Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Det finns två typer av fritöser, den klassiska där maten läggs i en korg som sänks i het olja, och fritösen som friterar med varmluft i stället för i olja. I Sverige har vi inga direkta friteringstraditioner, utan är mer vana att göra klyftpotatis i ugn. Men av de fritöser som säljs är det stora flertalet varmluftfritöser.

– Men nu börjar tillverkarna komma med fler modeller av oljefritöser, så olja kanske håller på att bli större, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Om du köper en varmluftfritös för att fritera camembert är det bäst att redan i förväg ta reda på om det fungerar. Det är inte säkert att den kan fritera en stor, krämig ost utan att osten slås sönder. Men åtminstone varmluftsmodellen från Philips ska enligt tillverkaren klara en camembert.

Olja eller varmluft

Vi har testat både olje- och varmluftfritöser, och har fått en tabell med mycket varierande resultat. Överlag är oljefritöserna i testet bättre än varmluftfritöserna, de är både snabbare och bättre på att fritera, samt billigare att köpa in. Varmluftsfritöserna gör mer ett mellanting mellan att fritera och att ugnsbaka.

Å andra sidan har varmluftsfritöserna många fördelar. De osar inte lika mycket och det är mycket enklare att få bort smulor som blir kvar. Du slipper dessutom omaket med att slänga bort gammal olja. En oljefritös rymmer omkring två liter olja, som behöver bytas ofta, eftersom den blir både smutsig och härsken.

När oljan blir smutsig, till exempel av smulor från panering eller potatis, kan smulorna virvla runt i oljan nästa gång du friterar, och lägga sig på ytan av det friterade. Smulorna bränns lätt och brukar synas som svarta prickar på frityrytan.

För att undvika att oljan blir smutsig är oljefritöserna utrustade med en så kallad kallzon längst ner i behållaren. Smulorna samlas i kallzonen och ligger kvar vid nästa fritering. Om fritösen har en dålig kallzon kan du behöva filtrera oljan mellan gångerna. Och det kan bli ett mycket kladdigt jobb.

Så slänger du gammal frityrolja

Frityrolja bör inte hällas i avloppet, eftersom det kan orsaka igensatta ledningar. En del kommuner har särskild insamling av matfett, ofta på återvinningscentraler. Det näst bästa alternativet är att hälla oljan i en plastdunk eller en mjölkkartong och lägga i vanliga brännbara soporna.

(Källa: Sopor.nu)

 

Så testar vi fritöser

Vi använder pommes frites för att testa modellernas friteringsegenskaper. För att få ett bra resultat ska det vara hög och jämn temperatur under hela friteringen, och gå snabbt. Den största dippen i temperatur sker när den kalla maten läggs i.

Vi har använt frysta, industriella pommes frites i samma storlek, som går att köpa i vanliga affärer. Varje modell har fått fritera pommes frites i sex omgångar. Först tre gånger med optimal kvantitet, den mängd som tillverkaren rekommenderar för bästa friteringsresultat, och därefter tre gånger med maximal kvantitet, den maximala mängden som enligt tillverkaren går att fritera.