Hoppa till innehållet

Kaffebryggare 2016

En riktigt bra bryggare gör inte bara gott kaffe. Den är dessutom lätt att använda och brygger kaffe i rätt temperatur. Råd & Rön har testat 47 kaffebryggare.

Kaffe är för många ett måste till frukosten, på maten, till fikat – och när du får oväntat besök. Och kaffebryggaren har sedan länge haft en självklar plats i de flesta hem.

Råd & Rön har testat 47 kaffebryggare med glaskanna och 10 med termoskanna. Vissa av modellerna i testet finns med både glas- och med termoskanna, men skiljer sig inte åt i själva bryggningstekniken. Den största skillnaden i övrigt är helt enkelt vilken typ av kanna kaffet bryggs i och sättet att bevara dess temperatur – glaskanna och varmhållningsfunktion kontra termos.

Kaffe ska både smaka och lukta gott, se gott ut och ha en bra balans mellan beska och syra. Vi har därför låtit en smakpanel på 30 personer bedöma kaffet i ett blindtest. Eftersom det är bryggarna vi testar har alla fått samma förutsättningar med likadant kaffe, filter och vatten. Slående är att alla får väldigt jämna betyg för sitt kaffe.

– En kaffebryggare är en enkel produkt till skillnad från dagens automatiska espressobryggare, som har många inställningar och funktioner och ska klara av en mängd olika kaffevarianter, med och utan mjölkskum. Att brygga kaffe är en relativt enkel process och ingen i vårt test fallerar, säger Anna Edberg, testingenjör på Råd & Rön.

Ett gott kaffe ska vara omkring 85 °C. Vi har mätt temperaturen på nybryggt kaffe och även testat bryggarens varmhållningsfunktion efter 15 och 30 minuter. De tre temperaturerna har stämts av och vägts samman till delbetyg för full kanna och bryggarens minsta möjliga mängd.

Vid full kanna får många modeller högsta eller näst högsta betyg, och ingen av bryggarna är direkt dålig.

Hos ungefär en fjärdedel av modellerna är det nybryggda kaffet under 80 °C vid full kanna. Lägst temperatur vid nybryggt har Tristar CM1235: 76,3 °C. På 30 minuter tappar kaffet dock bara 1 °C.

Hos Severin KA4489, med sämst delbetyg för full kanna, är kaffet 78 °C nybryggt. Därefter sjunker temperaturen snabbt: efter 15 minuter är kaffet 74,7 °C och efter 30 minuter bara 70,8 °C.

När vi testar att brygga minsta möjliga mängd – oftast två eller tre koppar – skiljer sig betygen mer. Fler är sämre på att hålla rätt temperatur, även när kaffet är nybryggt. Här hamnar några av kaffebryggarna så lågt som omkring 69–70 °C, däribland testvinnaren Melitta Aroma Signature Deluxe på 70,7 °C.

Hos flera av modellerna är varmhållningen snarare en uppvärmning, när man brygger minsta möjliga mängd. I vissa fall värms kaffet upp rejält, till exempel hos Moccamaster KBG741 AO där kaffet går från 71,5 till 86,5 °C på en halvtimme. Vid minsta möjliga mängd är det bara två, båda från Braun, som får högsta betyg för temperaturen.

För termoskannorna har vi även testat varmhållningen efter 60, 120 och 240 minuter. Vid minsta möjliga mängd är temperaturerna särskilt låga, och det redan efter 60 minuter.

Bryggaren ska inte bara göra gott kaffe, den ska också gärna göra det fort. Vi har mätt totaltiden för att brygga en full kanna, men eftersom dessa varierar i storlek har vi räknat fram tiderna per kopp, när vi brygger full kanna och minsta möjliga mängd. Här har vi också räknat in bryggarnas uppvärmningstid – tiden från att du sätter på bryggaren till att första droppen hamnar i kannan. Den som prioriterar snabbhet ska alltså titta extra på betyget för bryggtider.

Hur lätt det är att till exempel fylla på vatten och kaffe, få filterhållaren på plats och att rengöra bryggaren är en stor del av totalbedömningen. Hanterbarheten är det enda kriteriet där samtliga bryggarna i testet klarar sig mycket bra.

Priserna varierar mellan 199 och 1995 kronor, men som testet visar finns det inget samband mellan högt pris och hög kvalitet. Electrolux EKF3300 har 73 i samlat betyg och går att köpa för cirka 300 kronor. Den utnämns till Bra köp. Moccamaster KBG741 AO har lika högt betyg men kostar som lägst 1500 kronor. Även Philips HD7546/20, som får 73 i samlat betyg, utnämns till Bra köp. Den kostar från 549 kronor.

Eftersom vi testar kaffebryggare kontinuerligt utnämns ingen till Bäst i test.

 

 

Slutsats: 

Vi har testat 37 kaffebryggare med glaskanna och 10 med termoskanna. Alla får relativt jämna betyg för sitt kaffe, där en smakpanel på 30 personer bland annat bedömt kaffets arom, syra, beska och balans.

Vissa bryggare är dock sämre när det gäller temperaturen på kaffet. Svårigheten att komma nära idealtemperaturen +85 °C är särskilt stor när vi brygger minsta möjliga antal koppar.

Vi har även testat kaffebryggarnas hanterbarhet, som genomgående är mycket bra.

Högst samlat betyg, 74, har Melitta Aroma Signature. Både Electrolux EKF3300 och Philips HD7546/20 har 73 i samlat betyg och utnämns till Bra köp