Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Kockknivar – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 28 kockknivar rörande skärpa, hållbarhet, rostmotstånd och mycket mer. En bra kniv underlättar verkligen matlagningen. Att såga sig igenom en tomat eller en fiskbit med en slö egg är inte kul. 

Vi skar i allt från rått kött och färsk fisk till morötter, tomater och rabarber. Dessutom slipade vi om knivarna, tappade dem i en betongplatta och mycket annat.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Material
Anders Petter Hacksta 600 - 600 kr Rostfritt stål
Arcos Riviera 400 - 400 kr Rostfritt stål
Arcos Riviera Blanc 400 - 400 kr Rostfritt stål
Bodum Bistro 700 - 700 kr Keramisk
Brabantia Kockkniv Ice-Hardened 400 - 400 kr Rostfritt stål
Chroma type 301 P18 900 - 900 kr Rostfritt stål
Fiskars Edge 200 - 200 kr Rostfritt stål
Fiskars Functional Form 180 - 180 kr Rostfritt stål
Fiskars Fuzion 350 - 350 kr Rostfritt stål
Global G2 1000 - 1000 kr Rostfritt stål
Ikea Slitbar 500 - 500 kr Rostfritt stål
Jamie Oliver T1 400 - 400 kr Rostfritt stål
Kai Shun Classic DM0706 2200 - 2200 kr Rostfritt stål
Kyocera FK-180WH 1300 - 1300 kr Keramisk
Lion Sabatier Ideal 900 - 900 kr Rostfritt stål
MAC Chef 1200 - 1200 kr Rostfritt stål
Miyabi Miyabi 7000d Gyutoh 1800 - 1800 kr Rostfritt stål
OBH Nordica Oden 400 - 400 kr Rostfritt stål
Opinel No 118 500 - 500 kr Rostfritt stål
ToJiro DP 1200 - 1200 kr Rostfritt stål
Victorinox 7.7113.20 800 - 800 kr Rostfritt stål
Victorinox Rosenträ 5.2060.20 600 - 600 kr Rostfritt stål
WMF Grand Class 1000 - 1000 kr Rostfritt stål
Wüsthof Dreizack Classic 600 - 600 kr Rostfritt stål
Yaxell RAN 1600 - 1600 kr Rostfritt stål
Zwilling Professional S 1000 - 1000 kr Rostfritt stål
Zwilling Twin Cuisine 1000 - 1000 kr Rostfritt stål
Zwilling Twin Four Star 800 - 800 kr Rostfritt stål
test-kockknivar_150

Utdrag ur testartikeln

Bäst i test blev ... med fin skärpa och bra hållbarhet. Enda anmärkningen fick denna kniv vid korrosionstestet, där eggen fick rostfläckar. Men du får betala en hel del för den vassaste kniven i lådan, 1 200 kronor kostar ...kniven. Flera av knivarna ligger i samma prisklass, 1 000 kronor och över. Testtvåan ... var dock bland de billigaste, 400 kronor, och blev utnämnd till Bra köp.

... var inte så idealisk, den fick bara en etta i betyg för skärpan, och inte blev det mycket bättre när den slipats om. Den var också dålig på att hålla skärpan, bara en etta också i det deltestet. Även ... blev snabbt slö efter slipningen.

Alla knivar är så kallade kockknivar, rejäla doningar med 20 cm blad. Alla utom två är i rostfritt stål, det dominerande materialet på knivmarknaden. Två är keramiska, de är visserligen supervassa, men går inte att slipa om. Köper du en sådan kniv får du sköta den väldigt väl, och inte använda på hårt underlag, till exempel en bänkskiva i sten eller en skärbräda i porslin.

Knivar kan, grovt räknat, indelas i två kategorier: europeiska och japanska. De europeiska har tjockare blad, större slipvinkel (20 – 25 grader) och är robusta. De japanska har smalt blad, mindre slipvinkel (runt 15 grader) och är ömtåligare. En kniv ska skötas väl, annars blir den snabbt slö. Och en slö kniv gör ingen glad. I stället för att göra fina, jämna snitt ”krossar” en slö kniv cellerna i råvarorna, vätska rinner ut och de blir torrare. Plus att du lättare skadar dig på en slö kniv.

Knivars hårdhet mäts med Rockwellskalan, och anges med enheten HRC. Bra knivar har mellan 54 - 59 HRC. De keramiska knivarna i vårt test går upp så högt som till 88 och 89 HRC. Men hårdheten gör dem sköra, de spricker lätt. Knivbladet gick av helt på den ena vid falltestet, på den andra gick spetsen av efter endast sex fall. Falltestet är tufft för knivarna, de släpps 30 gånger i olika vinklar från 1,2 meters höjd ner på en betongplatta. Alla knivar utom en, ..., fick skador i det här testet, den vanligaste skadan var att spetsen gick av.

När du väljer kniv ska du prova hur den passar din hand. Den ska ha ett rejält parerskydd vid handtagets fäste, så att du inte riskerar att fingrarna glider ner på eggen när du skär. Här fick ... sämsta betyget, den kan vara direkt farlig. Den kniven fick också bara en etta i korrosionstestet, skarven vid handtaget var dåligt gjord, och rostade snabbt.

Du ska också tänka på vikten. En tung kniv kan visserligen vara bra om du ska dela en melon eller en ost, men å andra sidan kan du bli trött om du har små händer och ska skära mycket. Knivarna i vårt test varierar i vikt mellan 92 och 302 gram, de keramiska är lättast.

...

tester150

Därför kan du lita på våra tester

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Läs mer: Så går det till i våra labb