Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Batterier AAA – bäst i test

Skippa de största och mest kända märkena när du köper AAA-batterier. Råd & Röns test visar att de billigaste är de som vinner i längden.

AAA-batterier används oftast i mindre elektroniska prylar som fjärrkontroller eller olika sorters leksaker. Batteritillverkarna är väldigt många och i det här testet ingår 21 modeller. 20 av dem är alkaliska batterier. Den varianten utgör cirka 80 procent av alla batterier som säljs i Sverige. De är billigare än litium- och laddningsbara batterier och passar bra till prylar där du inte behöver byta batteri så ofta, som fjärrkontroller, datormöss, väggklockor och ficklampor.

De testade batterierna finns att köpa i alltifrån elektronik- och livsmedelsbutiker till leksaks- och hemmafixaraffärer.  I testet har vi försökt täcka in en så stor del av marknaden som möjligt, säger Lisa Wärmegård, testingenjör på Råd & Rön.

Batteriernas uthållighet har testats vid både stort och litet elektriskt motstånd. Ett stort motstånd ger en svagare ström och motsvarar användningen av en trådlös datormus. Detta har testats i rumstemperatur. Ett litet motstånd ger en starkare ström och motsvarar användningen av en ficklampa. Detta har testats både i rumstemperatur och vid 0 °C, för att se hur batteriet klarar sig utomhus. Batterierna klarar sig mycket bra i rumstemperatur, både vid svag och stark ström. Däremot blir uthålligheten sämre vid användning i 0 °C. Detta gäller alla batterier i testet.

– Spänningen är densamma oavsett temperatur, men motståndet inuti battericellerna ökar vid kallare temperaturer. Det gör att batterierna förbrukas snabbare, säger Lisa Wärmegård.

Vid litet motstånd har vi även beräknat hur mycket sämre batteriernas prestanda är vid 0 °C jämfört med rumstemperatur. Minst är skillnaden hos Tero Premium +, som bara tappar 13,7 procent kapacitet i nollgradig temperatur. Samtidigt är det flera batterier i testet som tappar riktigt mycket. Flying Tigers, Maxwells och Logiks batterier tappar mest i prestanda, närmare 50 procent vid 0 °C jämfört med rumstemperatur.

Hantera batterierna rätt

Byt alltid alla batterier i utrustningen samtidigt och blanda inte batterier av olika fabrikat. Förvara gärna batterier mörkt och svalt. Undvik direkt solljus och att lägga dem i kylskåpet, vars luftfuktighet inte är bra för batterierna. Alla batterier måste slängas på återvinningsstation. Försök aldrig ta isär eller kortsluta batterier, och ha dem inte närkontakt med eld. Förvara alltid batterier utom räckhåll för barn.

Ett batteri du verkligen ska undvika är Kameda Super. Det får bottenbetyg i samtliga tre uthållighetstester och bara 14 i samlat betyg.

– Det är ett zinkkloridbatteri, en föråldrad teknik där batteriet laddar ur mycket fortare än vad ett alkaliskt batteri gör. Dessutom innehåller det bly och är alltså sämre för miljön, säger Lisa Wärmegård.

Att Kameda Super är ett zinkkloridbatteri står visserligen utskrivet, med liten text, på paketets framsida. Men eftersom det säljs tillsammans med alkaliska batterier är det ändå lätt att missta det för ett sådant.

Vi har också tittat på märkningen både på paketen och på batterierna. För att få ett högt betyg för aspekten märkning krävs att tillverkaren informerar om hur batteriet ska hanteras, installeras och återvinnas samt saker man ska undvika, till exempel elda på dem. Tillverkarna är överlag bra på att märka sina produkter, men ibland är informationen på förpackningen bristfällig.

– Om tillverkarna har missat viktiga varningar har de fått poängavdrag i märkningsbetyget, säger Lisa Wärmegård.

Batterierna kostar 2 till 13 kronor styck. Två av de billigaste är de som har fått bäst resultat. Aerocell får 85 i samlat betyg och är Bäst i test, medan Biltema får 81 i samlat betyg och koras till Bra köp.

Tre olika batteritekniker

Alkaliska batterier

Absolut vanligast, utgör cirka 80 procent av marknaden. Billiga jämfört med litium- och laddningsbara batterier. Låg självurladdning jämfört med laddningsbara.

 

Litiumbatterier

Högre energitäthet och därför kraftfullare än alkaliska batterier. Passar till produkter som kräver tyngre belastning under kortare tid, till exempel kameror, kamerablixtar och radiostyrda leksaker.

 

Laddningsbara batterier

Har blivit vanligare och vanligare. Är fortfarande avsevärt dyrare i inköp än alkaliska batterier, men också bättre ur miljösynpunkt. Passar för prylar som kräver mer batterikapacitet och som behöver batteribyte ofta.