Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tidigare test: Kattmat 2014

Vad är det egentligen vi serverar våra fyrbenta vänner? Det låter så fint på förpackningen, men lever kattmaten upp till det som utlovas? Vårt test visar att vissa foder får Misse att må tipptopp, medan andra innehåller farliga mögelgifter.

Duger den billiga kattmaten som säljs i säckar i matbutiken, eller måste man gå till en djuraffär och köpa dyrt foder med ord som ”veterinary formulated” och ”proactive” i namnet?

I Råd & Röns test av 22 torrfoder för katt är det stora skillnader mellan de olika märkena. Och det är inte alltid de dyraste och snofsigaste som är bäst. Vi har testat torrfoder för vuxna katter – så kalllat helfoder, som ska innehålla allt katten behöver.

– Både torr och blöt mat kan vara bra. Det är mindre kolhydrater i våt mat, men det betyder inte nödvändigtvis att den är bättre. Torrfoder gör att katten måste tugga maten, vilket kan bidra till att motverka tandsten. Tandproblem är vanligt bland många katter, säger Ann Högberg, agronomie doktor vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt.

KATTER ÄR KÖTTÄTANDE djur, som kräver stora mängder protein i sin föda. De har inget näringsmässigt behov av kolhydrater och kan inte smälta komplicerade kolhydrater som till exempel rå stärkelse. Ändå är det flera kattmatstillverkare som beskriver sina produkter för att locka människor snarare än katter. Det serveras ”whole grains”, ”rikligt med lax och ris”, samt ”fisk, spenat och ärtor”.

– Vi brukar säga att kattmatstillverkare har en kund med sex ben. Det är den med fyra ben som ska äta, men den med två ben som väljer. Namn och exotiskt innehåll i maten är för att göra människan glad, och har oftast lite att göra med vilken näring katten behöver, säger Ann Högberg.

 

 Läs mer: Så vill katten äta

 

För att ta reda på vilken mat som verkligen är bäst för kisse, och inte bara låter bra i mattes öron, har vi undersökt om kattmaten innehåller alla näringsämnen en katt behöver för att må bra. Dessutom har vi testat att maten inte innehåller oönskade ämnen som mögelgifter.

FÖRST OCH FRÄMST har vi undersökt om maten innehåller tillräckligt med protein. Det var inget problem för något av fodren i testet. Testvinnaren Orijen six fish får högst betyg för sin proteinmängd och -kvalitet. Four Friends och Coops katt innehåller förvisso tillräckligt mycket protein för att katten ska må bra, men inte alls så mycket som de påstår på förpackningarna.

– Skulle det här ha varit en kontroll skulle de ha fått en anmärkning för att vara felmärkta, säger Anna Edberg, Råd & Röns projektledare för testet.

Förutom att halten av protein ska vara hög ska proteinet också vara av god kvalitet – det ska helst komma från muskler och inte från bindväv. Perfect Fit och Lidls Coshida får låga betyg för sin proteinkvalitet, men eftersom de innehåller så pass mycket protein att katten ändå får i sig tillräckligt får de inte underkänt.

Katter gillar fett och behöver en viss mängd i maten. Men om fetthalten är alltför hög riskerar de både att äta för mycket och få i sig för mycket energi. Därför är Eukanubas kattmat, med en fetthalt på nära 25 procent, kanske inte något för den lite trinda katten.

Däremot kan Whiskas, med en fetthalt på cirka tio procent, passa kissen som bär på några extra trivselhekton. En fetthalt på under nio procent räknas som bantningsmat för katter. Katter mår bra av lite fibrer för att hålla magen i gång. Men de behöver inte mer än några procent, och därmed är Royal Canins fiberhalt på sex procent lite hög.

Mängden aska, eller mineraler, beror på hur mycket ben som finns i maten. Mängden kalcium och fosfor ska vara balanserad, annars kan katten få problem med skelettet. Ica premium, Purina one och Four Friends har inte någon bra balans.

