Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Hemmabiosystem

Vill du ge filmupplevelsen ett ordentligt lyft är det ett hemmabiosystem med sex högtalare som gäller. Bara de allra bästa systemen som har färre högtalare kommer i närheten.

hemmabio

Tv-apparaterna blir allt tunnare och ljudet blir därmed oftast allt sämre. De tunna tv-konstruktionerna lämnar helt enkelt inte tillräckligt utrymme för högtalarna. Ljudet upplevs som tunt och burkigt. För dig som vill ha mer tryck i tv-ljudet är ett hemmabiosystem en smidig lösning.

Att köpa ett hemmabiopaket har flera fördelar. Allting följer med i samma kartong: högtalare, kablar, förstärkare och blu-ray-spelare. Antalet prylar på tv-bänken minskar också eftersom förstärkaren och blu-ray-spelaren sitter ihop. Dessutom styrs de av samma fjärrkontroll.

Nackdelen jämfört med att köpa separata delar som du kopplar ihop själv är att du måste köpa ett helt nytt system om dina krav på bild eller ljud ökar framöver. Vill du till exempel ha ännu djupare basljud efter något år kan du inte byta ut bara bashögtalaren. Därför är ett bra tips att ta höjd för vad du vill titta och lyssna på de närmaste åren, inte bara dina behov just i dag.

Hemmabiosystem finns i främst tre varianter. Alla med olika för- och nackdelar:

5.1-system

Ger äkta surroundljud genom tre högtalare framför och två högtalare bakom dig. En separat bashögtalare skickar ut de lägsta basljuden. Vill du ha en riktigt maffig filmupplevelse är det ett sådant här system du ska välja.

Filmer på blu-ray och dvd har ljudet uppdelat i fem kanaler för vanligt ljud (dialog, musik m.m.) och en separat kanal för lågfrekvent ljud (de riktigt dova ljuden som uppfattas vibrationer). Även vissa tv-program sänds med 5.1-ljud.

Varje högtalare i ett 5.1-system får alltså en egen ljudkanal.

Men räkna med att behöva dra åtskilliga meter kablar om du har ett stort rum, främst till de bakre högtalarna. Vissa 5.1-system har trådlösa bakre högtalare, då slipper du mycket av kabeldragningen.

Alla 5.1-system har inbyggd blu-ray-spelare.

2.1-system

Har en högtalare på vardera sidan av tv:n och en separat bashögtalare.

Du behöver dra mindre längd kabel för att koppla ihop systemet. Men surroundljudet måste mixas ner från fem till två ljudkanaler vilket ger väldigt dålig surroundupplevelse.

Alla 2.1-system har inbyggd blu-ray-spelare.

Ljudlimpor (Soundbars)

En ljudlimpa har fem högtalarelement samlade i en avlång högtalare, bashögtalaren är separat. Du behöver bara dra kabel från huvudenheten till bashögtalaren (såvida den inte är trådlös).

Tillverkarna av ljudlimpor påstår att ljudet från de olika högtalarelementen studsar mot väggarna och på så sätt skapar surroundeffekt. Det är rent nonsens, visar vårt test. Ingen ljudlimpa får mer än fem i delbetyg för surroundupplevelse.

Några få ljudlimpor har inbyggd blu-ray-spelare.

 Läs även vårt test av ljudlimpor

 

Bra ljud

Det är bara modellerna i testets bottenskikt som får underkänt för sin övergripande ljudkvalitet. De flesta systemen låter utmärkt eller åtminstone bra och för 5.1-systemen är surroundupplevelsen oftast imponerande.

Många modeller är däremot något snäpp sämre på att spela musik i stereo än att spela upp ljud från filmer. Ta en extra titt i tabellen om du kommer att lyssna mycket på cd-skivor eller MP3-filer.

Perfekt bild

För de modeller som har inbyggd blu-ray-spelare är bildkvaliteten för blu-ray-filmer genomgående perfekt. Dvd-filmer ser, på grund av den betydligt lägre upplösningen, tämligen oskarpa ut i jämförelse. Hemmabiosystemen går dock vad de kan och får nästan genomgående klart godkända sjuor i delbetyg för sin dvd-hantering.

Systemen är dock olika bra på att läsa repiga skivor. Speciellt slitna blu-ray-skivor ställde till det för våra testade Panasonicmodeller.

 Läs även vårt stora TV-test

 

Nätverk i alla

För dig som tröttnat på just repade skivor och istället lagrar film, musik och bilder centralt på hårddisk, erbjuder alla 5.1- och 2.1-systemen någon form nätverkskoppling.

Absolut smidigast är det att komma åt hårddisken med trådlöst nätverkskort och wi-fi. De som inte har wi-fi inbyggt kräver att du drar en nätverkskabel från hemmabion.

Hemmabion ”pratar” med din dator eller nätverkshårddisk genom standarden DLNA. Har du ingen nätverkshårddisk kan du ändå dra nytta av mediaspelarfunktionerna genom att plugga in ett USB-minne med dina sparade semesterbilder eller favoritmusik.

Gör tv:n smart

Nätverkskopplingen gör också att hemmabiosystemen kommer ut på internet. Alla modeller kan installera appar eller har en webbläsare i någon form – det som brukar kallas smart tv-funktioner.

Om din tv är ”dum” får den alltså en rejäl IQ-höjning genom hemmabiosystemet. När begreppet smart tv lanserades av tillverkarna för ett par år sedan var utbudet av användbara appar skralt. Förutom Youtube var det mest väder-, aktie- och Facebookappar som gällde.

Nu lanseras fler och flera appar med tv- och videotjänster som faktiskt kompletterar den vanliga tv-tablån. Några exempel är Netflix, HBO Nordic, Viaplay och TV4 Premium. Men att använda tjänsterna är inte gratis utan kräver abonnemang.

Tänk också på att appar kommer och går. Fråga i butiken vilka videoappar som finns att ladda ner till just den modell du valt. Dra öronen åt dig om säljaren säger att SVT Play finns som app. Sveriges television utvecklar inte appar till smart tv. Ska du få den populära Play-tjänsten att fungera direkt i tv:n måste det ske via hemmabions webbläsare, vilket det långt ifrån alltid gör.

Koppla lätt och rätt

Hemmabiosystemet är också ett naturligt nav för din hemelektronik. Därför är det viktigt att du enkelt kan koppla in dina andra ljud- och bildprylar. Smidigast är att koppla via HDMI, då får du ljud och bild i samma kabel.

Med den senaste versionen av HDMI kan även ljudet från tv:ns inbyggda mottagare skickas till hemmabion via samma HDMI-kabel som skickar bild från hemmabion. Funktionen kallas ARC (Audio Return Channel). Men tänk på att din tv också måste ha stöd för ARC för att det ska fungera.

Vissa modeller saknar däremot helt HDMI-ingångar. Vill du då till exempel koppla in en extern tv-box eller tv-spel måste du ansluta en optisk ljudkabel till hemmabion och HDMI-kabel direkt till tv:n. Och vill du koppla in båda är det stopp, det finns bara en optisk ljudingång. Värt att notera är att ingen modell i årets test har den ålderstigna scart-kontakten. Tjock-tv göre sig alltså icke besvär.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se

 

Erik_Åhsgren_sv_byline
Erik Åhsgren
Testansvarig
radron@radron.se

 

 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>