Hoppa till innehållet

Dagkrämer - bäst i test

Den absolut dyraste dagkrämen i vårt test ger i stort sett ingen effekt alls. Den som vill slippa torr hy bör i stället satsa på någon av de betydligt billigare testvinnarna.

Många använder en dagkräm för att slippa torr hy i ansiktet, särskilt när vi går mot kallare tider med lägre luftfuktighet. Tidigare har vi testat antirynkkrämer som inte lever upp till förväntningarna. När det gäller dagkrämer är resultaten ­betydligt bättre.

För att ta reda på hur bra krämerna klarar huvuduppgiften, att återfukta huden, har vi testat varje kräm på 22 kvinnor med normal hy i åldrarna 25 till 66 år. Totalt har 330 kvinnor deltagit i denna tekniska del av testet. För att testa krämerna har ett område på underarmen smorts in två gånger per dag under en månads tid. Att vi gör det på armen i stället för i ansiktet beror på att det är lättare att mäta på armen och det ger ett säkrare resultat. Den återfuktande effekten i varje kräm har jämförts med en referenskräm och med ett hudområde som inte smorts in. Mätningarna har gjorts med hjälp av en corneometer som på elektrisk väg mäter hudens vätskeinnehåll.

Tekniskt test

test dagkrämer

I den tekniska delen av testet har ett mätinstrument använts för att mäta hudens kapacitans. Den hänger direkt samman med hur fuktig hudens översta lager är. I testet har ett område behandlats med testkräm och sedan jämförts med ett obehandlat område och ett hudområde behandlat med en referenskräm.

Av de 15 krämerna som testats har alla utom den dyraste, The Moisturizing Gel Cream från La Mer, samma återfuktande egenskaper som referenskrämen. Det är ett bra resultat. Krämen från La Mer ger däremot bara en liten skillnad jämfört med att inte använda någon kräm alls. Det kan tyckas anmärkningsvärt med tanke på att krämen kostar 4 500 kronor per 100 milliliter. Vi har även låtit en testpanel bestående av 30 kvinnor prova de olika krämerna under en vecka i ett blindtest. Här är skillnaderna mellan de olika märkena större än i det tekniska testet. Enligt panelen är det testets billigaste kräm, Cien Aqua Moisturising Cream från Lidl, som upplevs som mest återfuktande. Lidlkrämen är också den som testpanelen upplever som mest mjukgörande. Tillsammans med Moisture Soft från Garnier Skin Naturals är den panelens favorit.

Dag och natt

De flesta tillverkare har både dag- och nattkrämer bland sina produkter. Nattkrämerna brukar vara fetare än dagkrämerna och har ofta fler ingredienser som tillverkarna beskriver som vårdande. Dagkrämen är mindre fet för att fungera tillsammans med smink, och för att huden inte ska se fet ut under dagen.

Krämen Aco Face Day, som får ett bra betyg i det tekniska återfuktningstestet, uppfattas dock inte som lika effektiv av testpanelen. Även Dr. Hauschka Crème de Jour au Coing upplevs som mindre bra av panelen när det gäller återfuktningen. Tillsammans med krämerna från La Mer och Lumene får den sämst betyg i användartestet.

När det gäller innehållet i krämerna har vi koncentrerat oss på om de innehåller ämnen som är farliga för miljön, eller misstänks vara hormon­störande. Vi har också tittat på om det finns ämnen i de parfymerade krämerna som kan orsaka allergier.

Tre krämer i testet, Lidls, La Mers och Avènes, innehåller ämnen som misstänks vara hormonstörande – som till exempel cyclopentasiloxane. Därför har vi valt att dra ner deras samlade betyg.

12 av de 15 krämerna innehåller ämnen som är skadliga för miljön på olika sätt. Ett vanligt ämne som tillsätts i parfymerade krämer är det citrusdoftande ämnet limonene som är skadligt för vattenlevande organismer. Flera av krämerna innehåller också disodium EDTA som bland annat fungerar som konserveringsmedel i krämerna och som i naturen kan binda tungmetaller och bidra till att de sprids i vattendrag.

Hormonstörande cocktail

Forskarna pratar ofta om en cocktaileffekt där hormonstörande ämnen, som var för sig kanske inte är så farliga, tillsammans utgör en risk.

Om du använder flera produkter som schampo, tandkräm och solskydds­medel som innehåller hormonstörande ämnen finns en risk att du utsätts för höga nivåer, trots att varje produkt bara innehåller en liten mängd av ämnena.

Bland annat misstänks hormonstörande ämnen kunna påverka kvinnors klimakterie och kvaliteten på mäns spermier.

Parabener, en familj ämnen som används som konserveringsmedel, har figurerat livligt i debatten kring hormonstörande ämnen i kosmetika. I vårt test är Lidls kräm den enda som innehåller parabener. Övriga tillverkare har ersatt dem med andra konserveringsmedel. De parabener som finns i Lidls kräm är dock godkända för att använda i ansiktskräm.

Vissa märken talar om på sin förpackning att de inte innehåller parabener, men det betyder ofta att de ersatt dem med andra konserveringsmedel som inte nödvändigtvis är bättre för dig eller miljön.

Ingen raketforskning

La Mer får sämst betyg i vårt test, trots att krämen kostar fyra gånger så mycket per liter som den näst dyraste. Hur kommer det sig att La Mer hittar köpare trots att den knappt har någon effekt? En del av förklaringen är att det finns en bra historia om krämens ursprung, som marknadsförarna kan snurra varv på varv.

Historien började med dr Max Huber, fysiker och raketforskare på Nasa. I ett raketexperiment med raketbränsle som gick fel fick han brännskador i ansiktet. För att lindra dem utvecklade han en hudkräm som byggde på en "mirakel­buljong" gjord på jäst sjögräs. För att sjögräset skulle jäsa bra och få rätt egenskaper, spelade han upp ljud av jäsande sjögräs under själva jäsprocessen. Krämen fungerade så bra att han började sälja den vidare i små burkar.

Företaget är långt ifrån ensamt om att ha en historia som hjälper till att skilja produkten från andra. Apple har historien om att företaget är rebeller och fritänkare, och Volvo har sin historia om trafiksäkerhet.

Problemet med La Mer är att en bra historia inte håller din hud fuktig. Det gör däremot nästan vilken annan dagkräm som helst. Dessutom betydligt billigare.