Katter behöver också lite magnesium, men maten ska inte innehålla för mycket, vilket Coops kattmat gör. Magnesium är en av byggstenarna i urinstenar som kan ansamlas i kattens urinrör och blåsa.

TAURIN ÄR EN livsviktig aminosyra som katten inte tillverkar själv i tillräckligt stora mängder, och därför är det viktigt att kattmaten innehåller det. Det är bland annat viktigt för att katten ska kunna rena kroppen från gifter, eftersom giftiga ämnen fäster vid aminosyran och genom den forslas ut ur kattkroppen.

Kattmat kan inte innehålla för mycket taurin, däremot för lite. Vi har mätt mängden tillsatt taurin, och tre av produkterna – Eukanuba, Iams och Favorit – har inte tillsatt tillräckligt för att garantera att katten får i sig de mängder den behöver. Det kan finnas en del naturligt taurin från råvarorna i fodret, men risken är att det inte är tillräckligt för att garantera kattens behov.

– Taurin förstörs under upphettning, och det är något som tillverkarna måste tillsätta för att fodret ska innehålla tillräckliga mängder. Katten gör av med mycket taurin och behöver därför ständig tillförsel. Brist på taurin kan leda till blindhet, tandlossning, att katten tappar päls och att gifter ansamlas i kroppen, säger Anna Edberg.

UTÖVER NÄRINGSÄMNEN HAR vi även testat om maten innehåller mögelgifter. Dessa kommer oftast från spannmål som majs, ris och vete, mat som katter egentligen inte ska äta. I Trainers kattmat hittade vi väldigt höga halter fumonisiner, vilket förmodligen beror på att de har använt dålig majs i maten. Produkten har dock utgått och ersatts med en ny produkt, med något förändrat innehåll. Frågan är bara om tillverkaren har åtgärdat problemet som fanns i ursprungsprodukten.

I två produkter, Iams och Coop, hittade vi låga halter av mögelgifterna HT2 och T2, som bland annat kan ge skador på immunsystemet. De översteg dock inte de riktvärden som finns. I Best Friend Bilanx hittade vi mycket höga halter av HT2 och T2, långt över riktvärdet. Halterna var så höga att en begränsningsfaktor slog till och hela slutbetyget drogs ner.

– Eftersom spannmål inte ingår i den naturliga kosten är katterna dåliga på att hantera mögelgift och rena det ur kroppen, säger Anna Edberg. 

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se
anna-edberg-2018
Anna Edberg
Testansvarig
anna.edberg@radron.se
ICRT
Foto
Matton Images
Foto

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 20 torrfoder till katt. Vi har testat att de innehåller alla näringsämnen som katten behöver, men inte några oönskade gifter. Bäst i test får Orijen six fish, med 79 i samlat betyg. Whiskas adult med oxkött, som får 73 i samlat betyg och bara kostar 35 kronor kilot, utnämns till bra köp. Alla produkter innehöll tillräckligt med protein. I Best Friend Bilanxs foder hittade vi höga halter av mögelgifterna HT2 + T2, något som drar ned hela det samlade betyget. De höga halterna av fumonisiner i Trainers mat drar ner det samlade betyget rejält.

 

De här gifterna hittade vi

Trainer Adult - With fresh chicken: Höga halter av fumosiner samt låga halter av Zearalenon och HT2+T2 (under riktvärdet) påvisade.

Schesir adult chicken: Låga halter av fumosiner påvisade.

Iams adult succulent roast chicken: Låga halter av HT2 + T2 påvisade. Under riktvärdet.

Coop helfoder för en vuxen katt – lax: Låga halter av HT2 + T2 påvisade. Under riktvärdet.

Best friend bilanx active complete – rich in chicken: Höga halter av HT2 + T2 påvisade (Uppmätt mängd: 180 μg/kg, riktvärde: 50 μg/kg)

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.