Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Tvättmedel, kulör flytande – bäst i test

Testets flytande kulörtvättmedel är riktigt bra på att tvätta bort choklad och gräs men är sämre på feta fläckar. Två tvättmedel är i en klass för sig, men bara det ena är miljömärkt.

kulörtvätt

Vi har testat 13 kulörtvättmedel i flytande form. Alla utom två, Lidls eget varumärke Formil Colour och Eurowash Universal, är miljömärkta med antingen Svanen eller Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Bäst i test är Ariel Actilift Colour & Style med ett sammanlagt betyg på 62. Lidls Formil Colour tvättar lika bra som testvinnaren men är inte miljömärkt. Den innehåller minst två ingredienser som gör att den inte går att miljömärka enligt Svanens kriterier: konserveringsmedlen benzisothiazolinone och methylisothiazolinone, som båda är allergiframkallande.

Vi har även testat ett fjortonde tvättmedel: Mieles UltraPhase, som miele ultra phase 1specialtillverkas för deras självdoserande tvättmaskinsmodell. UltraPhase får 67 i samlat betyg vilket är överlägset bättre än de andra medlen. Det som gör den så effektiv är att den innehåller sex olika enzymer, medan andra tvättmedel brukar innehålla två. UltraPhase är däremot inte miljömärkt utan innehåller bland annat konserveringsmedlen benzisothiazolinone och methylisothiazolinone.

 

Enzymerna gör jobbet

Enzymerna i tvättmedel bryter ner fläckar och finns i huvudsak i tre olika varianter:

►Proteasenzymer avlägsnar proteinbaserade fläckar som blod, mjölk och gräs.

►Lipasenzymer avlägsnar oljiga eller feta fläckar som smör, sås och kosmetika.

►Amylasenzymer avlägsnar stärkelsebaserade fläckar som sås, potatis och choklad.

►Det finns även ett fjärde enzym i tvättmedel – cellulasenzym – men det verkar på själva tyget (bomull) i stället för på fläcken.

 

Byt tvättmedel ibland
Som alltid när det gäller tvättmedel ska du inte stirra dig blind på det sammanlagda betyget utan också snegla på delbetygen eftersom tvättmedel är bra på olika typer av fläckar. Anledningen är att nästan all tvätteffekt bygger på enzymer, och ju fler olika enzymer desto bättre blir tvättresultatet.

– Men enzymer är dyra ingredienser. Så oftast innehåller tvättmedel endast två typer. Därför är det bra att byta tvättmedel då och då, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tuffa tester
Våra tvättmedelstester är oerhört tuffa: Det är inte meningen att fläckarna ska gå bort helt eftersom vi måste kunna jämföra vilket av tvättmedlen som är mest effektivt. Vi gör alla tester i 40 grader eftersom det är den temperatur många tvättar i.

– Särskilt fettfläckar är temperaturkänsliga. Hade vi tvättat i 60 grader hade tvättresultatet nog blivit bättre, säger Ronny Karlsson.

 

LÄS ÄVEN: Vårt stora test av tvättmaskiner

 

Fettfläckar är de fläckar som är svårast för testets tvättmedel. Även de blekbara fläckarna är svåra, men det är naturligt för ett kulörtvättmedel eftersom den typen av fläckar behöver blekas bort. Och kulörtvättmedel ska inte innehålla blekmedel eftersom det även bleker plaggets färg.

Bevarar färger
Två av testets tvättmedel, Willys Color & White och Linas Kulör & Vit, är dock tänkta för både kulör- och vittvätt. Det finns inget i innehållsförteckningen som man förknippar med vittvättmedel, som blekmedel eller optiska vitmedel.

– Och vi har heller inte testat på vit tvätt så vi vet inte hur bra resultatet blir, säger Ronny Karlsson.

Förutom hur effektivt de olika tvättmedlen tvättar bedömer vi även hur pass bra de bevarar färgerna. Vi använder tvättmedlen för att tvätta tyglappar i 22 olika färger, från ljust mintgrön till svart. Varje tyglapp tvättas 20 gånger. Den här delen av testet klarar alla tvättmedel galant.

Tänk på det här när du tvättar

 

Hårt eller mjukt vatten 
Cirka 80 procent av Sveriges befolkning bor i områden med mjukt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter, till exempel Gotland, Uppsala och delar av Skåne, har ofta hårt vatten. Ju hårdare vatten desto mer tvättmedel krävs. Följ doseringsanvisningen på tvättmedelsförpackningen. Kontakta din kommun för att få veta mer om ditt vatten.

Därför ska du inte överdosera
Om du tillsätter mer tvättmedel än rekommenderat blir tvätten inte renare. Vid överdosering bildas för mycket skum, som i sin tur ger en sämre mekanisk bearbetning av tvätten. Dessutom får maskinen svårare att skölja ur all tvättmedel ur tvätten.

Flytande eller pulver
►Flytande tvättmedel löses upp lättare, är lättare att skölja ur och lämnar färre synliga partiklar på tygerna än pulver.

►Flytande tvättmedel stannar inte kvar i doseringsfacket och kan därför inte användas till huvudtvättprogrammet om du först vill använda förtvättprogrammet.

►Pulvertvättmedel kan ge mer beläggningar i maskinen än flytande.

Tvättmedel ”äter” ylle och silke
Använd fintvättmedel till ylle och silke. Enzymet proteas, som finns i vanliga tvättmedel, försvagar tråden i ylle och silke, och det blir till slut hål i tyget.