Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Cirkelsågar – bäst i test

Ska du såga stora spånskivor eller tjocka plankor finns bara ett alternativ – du behöver en cirkelsåg. Nu på försommaren när altanbyggandet tar fart lär det säljas många cirkelsågar i byggvaruhusen. Vi har testat sju stycken.

Cirkelsågar är överlägset bäst på att såga tjocka plankor och hårda skivor av melamin eller spånskivor. De sågar vi har testat är samtliga rejäla doningar, som klarar upp till 66 mm tjocka plank. Men så väger de också mellan 4 och 5,8 kg.

Bäst i test blev AEG KS 66 C, som fick 74 i samlat betyg. Den var testets näst dyraste och kostar runt 2 000 kronor. Tvåan Bosch PKS 66 A fick 72 i betyg och är ett bra köp för 1 400 kronor.

Sämst i test blev Ryobi EWS 1366 HG. Den fick bara betyget 23, främst på grund av en allvarlig säkerhetsbrist. Vid hållbarhetstestet slets kolen i motorn ut, och då skadades kommutatorn (en roterande del i motorn).

En felaktig konstruktion på kolen innebär dessutom en risk för att delar av sågen kan bli strömförande då kolen slits ut, vilket givetvis innebär stor skaderisk. Ryobisågen finns fortfarande i svenska butiker, men tillverkaren har meddelat att modellen utgår.

Säkerheten är viktig när det gäller kraftfulla verktyg som cirkelsågar. De är försedda med ett klingskydd undertill som självklart ska sluta tätt så att man inte riskerar att komma åt sågklingan när snittet är klart.

Men fjädern i klingskyddet gick sönder på fyra sågar i hållbarhetstestet, och på tre sågar ”nöp” dessutom klingan mot det undre klingskyddet efter falltestet. Det var bara Bäst i test-sågen från AEG som klarade sig helt utan säkerhetsanmärkningar.

Sågsnittet viktigt

En cirkelsåg ska ge ett fint och jämnt snitt, snittytorna ska inte bli ”fransiga” vare sig du sågar rakt eller i vinkel. Snittet blir finast på undersidan av plankan, placera därför den viktigaste sidan nedåt.

Du kan också sätta en tejp rakt över det planerade snittet och såga genom tejpen, särskilt när du sågar i melaminskivor och liknande. Det förhindrar att skivan flisar sig.

För att få bästa snittet, ställ in sågdjupet en halv sågtand mer än tjockleken på plankan du ska såga itu. Testvinnaren AEG KS 66 C gav den jämnaste snittytan och var snabbast på att såga genom en spånskiva. Bosch PKS 66 A var dock snabbast på att såga genom en bokplanka, 3,3 sekunder. Ryobisågen var klart långsammast, den tog hela 21,1 sekunder på sig att dela plankan mitt itu.

Att kunna ställa in sågdjupet är en självklarhet, men Makitas såg 5704 RK saknar en sådan mätskala, och på Skil 5265AD var konstrasten på mätskalan dålig och den var därmed svår att läsa av. Justeringsreglaget var också oergonomiskt utformat och svårt att ställa in.

Byt klinga i tid

Sågar du mycket slits klingan naturligtvis. Se till att byta den i tid, annars blir sågresultatet dåligt och sågen mindre effektiv. Du kan köpa nya klingor på ett byggvaruhus. Köp en som passar till just din såg, infästningarna varierar, och det är viktigt att du får en som passar rätt.

Några sågar säljs även med en extra klinga med ett annat antal tänder för till exempel mjukare eller hårdare material. Kolen i motorn är också något som kan behöva bytas efter lång tids användning. På Ryobis och Makitas sågar kan du göra det själv utan större svårighet.

Var noga med att de nya kolen har ett ”stopp” som slår till när de blivit utslitna, annars riskerar motorn att ta skada. På de övriga får du lämna in sågen och få dem bytta.

Sladdlängden på sågarna varierade avsevärt, mellan 200 cm på Skil 5265AD och nästan dubbla längden, 380 cm, på AEG KS 66 C. Det är en klar fördel att slippa ta fram förlängningssladden det första du gör när du ska såga!

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
sofia-börjeskog_byline
Sofia Börjeskog
Testansvarig
radron@radron.se

 

Planka eller bräda?

Vad är skillnaden på en planka och en bräda? Jo, en planka kommer från mitten av en stock och har stockens märg (mitten av trädstammen) på ena sidan. En bräda däremot kommer från de yttre delarna.

Tjockleken varierar också. Hur tjock en planka ska vara beror lite på vem du frågar. Men i allmänhet räknas virket som planka om det är minst 32 mm tjockt och 100 mm brett. Är det tunnare än så är det en bräda.

 

Säkerhetstips

  • En cirkelsåg är ingen leksak. Barn ska hållas på avstånd från sågen.
  • Sågspånen yr omkring dig när du sågar. Använd skyddsglasögon. En spånsug kan kopplas på alla sågar. Har du en grovdammsugare är den perfekt att använda som sug. En vanlig dammsugare duger inte.
  • Ljudnivån är hög på samtliga sågar, särskilt det skärande ljudet från klingan. Använd hörselskydd.
  • Se upp med hängande hår, tröjärmar och andra delar av dina kläder som kan fastna i maskinen. Ha också koll på sladden.
  • Se till att sågen har uppnått full rotationshastighet innan du sätter klingan i det stycke du ska såga.
  • När du slutar såga, vänta tills klingan har stannat helt innan du lyfter bort sågen.

 

Slutsats

De sju kraftiga cirkelsågar vi har testat skiljer sig ganska väsentligt åt. AEG KS 66 C, bäst i test, och Bosch PKS 66 A, bra köp, fick klart bäst samlat betyg, därefter var det ett långt hopp ner till de övriga.

Framför allt skilde det i hållbarhet och säkerhet. Sämst blev Ryobi EWS 1366 HG, som sågade långsamt och dåligt samt hade allvarliga säkerhetsbrister. Denna modell kommer dock att utgå men kan fortfarande finnas kvar i butiker.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>