen underlättade när de ville ställa ifrån sig staven för att till exempel rätta till jackan eller ta en snabb fika.

På två modeller justeras remmen med en kardborre. Lösningen delar panelen, där vissa tycker att den fungerar bra medan andra tycker att det är svårt att få bandet tillräckligt tajt.

Övriga stavar har en mer klassisk justering av remmen, där den låser sig själv runt en kil i handtaget. Hur bra lösningen fungerar varierar mellan olika modeller, men två stavar får lägre betyg för hur väl justeringen av remmen fungerar.

Vi har också låtit stavarna gå igenom ett tekniskt test för att se hur hållbara handlovsremmarna är. I testet hängde vi en 35 kilos vikt i remmen. Det klarade alla stavar utom en, som tappade en skruv samtidigt som remmen gick sönder.

stav-labb-stor

Vi har testat stabiliteten och hur bra stavarnas låsmekanismer håller genom att utsätta dem för ett tryck på 35 kilo. Genom att belasta handledsremmarna med en 35-kilos­vikt har vi testat hur bra de håller.

Stavarnas handtag skiljer sig mycket åt, både när det gäller utformning och material. De flesta använder ett mjukt plastmaterial, men en stav har ett handtag helt i kork och en annan har handtag som är delvis i kork. Dessa uppskattas inte av panelen, som bland annat tycker att de är hala. Något som däremot uppskattas är långa handtag, som gör det enkelt att snabbt hitta olika grepp när man till exempel går uppför eller nedför med staven. Både testvinnaren och fyran får höga betyg för komforten på handtagen. Stavarna är också testpanelens favoriter.

Stavarnas spetsar är ett kapitel för sig. På en modell kan du välja att skruva fast en spetsig metallvariant eller en plastplupp i spetsen. Till två andra stavar följer båda sorterna med medan testvinnaren och en till stav bara levereras med metallspets. Övriga modeller levereras med plastspets som kan träs på metallspetsen. Till de olika modellerna finns en uppsjö av olika plastproppar att köpa som tillbehör.