Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Robotgräsklippare – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 27 robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter. Den bästa robotgräsklipparen klipper riktigt snyggt och snabbt. Vi varnar dock för tre robotklippare som inte stannar när de stöter mot dina ben, de sätter kniven i fötterna.

I vårt test har vi bland mycket annat:

 • Bedömt gräsmattans utseende och jämnhet.
 • Mätt ljudnivån.
 • Mätt tidsåtgången.
 • Bedömt hur bra robotgräsklipparen klarar hinder som träd och rabatter.
 • Mätt batteriets laddtid.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av 30 robotgräsklippare från 2018. De flesta robotarna i det testet säljs fortfarande.

Köp testet för 65 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Dessa robotgräsklippare ingår i testet

Tillverkare Modell Pris
Alko Robolinho 500 E 5999 - 11742 kr
Alko Robolinho 500 I 9938 kr
Ambrogio Next 4.0 basic 19000 kr
Bosch Indego M 700 11499 - 12675 kr
Bosch Indego M+ 700 12795 - 15438 kr
Cub Cadet XR2 1000 12490 - 13250 kr
Gardena Sileno City 250 6875 - 13257 kr
Gardena Sileno City 500 9390 - 12498 kr
Gardena Sileno Life 1000 11652 - 17499 kr
Gardena Sileno Life 1250 13199 - 19999 kr
Gardena Sileno Life 750 10117 - 14999 kr
Honda Miimo 310 15990 - 19990 kr
Honda Miimo HRM 40 8995 kr
Honda Miimo HRM 40 Live 9995 kr
Husqvarna Automower 305 11490 - 12958 kr
Landxcape LX790 5194 - 5999 kr
McCulloch ROB S400 6998 - 9699 kr
McCulloch ROB S600 6990 - 10899 kr
PowerG Easymow 6 5500 kr
Robomow RX50U 7499 - 9990 kr
Stiga M3 8999 kr
Stiga M5 9499 kr
Stihl RMI 422 9067 - 9990 kr
Stihl RMI 632 18914 - 19990 kr
Wolfgarten Loopo M1000 9895 - 11990 kr
Worx M500 ACS 9500 kr
Worx M700 8395 - 11168 kr

Utdrag ur testet av robotgräsklippare

Intresset för robotgräsklippare fortsätter att växa, inte minst i Sverige. Roboten ger dig en tät, fin gräsmatta, eftersom den klipper ofta och gräsklippet ligger kvar som gröngödsling på gräsmattan.

Vi har testat robotgräsklippare för hemmaträdgården och i år, 2020, med ett nytt, tuffare testprogram. Robotarna är avsedda för ytor på mellan 250 och 1200 kvadratmeter. Nytt för årets test var att vi lät våra labbexperter bedöma rimligheten i tillverkarens uppgift om hur stor yta robotgräsklipparen klarar. Det finns ingen standard över hur dessa rekommenderade och maximala ytor räknas fram, utan det står varje tillverkare fritt att höfta fram en siffra. Tillverkarens uppgift kan därför ofta bara infrias om din trädgård är slät och hinderfri, och framför allt om du är beredd att låta robotgräsklipparen klippa många timmar varje dag.

En tillverkare uppger till exempel att deras robotklippare klarar att klippa en trädgård som är 1000 kvadratmeter stor. Vilken den också gör enligt vår bedömning, men för att klara det behöver den klippa 16 timmar varje dag. Och det kanske inte känns så kul att nästan alltid höra robotgräsklipparens tuggande i trädgården och behöva ha koll på barn och husdjur. Tumregeln är att ju mer komplex din trädgård är, desto mindre yta klarar en robotgräsklippare att hålla efter. Komplexiteten kan till exempel bestå av höjdskillnader, många träd och rabatter och flera trånga passager och biytor.

Svårt att hitta sidoytan

Robotarna klarar att klippa de flesta typer av gräs riktigt bra, några har dock problem med långt gräs och att klippa på ojämn gräsmatta. Vi har i år delat in testytan i ”trädgårdar” på 200 kvadratmeter, där en mindre sidoyta är avskild genom en gång.

”Helt oacceptabelt”

Det är skillnad på hur bra robotarna fungerar när den möter olika typer av hinder. När det handlar om säkerheten varnar vi efter den senaste testomgången för tre robotgräsklippare.

