Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Hemmabioreceivrar

Med en receiver blir din hemmabioanläggning betydligt proffsigare. Den kostar visserligen en slant men ger samtidigt både ljud- och bildkvalitet en rejäl skjuts framåt.

Det ska sägas direkt – långt ifrån alla behöver ha en receiver. Vill du bara få lite fylligare ljud från tv:n räcker det med en smidig ljudlimpa eller ett hemmabiopaket med två eller fem separata högtalare plus bas. Om du däremot är en filmälskare av rang med hyllorna bågnande av dvd och blu-ray – då är receivern en klockren investering.

Receivern är spindeln i nätet för hemmabion. Till den kopplar du alla bild- och ljudkällor, allt från blu-ray-spelare och digital-tv-boxar till tv-spel och gamla videobandspelare. Från receivern kopplar du en HDMI-kabel till tv:n och styr sedan allt via receiverns fjärrkontroll. Så långt liknar det de hemmabiopaket som vi har testat i december de senaste åren. Men till skillnad mot paketen saknar receivern både inbyggd blu-ray-spelare och högtalare. De måste du köpa till.

Blu-ray-spelare kostar nuförtiden inte många hundralappar, högtalarna kan däremot kosta hur mycket som helst. Bokstavligen. Räkna med att spendera minst en och en halv gång receiverpriset på högtalare för att få en ljudkvalitet som gör investeringen värd besväret. Här är det värt att besöka hemelektronikbutiker med specialbyggda lyssningsstudior. Då kan du i lugn och ro lyssna på olika högtalaruppsättningar och bestämma dig vilka som passar dina öron och plånbok bäst.

 Läs även vårt stora TV-test

 

Alla rum har olika förutsättningar för surroundljud. Yta, takhöjd, möbler, mattor – allt spelar in för ljudvågornas färd från högtalare till öron. Receivrarna i testet har alla automatisk ljudinställning för att underlätta installationen. Du sätter helt enkelt den medföljande mikrofonen där ditt huvud kommer vara under lyssning, sedan skickar receivern ut ljudsignaler från varje högtalare och gör därefter alla interna inställningar. Ljudet blir oftast bra med de automatiska inställningarna, men har du tid och tålamod kan du finslipa ljudet ytterligare.

Främst är det i 2.1-läget, med två främre högtalare en separat bashögtalare, som flera modeller har svårt att ställa in rätt basljud. När vi lät receivrarna spela upp musik i två högtalare utan att receivern på något sätt filtrerade ljudsignalen, lät det alltid i det närmaste perfekt. Funktionen att släppa igenom ljudet utan filtrering benämns Pure eller Pure Direct, ofta finns en knapp på både receiver och fjärrkontroll med det ordet.

För att receivern ska kunna vara hemmabiohjärnan är det viktigt att du kan koppla in alla dina bild- och ljudkällor. Fyra HDMI-ingångar är i minsta laget, bara Sony STR-DH540 har så få. Har du, eller planerar att skaffa, projektor är det också viktigt att receivern har två HDMI-utgångar – en för tv:n och en för projektorn.

Förutom Sony STR-DH540 har också alla modeller trådbunden nätverkskoppling, Onkyo TX-NR626 och Sony STR-DN840 har även wi-fi. Genom nätverket kan du både lyssna på internetradio och den musik som finns på din dator eller nätverkshårddisk. En del receivrar har också musiktjänsten Spotify inbyggt. Men du måste vara prenumerant för att kunna använda den. Genom nätverket kan du också styra receivern via en app i din mobil eller surfplatta. Vissa tillverkare har väldigt lättanvända appar, medan andra är krångligare och inte tillför så mycket jämfört med den vanliga fjärrkontrollen. Har du en Iphone eller Ipad kan du på de flesta modeller lyssna på mobilens och plattans musik direkt i receivern genom Apples överföringsteknik Airplay.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 17 receivrar, sex modeller är 5.1-system (fem surroundhögtalare och en bashögtalare) och elva modeller är 7.x (sju surround och minst en bas).

De flesta modeller i testet har bra, eller mycket bra automatiska ljudinställningar för surroundljud. För 2.1-ljud är resultaten mer varierande. Alla modeller utom jumbon Sony STR-DH540 har nätverksmöjlighet, vilket tillför mycket funktionalitet.

Energiförbrukningen är i nästan alla fall låg, men flera modeller blir väldigt varma efter en tids användning.

Yamaha är bäst i test i både 5.1-kategorin (RX-V475) och 7.x-kategorin (RX-V675).

 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>