Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Brandvarnare - bäst i test

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Men du kan inte lita på alla, visar Råd & Röns test. Vi har testat 23 brandvarnare. Fem av dem är alldeles för okänsliga och klarar inte standardens krav.

Om du köper en brandvarnare i en butik eller på nätet och sätter upp den hemma känner du dig förmodligen trygg och säker. Du förutsätter att du ska kunna lita på att den snabbt larmar och väcker dig om det börjar brinna mitt i natten. Men så är det långtifrån alltid. Vi har testat sammanlagt 23 stycken enligt den standard, EN–14604, som gäller för brandvarnare.

Fem av varnarna klarar inte kraven alls; de reagerar alltför dåligt och har därför fått ett samlat betyg som är så lågt som mellan 1 och 11. De två som endast får 1 i samlat betyg är Snapalarm SA0009-001 och MP1201 från Clas Ohlson. Brandvarnaren från Clas Ohlson var särskilt dålig på att varna för bomullsbrand.

Snapalarm har en ny, annorlunda design i form av ett ägg, bara att klämma fast på sladden ovanför skärmen på en hängande lampa. Den har lanserats som brandvarnaren för dig som vill slippa sätta upp den i taket. En bra idé i och för sig. Problemet är bara att Snapalarm fungerar dåligt som brandvarnare. Just på grund av sin utformning känner den inte av röken från alla olika håll lika bra, vilket är allvarligt.

OG Invent, som står bakom produkten, har fått besked om våra testresultat och meddelar att tillverkningen av den optiska varianten av Snapalarm som vi har testat upphör. Men den kan fortfarande finnas kvar till försäljning ute i butik.

Underkända

Vi har testat brandvarnarna för olika typer av bränder: trä, bomull, skumplast och lättantändlig vätska. Fyra av brandvarnarna får underkänt då de inte varnar ordentligt vid testet med bomull. När bomull tar eld blir det ett långsamt, förrädiskt pyrande förlopp med mycket rökutveckling. De fyra brandvarnarna som inte klarar detta säljs bland annat hos Bauhaus, Biltema, Clas Ohlson, Jula och Kjell & Company.

Brandvarnaren som säljs av Biltema, SD191H, är ett riktigt bottennapp. Den är liksom Snapalarm inte heller känslig nog för att varna lika bra för röken oavsett från vilket håll den kommer.

– Det är under all kritik att det finns brandvarnare på marknaden som inte klarar standardens krav, säger Sofia Börjeskog, projektledare för tester på Råd & Rön.

Det måste finnas brandvarnare

Det är lag på att det ska finnas brandvarnare i nya bostäder. Även för befintliga bostäder är det ett krav från myndigheternas sida att det ska finnas brandvarnare på varje våningsplan. Då vill vi konsumenter också kunna lita på att de brandvarnare som säljs fungerar tillräckligt bra. Boverket gjorde en marknadskontroll av brandvarnare förra året, men resultaten av den är sekretessbelagda och har ännu inte publicerats.

– Kontrollen har fördröjts av olika anledningar, bland annat tar vi alltid kontakt med tillverkarna. Syftet är ju att brandvarnare som inte är bra ska bort från marknaden, säger Per Johansson på Boverket.

Eftersom Boverkets marknadskontroll inte är klar vill han inte heller kommentera Råd & Röns test.

Billigast är bäst

Det finns en uppsjö av olika brandvarnare i butikerna, och kvaliteten är verkligen skiftande. Priset ger ingen vägledning; den säkraste brandvarnaren i vårt test, Deltronic S-1201, som säljs på Clas Ohlson, är också den billigaste.

– Det är förvånansvärt att inte återförsäljarna gör det enklare för kunderna att hitta rätt bland alla modeller. Självklart ska det finnas en tydlig märkning med modellnummer på utsidan av varje förpackning, säger Sofia Börjeskog.

De fyra bästa brandvarnarna är joniska brandvarnare, alla övriga är optiska. Sensorerna i joniska brandvarnare innehåller radioaktiva ämnen, men det är i mycket små mängder, väl inneslutet och därmed inte hälsofarligt. Men när det är dags att slänga varnaren är det viktigt att lämna den till en återvinningscentral för farligt avfall.

Generellt sägs joniska brandvarnare vara bättre på att upptäcka snabbt uppflammande bränder, men vårt test visar att de även klarar långsamt pyrande bränder lika bra. De optiska brandvarnarna använder sig av en ljuskälla som reflekteras av rökpartiklar.

De optiska varnarna anses bra på att larma för pyrande eldar och vara mindre känsliga för uppflammande eldar. Vårt test visar dock att alla de brandvarnare som underkänns i det pyrande bomullstestet är just optiska! Självklart är en monterad brandvarnare bättre än ingen alls, även om den inte klarar vårt test. Låt därför en sådan brandvarnare sitta kvar tills du skaffat en ny med bättre resultat och monterat den.

Christina_Farm_byline
Cristina Farm
Text
radron@radron.se
sofia-börjeskog_byline
Sofia Börjeskog
Testansvarig
radron@radron.se

 

rök brandvarnare

Slutsats

Råd & Rön har testat brandvarnare av basmodell. Vi varnar för fem av dem som inte klarar standardens krav. Det är Snapalarm SA0009-001 och Biltema SD 191H som inte varnar för rök från alla håll lika bra. Följande brandvarnare varnar inte för bränder med bomull tillräckligt bra: Marquant KD-107, Nexa KD-107, Biltema SD 191H och Deltronic MP 1201.

Bäst i test är också billigast: Deltronic S-1201 från Clas Ohlson. De fyra bästa brandvarnarna är joniska brandvarnare med en sensor som innehåller små mängder av radioaktiva ämnen. Övriga är optiska brandvarnare.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>