Ingen av de tre robotarna stannar när vi ställer en träfot med en sko på framför dem. I stället fortsätter de att klättra upp på skon och klippa. Det gav dem sämsta betyg för mekanisk säkerhet och drog ner totalbetyget rejält.

– Alla gräsklippare är naturligtvis potentiellt farliga. De har vassa knivar, och man ska vara försiktig när man hanterar dem. Men att robotar inte stoppar när de kör på en fot är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Långt gräs svårt

Vi låter våra testrobotar klippa på var sin gräsyta i fyra veckor. Att klippa på en slät, jämn, gräsmatta är inga problem för robotgräsklipparna. Men alla trädgårdar är inte jämna som ett dansgolv. Vi testar därför också bland annat hur robotarna klarar att klippa i sluttningar. Tillverkarna anger olika maximala lutningsvinklar, robotarna klarar mellan 25 och 45 procents lutning. Här var robotgräsklipparna från två tillverkare klart sämre än de övriga. Att leta sig in i sidoytan var inte heller helt lätt för alla robotarna. Flera av robotgräsklipparna har också svårt att svänga i riktigt högt gräs.

En timmes laddtid

Laddtiden ligger runt en timme för klipparna, liksom klipptiden, innan de måste in till basstationen igen. Just vid basstationen kan det uppstå ett visst slitage på gräsmattan, eftersom roboten kör in och backar ut på samma ställe. Det finns dock modeller, bland annat Al-ko:s, som löser detta genom att robotgräsklipparna körs in i laddstationen, laddas från sidan, och därefter kör rakt fram, ut igen. Därmed minskas slitaget. Tänk bara på att placera stationen så att roboten kan köra rakt igenom.

Stor prisvariation

Priserna varierar stort mellan robotgräsklipparna, mellan 5000 och 20000 kronor ungefär. Till priserna kommer också oftast ett antal hundralappar för kabel och märlor för att fästa kabeln med. Du måste lägga ut kabeln runt hela den yta som ska klippas. Att köpa till ett installationspaket med till exempel 150 meter kabel och 200 märlor kostar runt 950 kronor. Kablar säljs i flera olika längder, och du kan köpa vilken du vill, de passar till alla typer av klippare. Tycker du det är krångligt att lägga ut kabeln hjälper de flesta butiker till med detta, men en sådan tjänst kan kosta cirka 3 000 kronor. 

Enkel installation

Robotarna har utvecklats mycket de senaste åren, och är nu lätta att installera och programmera. Manualerna som följer med är i dag bra, alla modeller har fått toppbetyg för dem. Allt fler robotgräsklippare har i dag också tillhörande appar, som gör att du kan övervaka klippningen också från din mobil.

Så testar vi robotgräsklippare

Robotgräsklipparna har testats enligt ett nytt, tuffare testprogram. Innan testet startar bedöms klipparnas kvalitet, storlek, säkerhet samt manual. En bedömning görs också av hur lätta de är att installera och programmera samt hur mycket de bullrar.


Varje robot har körts i fyra veckor på en separat 200 kvadratmeters gräsyta. Ytan är indelad i en huvudyta och en mindre sidoyta, som skiljs åt av en gång. Första veckan var gräset 50 mm långt, sedan minskades klipphöjden ner till 20 mm. Klippningen har kontrollerats varje dag. Kabeln har lagts ut så att roboten ska kunna leta sig in också i sidoytan och klippa där.


Vi har också utfört tester på olika typer av gräs. Det har fått växa sig långt, ojämnt och varit blött. Dessutom har klipparna testats på särskilda sluttande gräsmattor. Robotarnas laddtid och klipptid mäts också, samt hur lätta de är att rengöra. Våra experter betygsätter klippningen samt skriver särskilda kommentarer om varje robot.

På testgräsmattorna har olika hinder byggts upp. Där finns kraftiga pinnar som motsvarar träd, brädor som motsvarar en altan och ett staket samt en upphöjning som föreställer en blomrabatt. Vi har mätt hur väl robotarna klarar att klippa runt hindren eller vända när de kommer fram till dem. 


Vi har också utfört säkerhetstest, förutom testpanelens inledande kontroll av elsäkerheten. En träfot med en sko ställdes på gräsmattan framför roboten. Självklart ska roboten stanna när den möter ett sådant hinder. Men som vi ser i årets test är det inte alltid det händer. Bilden visar hur Stiga M5 inte stannar och vänder när den möter vår träfot.