Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Stavmixer – bäst i test

Du klarar dig långt med en stavmixer som enda elapparat i köket. Den mixar, mosar och vispar lika bra, om inte bättre, än många av de mer avancerade köksprylarna.

Stavmixern är kökets hjälte som kan det mesta. Vi har testat 47 modeller, från 99 till 2 500 kronor. Bäst i test med imponerande 92 poäng är Multiquick 7 MQ 700 samt Multiquick 7 MQ 725, båda från Braun. Det som skiljer dem åt, förutom priset, är antalet tillbehör. Till MQ 700 som kostar 600 kronor, medföljer en behållare medan MQ 725 för cirka 750 kronor, har desto fler tillbehör.

Och många av de testade stavmixrarna är rena värstingmodeller med tillbehör som ballongvisp och hackskål. De klarar att riva både morötter och ost, hacka örter och vispa äggvita. En nästan komplett hjälpreda med andra ord. Vi har testat alla extrafunktioner för de apparater som har fler tillbehör. Du hittar de deltesterna i tabellen under Matberedning/Extratester. Betygen för extrafunktioner påverkar dock inte det samlade betyget.

Brauns modeller som är Bäst i test tillhör de lite dyrare modellerna, men det finns många andra bra mixrar som är betydligt billigare. Anderssons HDB 1,0 till exempel kostar 99 kronor. Den har i och för sig ”bara” 76 i samlat betyg ­- det är på ljud och rengöring (den tål inte maskindisk) som den tappar i poäng. Men den är precis lika bra på att slå ihop en majonnäs och mosa barnmat som de bästa mixrarna.

Perfekt majonnäs

Stavmixrarna har många fördelar, de drar i princip ingen energi, är lättmonterade, kan enkelt plockas fram och tillbaka och tar inte större plats än att de kan förvaras i en låda. Dessutom visade testet att de är riktigt, riktigt bra på att mixa och mosa. Ändå är det förhållandevis enkla produkter; en på och av knapp och en vass kniv som roterar.

– På testlabbet har de aldrig gjort så bra majonnäser med vare sig matberedare, blendrar eller elvispar, och de har ändå testat hundratals, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Vi valde dessutom att testa stavmixrarnas kapacitet med en väldigt svår majonnäs. De har fått vispa en liten mängd på endast en äggula, två deciliter olja och en tesked vinäger.

Det är inte alla modeller som klarade att göra majonnäs, och det är i huvudsak av två anledningar. Vissa mixrar har en maxtid hur länge de får köras kontinuerligt enligt manualens instruktioner, ibland så kort tid som tio sekunder. Andra klarar inte av att få till konsistensen av mekaniska anledningar.

– Det är något med konstruktionen eller kniven, kniven kan till exempel sitta för högt så att den inte når ner till ingredienserna, säger Ronny Karlsson.

Går att jämföra

Fördelen med en mixer jämfört med en blender eller matberedare, förutom storleken, är att du har mer kontroll och kan ”jaga” de stora omosade bitarna med mixerkniven. Blendern och matberedaren får surra på tills de är klara.

Och du som går och funderar på att köpa antingen eller så är det samma test för alla småelsapparater. Du kan alltså jämföra hur bra stavmixrarna gör en majonnäs med hur bra blendrarna, matberedarna och elvisparna gör den.

Som vanligt när det gäller köksmaskiner ska du som ogillar högt och tråkigt ljud kolla extra på det betyget. De brukar variera och gör så även för stavmixrarna. En annan sak som varierar är sladdlängden. Sitter eluttaget en bit bort från arbetsbänken kan det vara lönt att mäta att sladden räcker till.