Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tidigare test: Grästrimmer 2014

Att köra gräsklipparen är gott och väl, men vill du inte ha ”överhäng” på kanterna eller högt gräs vid staketet gäller det att putsa efteråt med en trimmer. Men planera din trimtid – batterierna behöver laddas länge.

trimmer

Med en sladdlös trimmer är det enkelt att gå omkring och ta bort det som gräsklipparen inte kommer åt. Vi har testat 9 trimrar med 18 volts litiumbatterier. Alla trimrar klarade vanliga gräskanter bra. Men när vi testade på högt gräs, tuvor och annan kraftig vegetation var det flera som fick problem. Bäst i test blev Gardenas Easy Cut Li-18/23R med 74 i samlat betyg. Den klarade alla sorters gräs utan problem.

Det intressanta med den trimmern är att den har en plastkniv i stället för den traditionella linan som slår av gräset. Denna teknik finns också i Bosch-trimmern Art 26 LI. Knivarna betyder att du slipper linor som lätt går av och trasslar sig.

Läs mer: Råd & Röns stora test av robotgräsklippare

Billig trimmer med bra batteri

Priserna på trimrarna varierar mellan 400 och 1 400 kronor. Testvinnaren hörde till de dyrare, den kostar cirka 1 250 kronor. Men Clas Ohlsons Cotech LXC GT18, som bara kostar runt 800 kronor, kom på andra plats med 72 i betyg och blev utnämnd till Bra köp.

Clas Ohlsons trimmer har också det överlägset bästa batteriet; det laddas på 40 minuter och du kan köra drygt 21 minuter på en laddning. Batteriet och batteriladdaren passar också till flera produkter i Clas Ohlsons LXC-serie, till exempel olika sågar, slipmaskin, borrmaskin med flera.

Gardenas trimmer får du sätta på laddning på kvällen; den tar fem timmar för att bli fulladdad. Laddningen räcker för cirka 19 minuters körning. Ryobis trimmer RLT 1825LI kan du bara köra tio minuter på en laddning, och då gäller det att du inte har för många och långa kanter att trimma.

trimmer tjock gräsmatta
En av de tuffare testkörningarna var på högt och tjockt gräs, som lämnats att växa till riktiga tuvor. Här behövs det en kraftfull trimmer.

Att köra trimrarna just vid kanter går hyfsat bra, eftersom du kan vrida trimmern så att spolen ställer sig vertikalt. Speciellt bra för detta var Clas Ohlsons Cotech LXC GT18, som har ett ”stödhjul” som håller trimmern på plats i vertikalläge. Där emot var Ryobi RLT 1825LI knepig att ändra läge på. Där krävdes avsevärd handkraft för att vrida och ställa om skaft och trimmerhuvud.

Enkla att hantera

Alla trimrar är enkla att montera och hantera. På alla utom Ryobis RLT1825LI kan du justera skaftlängd och handtag så att trimmern kan passa olika familjemedlemmar. Byte och frammatning av lina gick också bra, utom på Clas Ohlsons Cotech LXC GT18. Den har en speciell dubbellina, och den spolen var inte helt enkel att skifta.

Som framgår av tabellen fick Gardena- och Bosch-trimrarna, som har plastknivar, högsta betyg för detta moment. Det är mycket lättare att byta en plastkniv än en spole! Betygen för ljud och vibrationer är överlag bra, vilket är glädjande. Det är inte roligt vare sig för dig eller grannarna om du går omkring med en trimmer som väsnas.

Vikten är också något du kanske vill ta hänsyn till när du väljer. Testvinnaren Gardenas Easy Cut Li-18/23R är visserligen en kraftfull och bra trimmer, men den är också tyngst, 2,8 kilo.

När du jobbar med en trimmer ska du ju hålla nere startknappen i ett ”dödmansgrepp”, och det kan bli tröttsamt till slut – särskilt jobbigt om trimmern har ett tjockt handtag. Testpersonalen fick ont i händerna efter ett tag när de kört trimrarna från Biltema, OK och Bosch. 

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
Shutterstock
Illustration

 

Slutsats

Vi har testat 9 batteridrivna grästrimrar, som samtliga var bra på att trimma vanligt gräs. Men flera fick problem när gräset var högt, eller när vi testade att klippa i kraftig vegetation.

Bäst i test var Gardena Easy Cut li-18/23r. Det är en av testets två trimrar som har det nya klippverktyget plastkniv i stället för plastlina.

Gardenatrimmern har dock en nackdel, den behöver fem timmar för att ladda batteriet. Clas Ohlsons Cotech LXC GT18, som blev Bra köp, laddas på bara 40 minuter. 

 

Biltvätt stod modell

biltvättKor sliter av gräs med sin sträva tunga, hästar knipsar av det med tänderna. Deras mular kan stickas in nära staket och murar, där vi med våra gräsklippare inte kommer åt. Men med trimmern går det bra, och den är faktiskt baserad på de roterande borstarna i en biltvätt!

Trimmern konstruerades i början av 1970-talet av entreprenören George Ballas i Texas som irriterade sig på att det var svårt att få bort gräs och ogräs på kanter och små ytor. En dag när han var och tvättade bilen kom han på att roterande plastlinor skulle kunna slita av en hel del.

Han åkte hem, satte en fiskelinarulle på en popcornburk och monterade den på en elektrisk kantskärare – trimmern var född!

George Ballas döpte sin uppfinning till ”Ogräsätaren”, och den blev snabbt populär. Hittills har alla trimrar haft samma konstruktion som Ballas, med en lina.

Men nu har två trimmertillverkare i vårt test, Gardena och Bosch, ett nytt system med plastknivar i stället för en lina. Enklare att byta än en lina, och med bra klippresultat. Kanske trimmerns framtid?

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.